Komea kangastus hämmästytti Kiinassa - tai ainakin netissä

Ma, 10/19/2015 - 19:09 By Jarmo Korteniemi
Kuva: Zhongtian news CH52

Kaakkois-Kiinassa ihmeteltiin lokakuun alussa (9.10.?) outoa taivaallista kaupunkia. Tummanpuhuvat jättimäiset pilvenpiirtäjät pilkistelevät pilvien lomasta ja näyttävät leijuvan selvästi paikallisen taivaanrannan yläpuolella.

Raporttien mukaan ilmiötä todistivat sadat ihmiset ainakin Jiangxin ja Foshanin alueella. Näyn ei sinällään sanota kestäneen kuin minuutteja, mutta siltikin nettiin on lokakuun aikana ilmestynyt ilmiöstä jonkin verran kuvia ja uutisia.

* Epätavallista ilmiötä on länsimediassa uutisoitu näyttävänä kangastuksena, ja ainakin IFL Sciencen mukaan se on Fata Morgana -tyyppiä. Kun ylempänä oleva ilmamassa on alempaa lämpimämpi, sen tiheyskin on radikaalisti erilainen. Kohteesta tuleva valo taittuu voimakkaasti ilmamassojen rajapinnassa (tai oikeastaan rajapinnoissa), ja siksi kohde näyttää olevan korkeammalla kuin todellisuudessa onkaan.

* Fata Morganat tai muutkaan kangastukset eivät kuitenkaan nouse yleensä kovin korkealle horisontista. Videolla pilvenpiirtäjät kuitenkin näyttävät leijuvan ylettömän korkealla, joten kyse voisi periaatteessa olla kameralla tehdystä rankasta zoomauksesta. Sellaisen avulla kun kaukaisetkin kohteet saa helposti näyttämään jättimäisiltä ja lähellä olevilta - etenkin jos kuvaan ei jää mitään lähempänä olevaa vertailukohtaa. Toisaalta pilvenpiirtäjät näyttävät paljon selvemmiltä kuin tyypilliset Fata Morgana -kangastukset, joten kyse voi olla muustakin. Vihjeen antaa se, että talot horisontissa ovat pilvikaupunkia pienempiä, ja eri kulmassa.

* Harrastajien ja ammattilaisten tekemän analyysin perusteella kyse voi hyvin olla myös pelkästä heijastuksesta (kuvaajan takana olevat pilvenpiirtäjät heijastuvat edessä olevasta ikkunasta) tai tarkoituksellisesta väärennöksestä.

Yksi asia on kuitenkin varma: Kyse ei ihan varmasti ole NASAn tai Kiinan hallituksen teknologiakokeilu, portaali toiseen ulottuvuuteen, eikä mikään muukaan salaliittoteoreetikkojen netissä vatvoma mysteerinen asia.

Tässä Kiinasta napattu näyttävä video:

Päivitys 21.10.: Juttuun lisätty lisätty kommentti mahdollisesta väärennöksestä. Tähdellä (*) merkittyjä kappaleita ja otsikkoa muokattu. Alkuperäisessä uutisessa kerroimme, että kangastus oli todistettu.

Otsikkokuva: kuvakaappaus Zhongtian news CH52:n videolta.

Kylmä kangastaa nopeasti

La, 03/16/2013 - 11:01 By Toimitus

Loppusyksyn ja alkukevään aurinkoisina pakkaspäivinä meren rannalla tai suuren vesistön äärellä kannattaa pitää silmänsä auki. Kaukaisuudessa siintävät saaret saattavat lähteä lentoon ja horisontin yläpuolella voi liikehtiä myös laivoja.

Ilmiössä ei ole mitään yliluonnollista, eikä se ole edes harvinainen. Pitää vain sattua sopivissa oloissa sopivalle paikalle ja osata katsoa oikeaan suuntaan.

Syksyiset kangastukset johtuvat siitä, että ilma on vettä viileämpää. Tyynessä säässä vedenpinnan yläpuolelle voi muodostua tarkkarajaisia ilmakerroksia, joissa lämpötila ylöspäin noustaessa vähitellen laskee.

Valo taittuu erilämpöisten kerrosten rajapinnoilla hieman eri tavalla. Silloin horisontissa tai jopa sen takana olevasta saaresta tulevat valonsäteet saattavat muuttaa kulkusuuntaansa niin voimakkaasti, että saari näyttää kohoavan ilmaan.

Keväisin tilanne on päinvastainen: aurinko lämmittää ilmaa niin, että se on talven aikana jäähtynyttä vettä lämpimämpää. Silloin lämpötila ylöspäin noustaessa kohoaa. Sama ilmiö on mahdollinen myös jään ja lumen yläpuolella.

Vaikka merihorisontissa leijuvat saaretkin ovat melko tavallisia, tutuin kangastus lienee hellesäällä rutikuivalla asfalttitiellä kajastava lätäkkö, joka lähemmäs tultaessa äkkiä katoaa tai näyttää siirtyvän kauemmas.

Ilmiön saa aikaan samanlainen erilämpöisten ilmakerrosten aiheuttama valon taittuminen, mutta kuumuutta hohkavan tien päällä valonsäteet kaartuvat ylöspäin. Asfaltilla näkyvä ”vesi” on siis taivaan kuvajainen.

Mitä alempaa kangastuksia tiirailee, sitä voimakkaampana ilmiö näkyy. Suotuisin korkeus vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta yleensä se on metrin paikkeilla.

Jos kaukaiset saaret näyttävät olevan aavistuksen irrallaan taivaanrannasta, kannattaa hieman kyykistellä ja hakea korkeus, jolla kangastukset näkyvät kaikkein voimakkaimmin – ellei lähistöllä satu olemaan kanssakulkijoita, jotka eivät välttämättä tiedä, mistä rauhalliseen tahtiin tehdyssä kyykkyhyppelyssä on kyse.