Yhdysvaltain presidentin tekohampaat

Pe, 03/25/2016 - 09:41 By Jari Mäkinen
Washingtonin tekohampaat

Yhdysvaltain seuraavan presidentin valintaprosessin kampanjointeja seuratessa ei voi olla ihmettelemättä ehdokkaina kummassakin puolueessa olevien henkilöiden kykyä puhua koko ajan ja taukoamatta. Osa puhuu pääasiassa järkeviä, osa taas ei. Puhumista katsellessa huomio kääntyy suuhun ja se taas tuo mieleen tämän, varsin kiinnostavan esineen, joka kannattaa ottaa tänään päivän kuvaksi.

Päivän kuvaKun George Washington astui Yhdysvaltain presidentin virkaan vuonna 1789, oli hänellä jäljellä enää vain yksi hammas. Hän oli kärsinyt pitkään huonoista hampaista ja hammashygieniasta, vaikka hän oli koittanut käyttää mitä erilaisimpia tuolloin olleita hoitoja ja puhdistusmenetelmiä. Tuolloin hampaita ei juurikaan paikkailtu, vaan huonokuntoiset ja särkevät hampaat yksinkertaisesti kiskottiin pois.

Niinpä Washingtonille tehtiin tekohampaita. Ensimmäiset valmisti John Baker -niminen hammaslääkäri ja ne tehtiin norsunluusta. Hampaistossa oli paikka ainoalle suussa olleelle hampaalle, ja sen avulla kalusto sidottiin paikalleen.

Toiset, kuvassa olevat tekohampaan valmisti tohtori John Greenwood. Ne on tehty virtahevon luusta ja edellisten tapaan ne kiinnitettiin hampaaseen kultalangalla ja pienillä ruuveilla. Kun lopulta viimeinenkin hammas irtosi, jo mainetta niittänyt presidentti lahjoitti sen Greenwoodille, joka säilytti sitä erityisessä laatikossa muistona. Tekohampaita säilytetään nykyisin George Washingtonin kotimuseossa Mount Vernonissa, mistä kuvakin on peräisin.

Kun seuraavan kerran käsittelet dollarin seteliä, niin kiinnitä huomiota siihen painettuun Washingtonin kuvaan: hänen naamansa oli hieman vääntynyt hammasvaikeuksien vuoksi.