Ranskasta löytynyt lintuinfluenssaa

Pe, 12/04/2015 - 15:40 By Jari Mäkinen
Hanhia ja ankkoja

Dordognesta, Ranskasta, on löytynyt lintuinfluenssaa.

Ranskan maatalousministeriön mukaan ensimmäinen H5N1-tapaus löydettiin Birasissa sijaitsevalta tilalta 25. marraskuuta, ja kaksi muuta tarkentamatonta H5-tapausta havaittiin 30. marraskuuta Dommessa ja Saint-Paul-la-Rochessa. Kaikki kylät sijaitsevat lähellä Perigueuxin kaupunkia Ranskan länsiosassa.

Paikallisen radioasema kertoo, että tiloilla kasvatetaan lähinnä hanhia ja ankkoja, mikä ei ole yllättävää, koska seutu on Ranskan suurin hanhenmaksan ja ankanrintojen tuotantoaluetta.

Euroopassa havaittiin lintuinfluenssatapauksia myös viime talvena.

Lintuinfluenssa on erittäin tarttuva ja vaarallinen linnuille, ja on olemassa vaara, että taudista kehittyisi myös ihmisille kenties hengenvaarallinen influenssa. H5N1-virus voi tarttua linnuista ihmisiin, mutta heikosti. Tartunta on kuitenkin ihmiselle hengenvaarallinen. 

Ihmisestä toiseen viruksen ei ole toistaiseksi havaittu tarttuneen.

Viranomaiset ovat asettaneet tilojen ympärille 10 km säteeltään olevat suoja-alueet ja noin 14 000 ankkaa ja tuhat hanhea on määrätty tapettavaksi. Alueella olevilla noin 70 muulla tilalla on voimassa tiukat turvamääräykset ja ne ovat tehostetussa tarkkailussa.

Toistaiseksi ihmisille ei tilanteesta ole haittaa, ja ainakin teoriassa lintujen lihan, munien ja maksatuotteiden syömiseen ei liity riskiä. Tämä onkin joulunaikaan valmistautuville ranskalaisille huojentavaa, sillä hanhenmaksa on olennainen osa sikäläistä joulunviettoa.

Ainakin kahdeksan Aasian ja Afrikan maata ovat asettaneet ranskalaiset lintutuotteet tuontikieltoon. Ranskan hallitus puolestaan on rajoittanut eilen antamallaan määräyksellä elävien lintujen ja munien viennin Euroopan unionin jäsenmaihin.

Ranska vei ulkomaille vuonna 2014 yli 583 000 tonnia linnunlihatuotteita, joten tilanne on tuottajien kannalta ikävä – mutta lintuinfluenssan leviäminen olisi vielä ikävämpää.

Lintuinfluenssatarkistuksia Bankokissa vuonna 2014

Nouseeko lintuinfluenssa jälleen?

Maailman terveysjärjestö on varoittanut mahdollisen H5N1-tyypin influenssaepidemian aiheuttamasta uhasta lähitulevaisuudessa. 

Kun lintuinfluenssaa tavattiin edellisen kerran laajemmin vuosina 2006-2008, aloittivat useat maat (kuten Suomi) varustautumisen mahdollisen epidemian varalle. 

Mikäli pandemia toteutuisi, pyrittäisiin ensin siipikarjaa hävittämään ja rokottamaan sekä rajoittamaan niiden liikkumista. Pitkän tähtäimen strategiat vaatisivat suurimmassa riskiryhmässä olevilta väestöryhmiltä huomattavia muutoksia elintavoissa.

Aivan uusi tuttavuus ei lintuinfluenssa kuitenkaan ole: se löydettiin Italiassa 1900-luvun alkupuolella, ja tautia tiedetään esiintyvän maailmanlaajuisesti. 

Lintuinfluenssaviruksesta on yli 140 erilaista tyyppiä, joista suurin osa aiheuttaa linnuille vain lieviä oireita ja on ihmisille vaarattomia. Osa tyypeistä aiheuttaa vakavampia oireita, mutta ne ovat tyypillisesti siipikarjan sairauksia.

H5N1 on korkeapatogeeninen, eli helposti tarttuva virustyyppi, jonka havaittiin vuonna 1997 tarttuneen Hongkongissa siipikarjasta ihmiseen. Edellisen epidemian alku havaittiin Etelä-Koreassa vuonna 2003. Virus alkoi levitä vuonna 2005 lintuihin ja varsinkin siipikarjaan Kaakkois-Aasiassaa ja ylti lopulta myös Eurooppaan. 

Eräs suurimmista huolenaiheista on viruksen nopea leviäminen villien lintujen muuttoreittien avulla, joskin toistaiseksi lintuinfluenssa on kulkeutunut pääasiassa siipikarjan kuljetusreittejä.

Kuvat: Flickr

Juttua on päivitetty: kyseessä eivät ole ensimmäiset tapaukset sitten vuoden 2007 Euroopassa, vaan Ranskassa.

Herääkö lintuinfluenssa jälleen? (päivitetty)

Ke, 04/03/2013 - 13:08 By Toimitus
Kanoja Kiinassa

Kiinassa on raportoitu 14 uudesta, huolestuttavasta tapauksesta, missä uudenlainen lintuinfluenssavirus on tarttunut ihmiseen.

Toistaiseksi kuusi H7H9-nimisen viruksen tartuttamaa ihmistä on kuollut eikä merkkejä viruksen tarttumisesta ihmisestä toiseen ole havaittu, mutta kiinalaisviranomaiset ja Maailman terveysjärjestö WHO suhtautuvat asiaan vakavasti.

Päivitys 5.4.: Edellisen kappaleen lukuja muutettu vastaamaan uutta tietoa. Shanghain viranomaiset ovat sulkemassa kaikki siipikarjamarkkinat ja myyntiin tuotuja eläimiä on alettu tappaa. Päähuomiossa nyt ovat kyyhkyset ja pulut, joita käytetään Kiinassa ravintona ja joista on löydetty lintuinfluenssavirusta.

Kuten normaalissa influenssassa, oireina on kuumetta ja yskimistä sekä huimausta ja heikotusta, mutta lintuinfluenssassa oireet ovat hengenvaarallisia.

Lintuinfluessan uusi mutaatio on löytynyt Kiinan itäisestä Jiangsun maakunnasta, missä neljä henkilöä on joutunut sairaalaan kriittisessä tilassa. Kaikki nämä henkilöt ovat työskennelleet siipikarjan parissa ja ovat todennäköisesti saaneet viruksen puluista.

Tämänhetkisten tietojen perusteella on todennäköistä, että tartunnat ovat satunnaisia, eikä laajan epidemian vaaraa ole. Linnuilla tavattavien influenssavirusten kolme tyyppiä (H5, H7 ja H9) ovat mahdollisesti vaarallisia ihmisille, ja mikäli niistä tulisi mutaatio, joka voisi tarttua "normaalin" influenssan tapaan ihmisestä toiseen, voisi tilanne olla toinen; historiasta tunnetaan useita maalimanlaajuisia tartuntatautiepidemioita, pandemioita, jotka ovat surmanneet miljoonia ihmisiä.

Päivitys: Asiaan suhtaudutaan yhä vakavammin ja mm. Yhdysvallat on jo alkanut kehittämään rokotetta H7N9:ään.

Esimerkiksi vuosina 1918-1919 ollut ns. Espanjantauti oli pandemia, joka vaati kaikkiaan noin 100 miljoonaa uhria noin puolentoista vuoden aikana. Sen aiheutti A-tyypin influenssan alatyyppi H1N1, joka oli harvinaisen tappava. Suomessa tautiin kuoli arviolta 25 000 henkilöä.

Nyt ajankohtainen lintuinfluenssa on virustyyppiä H5N1, jonka huomattiin tarttuneen kanoista ihmiseen Hong Kongissa vuonna 1997 ja uudelleen vuonna 2003 Etelä-Koreassa. Se alkoi levitä voimakkaasti siipikarjaan Kaakkois-Aasiassa vuonna 2005, minkä jälkeen mm. muuttolinnut kantoivat sitä myös Eurooppaan. Keväällä 2006 tartuntoja tavattiin mm. Tanskasta.

Vaikka virus tarttuu heikosti ihmisestä toiseen, on tartunta ihmiselle erittäin vaarallinen, joten viruksen muuntumisen pelossa laajoilla alueilla Euroopassa perustettiin suoja-alueita siipikarjatilojen ympärille.

Kun Meksikosta löydettiin keväällä 2009 mahdollisesti sikainfluenssaa, vaarallinen lintuinfluenssan muunnos, julisti WHO sen ennalta ehkäisevästi pandemiaksi kesäkuussa 2009.

Lintuinfluenssaviruksesta on yli 140 erilaista tyyppiä, joista suurin osa on linnuillekin vaarattomia - kuin flunssa ihmisille. Osa etenkin siipikarjassa esiintyvistä viruksista on kuitenkin vaarallisempia, ja tälläkin hetkellä Aasiassa ja Afrikassa on erityisesti kanalintujen parissa useita H5N1-viruksen alatyyppejä. Näiden tiedetään myös aiheuttaneen ihmisuhreja vuodesta 1997 alkaen, mutta virus ei ole siirtynyt ihmisestä toiseen kuin erityistapauksissa.

Myös muut influenssat, kuten H7N7 ja H9N2, ovat tarttuneet ihmisiin ja osa näistä on koitunut kuolemaksi.

Koska tappava, helposti ihmisestä toiseen tarttuva influenssa olisi nykyajan kansainvälistyneessä maailmassa erittäin vaarallinen, seurataan influenssatilannetta tarkasti. Koska Aasia voisi olla tällaisen viruksen mahdollinen syntypaikka ihmisten ja lintujen läheisyyden vuoksi, ovat Kiinan tautitapaukset suurennuslasin alla.

WHO julkisti tiistaina hyvän tietopaketin lintuinfluenssatilanteesta: Frequently Asked Questions on human infection with A(H7N9) avian influenza virus, China

Juttua on muokattu useampaan kertaan tilanteen kehittyessä.

Kuva: Flickr / Matthew Jacobs (CC-lisenssillä)