Nykysin lääketiede on aivan huimalla tasolla ja joka päivä lähisairaaloissammekin tehdään operaatioita, jotka vielä muutama kymmentä vuotta sitten olivat joko mahdottomia tai ainakin hyvin vaikeita. Tie tähän on kuitenkin ollut pitkä, ja aina välillä kannattaa muistaa miten tähän on tultu.
Yksi pieni esimerkki nykylääketieteen tasosta on siamilaiset kaksoset. Siamilaisiksi kutsutaan kaksosia, jotka jakavat ruumiinosia, joskus jopa sisäelimiä, tai ovat muutoin kiinni toisissaan, esimerkiksi kylkien välisellä kudoksella. Kyse ei suinkaan ole pelkistä ihmisistä, vaan ilmiötä esiintyy kaikken muidenkin eläinten keskuudessa. Tämä harvinainen ilmiö esiintyy vain samanmunaisilla kaksosilla, eli geeniperimältään täysin samanlaisilla kaksosilla, jotka syntyvät yhdestä jakautuneesta hedelmöittyneestä munasolusta. Siamilaisilla munasolu alkaajakautua hedelmöittymisen jälkeen jakautua normaaliin tapaan muodostaakseen alkion, mutta jakautuminen ei tapahdukaan täydellisesti, vaan kaksi alkiota jää kiinni toisiinsa jostain kohtaa, enemmän tai vähemmän.
Nimitys ”siamilaiset kaksoset” juontuu 1800-luvulla Siamissa (nykyisessä Thaimaassa) syntyneistä, mutta Yhdysvaltoihin muuttaneista ja siellä paljon julkisuutta saaneista kaksosista Chang ja Eng Bunkerista. He olivat kiinni toisissaan rinnasta.
1900-luvun alkuun saakka siamilaisille ei voitu tehdä mitään. Monet heistä, jotka eivät kuolleet nuorina, löysivät tiensä sirkuksiin tai muihin paikkoihin, missä he elivät kummajaisina. Esimerkiksi Bunkerin veljekset työskentelivät Amerikassa Barnum and Bailey -sirkuksessa.
Kirurgian kehittyminen kuitenkin teki vähitellen mahdolliseksi siamilaisten erottamisen toisistaan, etenkin "helpoissa" tapauksissa. Vielä nykyisinkin sisäelimiä, etenkin sydämen tai osia aivoistaan jakavien siamilaisten erottaminen on hyvin hankalaa.
Ensimmäisenä tässä onnistui ranskalaislääkäri Eugène-Louis Doyen vuonna 1902, jolloin hän erotti toisistaan Radika ja Dodika Neik -kaksoset. Leikkaus tapahtui tänään, siis täsmälleen 112 vuotta sitten.