Tilastojen mukaan kuitenkin on hieman arpapeliä sattuuko jouluksi Etelä-Suomessa tulemaan lumipeite vai ei: lounais- ja etelärannikolla keskimäärin yksi kolmesta joulusta on lumeton, saaristossa jopa joka toinen. Vaikka lumettomuus on siis varteenotettava mahdollisuus, asiaa surkutellaan ja siitä kirjoitellaan hätääntyneitä lööppejä – etenkin kun lööppejä kirjoitellaan juuri maamme heikkolumisimmilla alueilla.
Ei kuitenkaan kannata vaipua epätoivoon! Tämän joulukalenteriluukun takaa löytyvät keinot tehdä joulusta valkoinen – vaikka vähän fuskaamalla.
Lumi on hötyistä jäätä. Se kiteytyy pilvesä ilmassa leijuvien epäpuhtauksien (pölyhiukkasten yms.) ympärille sopivassa lämpötilassa. Hiutaleenraakileet toimivat kiteytymisalustana muille vesipisaroille sekä vesihöyrylle, joten hiutale kasvaa nopeasti.
Kun massa on riittävän suuri, hiutale tippuu ja päätyy lumisateen osana maahan. Näin luonto siis hoitaa asian.
Keino 1: Sumuinen lumetus
Entä jos ulkona on pakkasta, mutta taivaalta ei vain sada mitään? Silloin tarvitaan vain vettä ja toimiva keino saada se lentämään ilmassa mahdollisimman pitkä matka pieninä pisaroina. Pisaroiden pinta-alan ollessa suuri vesi luovuttaa lämpöä ilmaan tehokkaasti ja ehtii näin jäätyä lumeksi ennen maahan osumista.
Helpointa on suihkuttaa vettä ilmaan puutarhaletkulla (optimi on 45º kulma). Jos pakkanen ei ole vielä kovin kova, letkun päähän tarvitaan vielä sumutin, johon voi vielä halutessaan liittää paineilman syöttösysteemin. Näin pisarat saadaan erittäin pieniksi.
Keino 2: Mpemban ilmiö
Mikäli pakkasta on paljon, mutta letkua ei varastosta löydy, voi kokeilla erikoisen Mpemban ilmiön toimivuutta. Sen mukaan kuuma vesi jäätyy tietyissä olosuhteissa nopeammin kuin kylmä. On yhä epäselvää, mikä ilmiön aiheuttaa. Todennäköisimmin syy on höyrystymisessä (joka vetää leijonanosan veden lämpöenergiasta itseensä), konvektiossa (vesi sekoittuu pisarassa tehokkaasti ja luovuttaa energiaa ilmaan), alijäähtymisen välttämisessä, tai jossain aivan muussa.
Homma hoituu lämmittämällä vettä kattilassa ja viskaamalla kuuma vesi pakkasilmaan. Ja heti perään tietysti kattilallinen kylmää vettä, täytyyhän tutkimuksella kontrolli olla. Hyvällä tuurilla maahan tippuu edes vähän niitä haluttuja jääkiteitä. Kustannustehokas keino tämä ei todellakaan ole.