Vastikään löydetty asteroidi on Maan näennäiskiertolainen ainakin muutaman vuosisadan ajan.
Huhtikuussa löydetty 2016 HO3 -nimellä tunnettu asteroidi pysyttelee vuosisatojen ajan lähellä Maata. Se vaikuttaa olevan kaikkein lähin ja pysyvin asteroidikumppanimme.
2016 HO3:n etäisyys Maasta vaihtelee 40:n ja 100:n Kuun etäisyyden välillä (15–38 milj, km). Asteroidin läpimitaksi arvellaan muutamia kymmeniä metrejä, enintään sata.
Vaikka siltä näyttääkin, asteroidi ei kuitenkaan varsinaisesti kierrä Maata. Se on "näennäissateelliitti", joka kiertää Maan tavoin Aurinkoa, mutta rata kiertyy myös Maan ympäri. Lisätietoa näennäiskiertolaisista löytyy aiemmasta jutustamme.
Vastaavia asteroideja tunnetaan muutamia muitakin. 2016 HO3 on kuitenkin niistä tällä hetkellä kaikkein pysyvin. Se on "kiertänyt" Maan ympäri noin sata vuotta ja pysyy tuolla radallaan ainakin tulevien muutamien satojen vuosien ajan. Näennäissatelliitina olo on kaikille asteroideille vain väliaikainen vaihe, joka tosin saattaa toistua lukemattomia kertoja asteroidin elinaikana.
Alla havainnollistus 2016 HO3:n radasta:
2016 HO3 tai jokin muu näennäissatelliittimme voi hyvinkin vielä olla lähemmän asteroiditutkimuksen tai peräti -louhinnankin kohde. Ehkäpä sellaiselle päästään joskus miehitetyillä lennoillakin.
Minkäänlaista törmäysuhkaa 2016 HO3 ei näillä näkymin luo.
Asteroidi löytyi huhtikuun lopulla Havaijilla sijaitsevalla Pan-STARRS 1 -teleskoopilla.
Juttu perustuu Jet Propulsion Laboratoryn tiedotteeseen.
Otsikkokuvassa ei ole asteroidi, vaan kuvataiteilijan näkemys asteroidilouhintatapahtumasta. Kuva: David Santaolalla.