Tervetuloa Göteborgiin: tarjolla tropiikkia, valtamerta, myrkkykäärmeitä ja avaruutta

Ma, 07/11/2016 - 14:37 By Jari Mäkinen

Tämänpäiväinen tiedemuseo on aivan kulman takana, Ruotsissa. Göteborgin Universeum on varsin hienosti toteutettu akvaarion, eläintarhan ja tiedekeskuksen sekoitus.

”KesälläGöteborg on Suomesta katsottuna usein hieman unohduksissa, koska se sijaitsee Ruotsin "toisella puolella", lännessä. Mutta se on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki ja eräs Pohjoismaiden suurimmista väkikeskittymistä, ja siihen kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota.

Tiedemuseo Universeum on yksi hyvä syy suoda ylimääräinen ajatus ja jopa tehdä matka Götanmaalle.

Vuonna 2001 avatussa museossa on kuusi osastoa, joissa voi tutustua interaktiivisesti erilaisiin asioihin. Akvaariohallissa on 1,4 miljoonaa litraa tilavuudeltaan oleva meriallas, jossa on yllättäen paljon erilaisia kaloja ja muita mereneläviä. Siellä on myös avoin allas, jonka äärellä voi koskettaa kaloja. Sademetsässä on trooppisia eläimiä ja kasveja, ja Veden tie (Vattnets väg) -osastolla voi tutustua ruotsalaisiin järvien ja jokien eläimiin. Tappavat kaunottaret (Dödliga skönheter) esittelee puolestaan maailman myrkyllisimpiä ja tappavimpia matelijoita.

Kaksi muuta osastoa ovat enemmän tiedekeskustyyppisiä: Kalejdo keskittyy (kenties ruotsalaisten rikosromaanien ja TV-sarjojen innoittamana) rikostutkimukseen, mutta mukana on myös avaruutta, lasereita ja muuta jännää; Explorassa voi tutustua ihmiseen ja tekniikkaan. Tekniikkaahan Ruotsin teollisuuskeskuksessa riittää runsaasti.

Museokompleksi on osa Göteborgin Evenemangsstråket -nimistä tapahtuma-aluetta, jossa on myös suuri jäähalli Scandinavium, Ullevi-stadion, messukeskus, Lisebergin huvipuisto sekä kulttuurinäyttelykeskus Världskulturmuseet.

Universeumin nettisivut ovat osoitteessa www.universeum.se ja paikka sinällään on pienen ruotsinvierailun väärti!

Otsikkokuva: Nadir Hashmi / flickr

Tiedetuubin esittelemiä tiedekeskuksia ja muita kiinnostavia kohteita