Onko tietoturvasi kunnossa? Tässä on tietokonevirusten galleria.

Ti, 02/09/2016 - 10:14 By Jari Mäkinen
Kuvakaappaus Marine-viruksen saastuttamasta koneesta


Harvoin on ikävästä ja harmillisesta asiasta näin paljon iloa: nettiturva-asiantuntija Mikko Hyppönen on koonnut Internet Archive -sivustolle tietokoneviruksia vuosilta 1980-1990 ja mukana on useita niin teknisesti ja taiteellisesti upeita tekeleitä, että niitä voi vain ihailla!


Päivän kuvaPäivän kuvana on kuvakaappaus Marine-viruksen tuottamasta animaatiosta. Sitä voi pitää jopa naivistisena taiteena ja meille jo 1980-luvulta tietokoneiden kanssa näpränneille se tuo luonnollisesti mieleen senaikaiset kuvaruudut ja grafiikkamahdollisuudet.

Näissä viruksissa onkin retrohenkinen tunnelma juuri siksi, että ne ovat MS-DOS -käyttöjärjestelmässä pyöriviä haittaohjelmia, pääasiassa viruksia.

Suurin osa haittaohjelmista on tosin "tylsiä" tekstivuodatuksia, jotka tulivat ruutuun viruksen saastutettua systeemin ja totesivat, että kone on nyt saastunut. Toisinaan kyseessä oli animaatio, toisinaan pelkkä kuva. 

Tuonaikaiset virukset olivat yleensä varsin vaatimattomia ja vaarattomia nykyaikaisiin haittaohjelmiin verrattuna, etenkin kun toisinaan virus ei oikeastaan tehnyt muuta kuin näytti tekstiä tai kuvaa. Osa toki oli vaarallisia (onneksi vain tietokoneelle ja sen sisältämille tiedoille), mutta nettimuseossa niistä voi nauttia turvallisesti, sillä ohjelmista on poistettu kaikki haitalliset osat.

Arkistossa ei siis ole vain pelkkiä kuvia viruksien saastuttamien tietokoneiden näyttöruuduista, vaan itse virukset vaarattomiksi muunnettuina. Niitä ja niiden toimintaa voi katsoa MS-DOS -emulaattorin avulla, eli nettisivulla oleva kuvaruutu toimii kuin oikea antiikkinen tietokone ja virus on siellä todella toiminnassa. 

Alla on vielä klassinen CRASH-virus toiminnassa.

Siihen ja suureen määrään muita viruksia voi siis tutustua täällä:
The Malware Museum.

Kyberturvallisuuden merkkipäivä: tällainen oli Morrisin mato

Ma, 11/02/2015 - 09:56 By Jari Mäkinen
Morrisin madon sisältävä disketti

Tänään 27 vuotta sitten, 2. marraskuuta 1988, Cornellin yliopiston opiskelija Robert Morris latasi nettiin ensimmäisen tiedossa olevan "madoista". Siksi päivän kuvassa on Kaliforniassa olevassa tietokonemuseossa (Computer History Museum) esillä oleva disketti, jolla Morris teki tämän yllättävän käänteen saaneen viattoman kokeilunsa.

Morrisin matona tunnetun virusohjelman ei ollut siis tarkoitus aiheuttaa vahinkoa, mutta se alkoi verkkoon kytkettyihin tietokoneisiin päästyään "vahingossa" kopioida itseään yhä uudelleen, kunnes jumiutti koko koneen. Morrisin madon arvioitiin saastuttaneen kuusituhatta UNIX-tietokonetta ja aiheuttaneen jopa kymmenien miljoonien dollarien vahingot.

Luvut eivät kuitenkaan ole luotettavia ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan ne ovat lähinnä arvauksia. Morris tuomittiin silti kolttosestaan kolmen vuoden ehdonalaiseen, 400 tunnin yhdyskuntapalveluun ja 10 000 dollarin sakkoihin.

Vuosi 1988 oli myös Suomen kannalta kiinnostava vuosi, koska silloin Suomen yliopistomaailma liittyi Internetiin. Yhdysvaltain tiedesäätiö hallinnoi tuolloin nettiä ja tuolloinen internet, NSFNET laajennettiin Suomen lisäksi Kanadaan, Ruotsiin, Tanskaan, Islantiin, Norjaan ja Ranskaan – maihin, jotka olivat tietoverkkojen käytössä edistyneitä, mutta jotka eivät uhanneet NSFNETin turvallisuutta. Tosin Neuvostoliiton etupiiriin kuulunut Suomi herätti paljon kysymyksiä ja epäilyksiä. 

Paitsi että netin ensimmäinen kunnollinen virus tuli sitten lähes välittömästi laajentumisen jälkeen ... Suomesta. Mutta se on sitten oma tarinansa.