Oma karhukainen on nyt kuuminta hottia

Pe, 03/11/2016 - 15:45 By Jari Mäkinen
3D-tulostettu karhukainen


Perjantai tuo jälleen tullessaan kevytjutun: näillä ohjeilla voit tulostaa itsellesi oman karhukaisen, sympaattisen pikkueläimen – tosin oikeaa hieman suurempana, sillä luonnon karhukaiset ovat kooltaan vain millimetrin luokkaa.


Karhukaiset ovat olleet alkuvuodesta otsikoissa, koska japanilainen tutkijaryhmä oli pakastanut näitä pikkuveitikoita 30 vuotta sitten ja onnistui herättämään niitä henkiin. Lisäksi yksi pakastetuista karhukaisista innostui poikimaan: se teki 19 munaa ja niistä 14 tuotti terveitä vauvakarhukaisia.

Jo aiemmin on tiedetty, että karhukaiset ovat varsin sitkeähenkisiä. Niitä on maapallolla melkein kaikkialla vuorten huipuilta valtamerten pohjaan. Ne ovat selvinneet jopa avaruuden tyhjiössä ja ultraviolettisäteilyssä, mikä normaalisti olisi tappavaa. 

Karhukaisten (Tardigrada) salaisuus on kuivuminen ja trehaloosi-niminen sokeri, jonka on havaittu olevan erinomainen veden korvike. Ne kykenevät lähes pysäyttämään aineenvaihduntansa ja siirtymään horrokseen samalla kun niiden vesipitoisuus voi pudota aina yhteen prosenttiin.

Niitä voi kuumentaa 150°C:n lämpötilaan, pommittaa 5 700 grayn annoksella röntgensäteilyä (5 grayn annos on tappava ihmiselle) ja puristaa tuhansien ilmakehien paineeseen – tai pitää tyhjiössä, tyhjemmässäkin kuin avaruus.

Ei ihme, että tästä kahdeksanjalkaisesta selviytyjästä on tullut nykyajan stressaavan elämänmenon keskellä varsinainen lemmikki!

Suuri osa karhukaiskuvista on varsin söpösteltyjä. Tässä oikea, alle millimetrin pituinen karhukainen Darron Birgenheierin kuvaamana.

 

Meillä kaikilla on varmasti jo karhukaisia lemmikkeinä, sillä niitä on varmasti kotonasi (ja ihollasikin?) varsin paljon. Eniten niitä on jäkälissä ja sammaleissa, soilla ja rannoilla. Järvivedessä voi olla jopa 25 000 karhukaista litrassa.

Jos haluat sellaisen hieman isompana itsellesi, niin sellaisen pystyy tulostamaan itse 3D-tulostimella.

Netissä on runsaasti erilaisia (ja erilaatuisia) ilmaistiedostoja tulostamiseen, kuten tämätämä tai tämä, mutta eräs onnistuneimmista lienee jo kulttiesineeksi kohonnut Eric Hon ja Kostika Spahon versio, jonka voi maksusta tilata itselleen paitsi muovisena, niin myös metalleista ja jopa kullasta tehtynä.

Tarinan mukaan Ho ja Spaho katsoivat televisiosta Neil Degrasse Tysonin Cosmos -ohjelmaa, missä kerrottiin karhukaisten avaruusmatkoista ja sitkeähenkisyydestä, jolloin he päättivät tehdä itselleen yhden. Ja kun tuttavat halusivat omansa, laittoivat he mallin myyntiin Shapeways-nettikauppaan.

Näppärä 3D-printtaaja tosin tekee oman versionsa hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi alla oleva Thingiversestä saatava karhukainen (joka on aika luonnollisen näköinen karvoineen kaikkineen) on helposti muokattavissa ja liitettävissä muihinkin kappaleisiin.  

Siinä missä ennen katseltiin delfiinikuvaa, nyt tulostetaan oma karhukainen 3D-tulostimella!

3D-malli karhukaisesta