Kyberturvallisuuden merkkipäivä: tällainen oli Morrisin mato

Ma, 11/02/2015 - 09:56 By Jari Mäkinen
Morrisin madon sisältävä disketti

Tänään 27 vuotta sitten, 2. marraskuuta 1988, Cornellin yliopiston opiskelija Robert Morris latasi nettiin ensimmäisen tiedossa olevan "madoista". Siksi päivän kuvassa on Kaliforniassa olevassa tietokonemuseossa (Computer History Museum) esillä oleva disketti, jolla Morris teki tämän yllättävän käänteen saaneen viattoman kokeilunsa.

Morrisin matona tunnetun virusohjelman ei ollut siis tarkoitus aiheuttaa vahinkoa, mutta se alkoi verkkoon kytkettyihin tietokoneisiin päästyään "vahingossa" kopioida itseään yhä uudelleen, kunnes jumiutti koko koneen. Morrisin madon arvioitiin saastuttaneen kuusituhatta UNIX-tietokonetta ja aiheuttaneen jopa kymmenien miljoonien dollarien vahingot.

Luvut eivät kuitenkaan ole luotettavia ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan ne ovat lähinnä arvauksia. Morris tuomittiin silti kolttosestaan kolmen vuoden ehdonalaiseen, 400 tunnin yhdyskuntapalveluun ja 10 000 dollarin sakkoihin.

Vuosi 1988 oli myös Suomen kannalta kiinnostava vuosi, koska silloin Suomen yliopistomaailma liittyi Internetiin. Yhdysvaltain tiedesäätiö hallinnoi tuolloin nettiä ja tuolloinen internet, NSFNET laajennettiin Suomen lisäksi Kanadaan, Ruotsiin, Tanskaan, Islantiin, Norjaan ja Ranskaan – maihin, jotka olivat tietoverkkojen käytössä edistyneitä, mutta jotka eivät uhanneet NSFNETin turvallisuutta. Tosin Neuvostoliiton etupiiriin kuulunut Suomi herätti paljon kysymyksiä ja epäilyksiä. 

Paitsi että netin ensimmäinen kunnollinen virus tuli sitten lähes välittömästi laajentumisen jälkeen ... Suomesta. Mutta se on sitten oma tarinansa.