Suurimmat ja korkeimmat vuoret meillä ja muualla

Su, 05/22/2016 - 10:48 By Jarmo Korteniemi

Maapallolla on useita ennätysvuoria, jotka ovat kaikki tavallaan kaikkein suurimpia. Mutta vain yksi niistä yltää ennätykseen koko Aurinkokunnan mittakaavassa.

Kirjoitimme jokin aika sitten planeettamme korkeimmasta vuoresta, joka löytyykin yllättäen Ecuadorista. Tämä herätti vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. "Suurin" kun voi tarkoittaa monia asioita, ja jopa "korkeuskin" on yllättävän suhteellista.

Maapallolla on useita vuoria, joita kutakin voi ihan todella kutsua planeetan suurimmaksi: Mount Everest, Mauna Kea, Mauna Loa, Tamun massiivi, sekä Chimborazo.

Otsikkokuvassa on hieman perusteellisempi katsaus asiaan infografiikan muodossa. Kaikki vuoret ovat samassa skaalassa, ja kuvan saa tarkemmaksi klikkaamalla.

 

Päivitys 22.5.2016 klo 19.15: Havaijin vuorten profiili vaihdettu (aiemmpi profiili antoi Mauna Kean korkeudeksi 9,2 km, nykyinen 9,9 km), sekä lisätty symbolien selite ja merenpinta Tamun massiivin kohdalla.

Kuva: Jarmo Korteniemi

Yllätys: maailman korkein vuori onkin Ecuadorissa

Ma, 04/11/2016 - 09:30 By Jari Mäkinen
Chimborazo

Ranskalais-ecuadorilainen tutkijaryhmä on mittaillut vuorien korkeuksia ja päätynyt yllättävään huomioon: Everest, tai edes hieman matalampi K2, eivät ole maailman korkeimpia vuoria, vaan sen tittelin saa Ecuadorissa oleva sammunut tulivuori Chimborazo. Syynä tähän on se, että maapallo ei ole täysin pyöreä,

Päivän kuvaKun vuoren korkeus mitataan merenpinnasta, on Everest edelleen kaikkein korkein. Mutta miksi mitata meren pinnasta, koska se ei ole kautta koko maapallon samalla etäisyydellä planeettamme keskipisteestä? 

Kuten monet satelliitit ovat osoittaneet hyvin konkreettisesti, viimeksi eurooppalainen GOCE, on maapallo muodoltaan muhkurainen. Lisäksi Maa on hieman soikea: napa-alueet ovat noin 21 kilometriä lähempänä keskipistettä kuin päiväntasaaja. 

Verrattuna maapallon halkaisijaan, eivät erot ole suuria suhteellisesti, mutta Everestin kannalta tilanne on se, että vaikka sen korkeus meren pinnasta – keskimääräisestä, yhteisesti sovitusta nollatasosta – on 8848 metriä, ei sen huippu ylety "kuin" 6382,605 kilometrin päähän maapallon keskipisteestä.

Näin laskien korkein tiedossa oleva vuori onkin virallisesti 6263,47 metriä korkea Chimborazo, joka kohoaa 6384,416 kilometrin päähän keskipisteestä. Ero ei ole suuri, mutta on kuitenkin selvä.

Noin 180 kilometrin päässä etelään pääkaupunki Quitosta sijaitseva Chimborazo on hiipunut tulivuori, joka on ollut vaiti jo noin 1400 vuotta.

Erittäin tarkoilla satelliittipaikannuslaitteilla varustautuneet tutkijat saivat  mittauksissaan selville muitakin planeettamme oikeasti korkeimpia paikkoja. Kakkosena Chimborazon jälkeen tulee Perussa sijaitseva Huascáran, jonka 6768 metriä eivät perinteisesti mitattuna riittäisi lainkaan huippuhuippujen listalla kovinkaan korkealle.

Jättikuu Titanin omat Kyöpelinvuoret

La, 03/26/2016 - 11:09 By Markus Hotakainen

​Jättiläisplaneetta Saturnuksen suurin kuu Titan on myös jättiläinen. Sillä on läpimittaa 5 150 kilometriä eli se on suurempi kuin sisin planeetta Merkurius, jonka halkaisija on 4 878 kilometriä.

Titanin kaasukehä on suurimmaksi osaksi typpeä, paine sen pinnalla on noin kaksinkertainen Maan ilmakehän paineeseen verrattuna, mutta pakkasta siellä on 180 astetta. 

Syväjäädytettyä muinaista Maata muistuttava kuu on jälleen paljastanut piirteitään. Tiheässä kaasukehässä leijailevat pilvet ja usva haittaavat pinnanmuotojen kuvaamista, mutta tutkalla päästään "näkemään" niiden läpi.

Titanin päiväntasaajalla sijaitsevan Mithrim Montes -vuoriston korkeimmat huiput on nyt saatu kartoitettua. Toinen kohoaa 2 807 metrin ja toinen peräti 3 337 metrin korkeuteen. 

"Se ei ole ainoastaan korkein huippu, jonka olemme tähän mennessä löytäneet Titanista, vaan arvelemme sen olevan korkein huippu, joka sieltä on ylipäätään löydettävissä", arvioi Stephen Hall Cassini-luotaimen tutkaryhmästä.

Titanin korkeimmat vuoret näyttävät keskittyvän nimenomaan päiväntasaajan tietämille. Mithrim Montes -vuoristossa on muita melkein yhtä korkeita huippuja, samoin maastonmuodoiltaan hyvin vaihtelevalla Xanadun alueella. Myös Euroopan avaruusjärjestön Huygens-luotaimen laskeutumispaikan lähistöllä on korkealle kurottavia vuoria. 

"Tavoitteemme on löytää korkeimpia ja syvimpiä kohtia osittain siksi, että se on kiinnostavaa. Titanin ääripaikat kertovat kuitenkin myös paljon tekijöistä, jotka ovat vaikuttaneet kuun kehitykseen", toteaa tutkimusta johtanut Jani Radebaugh.

Maan vuoret ja vuoristot sijoittuvat alueille, joilla geologiset voimat ovat nostaneet maankuorta ylöspäin. Toisaalta tuulten, sateiden ja virtaavan veden aiheuttama eroosio kuluttaa ja madaltaa aikaa myöten kohonneita alueita.  

Cassini-luotaimen havaintojen mukaan myös Titanissa on sateita, jotka kuluttavat sen pinnanmuotoja. Alhaisen lämpötilan seurauksena eroosio on siellä kuitenkin paljon hitaampaa kuin Maassa, 

Titanin jäisen kuoren alla on todennäköisesti nestemäisen veden muodostama syvä valtameri, joka vastaa Maan vaipan sulaa yläosaa. Sen virtaukset vaikuttavat kuoren rakenteeseen ja pinnanmuotoihin. Titanin jäästä koostuva "peruskallio" on meikäläistä vastinettaan pehmeämpi, joten kuun pinnalla ei voi olla yhtä korkeita vuoria kuin Maassa.

Titanista löytyneet vuoret ja vuoristot kuitenkin osoittavat, että siellä on käynnissä tektonisia prosesseja, jotka muokkaavat sen pintaa. Toistaiseksi tutkijoilla ei ole selvää käsitystä, mikä ne saa aikaan: Titanin pyörimisliike, Saturnuksen aiheuttamat vuorovesivoimat vai kuun pinnan jäähtyminen.

Titanin vuortenhuipuista kerrottiin JPL:n (Jet Propulsion Laboratory) uutissivuilla.

Kuva: NASA/JPL-Caltech/ASI