Nämä niin sanotut luotausraketit nousevat avaruuden puolelle, mutta putoavat sieltä saman tien alas. Nimi tulee siitä, että alun perin niillä on "luodattu" yläilmakehää seka lähiavaruutta, mutta nykyisin niitä käytetään monenlaiseen tutkimukseen ja testaamiseen.
Tällaisia raketteja laukaistaan varsin paljon Ruotsin Lapissa, Kiirunassa olevasta ESRANGEn tutkimusasemalta, samoin kuin Norjasta Andøyasta. Ruotsin raketit putoavat alas suurelle maanpäälliselle varoalueelle, mistä rakettien jäännökset ja tutkimuslaitteet on helppo hakea kopterilla talteen. Norjasta raketit laukaistaan puolestaan meren päälle.
Videolla oleva raketti laukaistiin New Mexicosta tulevaisuudessa turistilentoihin käytettävältä Spaceport America -asemalta, missä lentoja niin NASAlle kuin muillekin akateemisille asiakkaille hoitaa UP Aerospace -niminen yhtiö.
Tällä lennolla päähyötykuormana oli NASAn Johnsonin avaruuskeskuksessa tehty Maraia -niminen kapseli, josta suunnitellaan avaruusasemalle eräänlaista pullopostia.
Asemalta voitaisiin lähettää näytteitä ja tavaraa takaisin Maahan kätevästi tällaisella pienellä kapselilla, joka kestää pudotuksen ilmakehään ja laskeutuu alas laskuvarjolla. Tekniikkaa testattiin nyt ensimmäistä kertaa todellisissa olosuhteissa, tosin avaruusasemalta pudotessaan kapseli iskeytyy ilmakehään paljon suuremmalla nopeudella: nyt vauhtia oli "vain" noin viisi Machia kun kiertoratanopeudella saavuttaessa se on noin 25 Machia. Siis noin 28 000 km/h, kun luotausraketista pudotettaessa se on noin 6000 km/h.
Lisäksi mukana raketissa oli neljä muuta tutkimuslaitetta – sekä GoPro -kameroita, joilla koko lento tallennettiin hienoksi videoksi.
Laukaisun jälkeen raketti alkaa pyöriä vinhasti, mikä on täysin normaalia. Spinnaaminen pitää raketin automaattisesti oikeassa asennossa ja lisää yksinkertaisella tavalla olennaisesti raketin suuntavakautta.
Sitten rakettimoottori sammuu ja noin minuutin lennon jälkeen (videolla kohdassa 1:17 min) pyöriminen lopetetaan pienen rakettimoottorin antamalla sysäyksellä, nokkakartio irtoaa ja sen alla ollut viisikiloinen Maraia-kapseli pullautetaan ulos. Se irtaantuu, ja siinä ollut kamera näyttää itse raketin, sekä myös sen, miten tutkimuslaiteosa irtoaa rakettimoottorista (joka on itse asiassa raketin koko alin osa).
Maraia iskeytyy ilmakehään noin kohdassa 2:38 minuuttia ja putoaa Maahan.
Ja aivan videon lopussa on odottamaton yllätys...jotain muuta, mitä avaruuslennolta odottaisi.