vuori

Yllätys: maailman korkein vuori onkin Ecuadorissa

Ma, 04/11/2016 - 09:30 By Jari Mäkinen
Chimborazo

Ranskalais-ecuadorilainen tutkijaryhmä on mittaillut vuorien korkeuksia ja päätynyt yllättävään huomioon: Everest, tai edes hieman matalampi K2, eivät ole maailman korkeimpia vuoria, vaan sen tittelin saa Ecuadorissa oleva sammunut tulivuori Chimborazo. Syynä tähän on se, että maapallo ei ole täysin pyöreä,

Päivän kuvaKun vuoren korkeus mitataan merenpinnasta, on Everest edelleen kaikkein korkein. Mutta miksi mitata meren pinnasta, koska se ei ole kautta koko maapallon samalla etäisyydellä planeettamme keskipisteestä? 

Kuten monet satelliitit ovat osoittaneet hyvin konkreettisesti, viimeksi eurooppalainen GOCE, on maapallo muodoltaan muhkurainen. Lisäksi Maa on hieman soikea: napa-alueet ovat noin 21 kilometriä lähempänä keskipistettä kuin päiväntasaaja. 

Verrattuna maapallon halkaisijaan, eivät erot ole suuria suhteellisesti, mutta Everestin kannalta tilanne on se, että vaikka sen korkeus meren pinnasta – keskimääräisestä, yhteisesti sovitusta nollatasosta – on 8848 metriä, ei sen huippu ylety "kuin" 6382,605 kilometrin päähän maapallon keskipisteestä.

Näin laskien korkein tiedossa oleva vuori onkin virallisesti 6263,47 metriä korkea Chimborazo, joka kohoaa 6384,416 kilometrin päähän keskipisteestä. Ero ei ole suuri, mutta on kuitenkin selvä.

Noin 180 kilometrin päässä etelään pääkaupunki Quitosta sijaitseva Chimborazo on hiipunut tulivuori, joka on ollut vaiti jo noin 1400 vuotta.

Erittäin tarkoilla satelliittipaikannuslaitteilla varustautuneet tutkijat saivat  mittauksissaan selville muitakin planeettamme oikeasti korkeimpia paikkoja. Kakkosena Chimborazon jälkeen tulee Perussa sijaitseva Huascáran, jonka 6768 metriä eivät perinteisesti mitattuna riittäisi lainkaan huippuhuippujen listalla kovinkaan korkealle.

Mikä on tämä ufopilvi mantelimausteella?

Ma, 07/06/2015 - 10:40 By Jarmo Korteniemi
Kuva: Omnisource5 / Wikimedia commons

Päivän kuvaMantelipilvi on lähes aina hätkähdyttävä näky, jota pitää katsoa toisenkin kerran. Se syntyy kostean ilmavirran kohdatessa laajan esteen - vaikkapa vuoren tai säärintaman. Törmäyksessä syntyy seisova aalto. Jos ilman lämpötila laskee aallon yläosissa kastepisteeseen, vesihöyry alkaa siellä tiivistyä vesipisaroiksi ja pilvi muodostuu. Vastaavasti pilven takareunan tietämillä ilman laskeutuu ja lämpenee, ja pisarat haihtuvat uudelleen höyryksi.

Mantelipilvet voivat olla hyvinkin korkeita ja monitasoisia. Ne voivat myös matkata pitkiäkin matkoja seuduille, joissa niitä ei voisi syntyä. Tottumattomat "tunnistavat" mantelipilviä ikävän usein lentäviksi lautasiksi (huimia esimerkkejä mm. täällä).

Alla Tromssan lähistöllä otettu kuva, josta syntytapa käy paremmin ilmi. Otsikkokuva on otettu Dublinin taivaalta (Omnisource5 / Wikimedia commons).