J-08 / Karttapallo on hyvä lahja!

Ma, 12/16/2013 - 03:45 By Jari Mäkinen

Mitä ostaisi joululahjaksi? Monet pohtivat tätä parhaillaan, ja Tiedetuubi haluaa auttaa: osta karttapallo! Vaikka netissä on kaikenlaisia karttoja, hyllyssä olisi karttakirjakin, kännyssä on navigaattori maailmanlaajuisine kartastoineen ja maapalloa voisi pyöritellä tablettitietokoneen ruudulla kuinka kolmiulotteisesti, on perinteinen karttapallo edelleen erittäin hyvä ja havainnollinen esine.

Karttapallosta näkee luonnollisesti meret ja mantereet, ja monet kaupungit sekä maantieteelliset kohteet ovat kartasta riippuen enemmän tai vähemmän tarkasti merkittyinä. Monasti ylimalkainenkin kartta riittää jonkin asian nopeaan tarkistamiseen.

Melkeinpä tärkeämpää karttapallossa on kuitenkin se, että se on pallo: karttapallo näyttää selvästi miksi esimerkiksi lentoreitit menevät suoraan paikasta toiseen, vaikka tasokartalla ne näyttävätkin (esimerkiksi Atlantin yli lennettäessä) tekevän kaaren. Pallosta näkee hyvin myös eri maiden ja paikkojen oikeat koot suhteessa toisiinsa, sillä kaikki tasokarttaprojektiot ovat epätarkkoja.

Karttapallon avulla voi myös hyvin kuvitella, millainen avaruudessa akselinsa ympäri pyörivä maapallo oikein on: lampun avulla voi hahmottaa hyvin mielessään miten Aurinko nousee ja laskee, ja miksi Aurinko sekä muut taivaankappaleet näyttävät kulkevan taivaalla eri lailla eteläisellä ja pohjoisella pallonpuoliskolla. Aurinko kaartaa Afrikan eteläkärjestä katsottaessa idästä länteen, mutta pohjoisen kautta.

Lisäksi karttapallo on kaunis. On se historiallinen, oikeasti antiikkinen, asiallisen pelkistetty tai pitää sisällään lampun, joka tapauksessa karttapallo on hieno koriste niin työhuoneeseen kuin olohuoneeseenkin.

Lahjoja ostaessa kannattaa kuitenkin pohtia mitä ostaa – ja ostaako mitään. Erään arvion (lähde hukassa) mukaan joka joulu maailmassa ostetaan Suomen valtion budjetin edestä lahjoja, joille ei ole käyttöä tai jotka eivät jostain syystä ole mieluisia. Suuri osa lahjoista ostetaan vain siksi, että on tapana ostaa lahja.

Mikäli karttapallot kiinnostavat, niitä on ostettavissa hyvin varustetuissa kirjakaupoissa, lahjatavarakaupoissa sekä vanhojen tavaroiden liikkeissä (mm. antikvariaateissa ja kirpputoreilla on aivan upeita löytöjä, tosin niissä kartat saattavat olla lievästi vanhentuneita).