Pallopää pystyyn ja käyttöön Petäjävedellä

Pe, 10/23/2015 - 11:36 By Jari Mäkinen
Petäjäveden säätutka

Satelliittien ja supertietokoneiden ohella kenties eniten sääennusteiden tarkkuutta parantanut keksintö on säätutka: sellaisella saadaan selville nopeasti ja tehokkaasti missä sataa ja kuinka rankasti.

Siksipä Ilmatieteen laitos on pystyttänyt uudenlaisia säätutkia eri puolille Suomea, ja tänään käyttöön Petäjävedellä otettava kymmenes tutka täyttää verkostossa Keski-Suomen kohdalla olleen aukon. Muut Ilmatieteen laitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Kaipiaisissa, Kesälahdella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä, Vimpelissä ja Luostotunturilla.

Uusi, modernia kaksoispolarisaatioteknologiaa hyödyntävä tutka on suomalainen Vaisalan WRM200. Sen antenni on  26 metriä korkean tornin päässä ja suojakuvun kanssa rakennelman kokonaiskorkeus nousee 33 metriin.

Tutkan toimintaTänään käytöön otettavan säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua koko maassa, mutta tuovat tuntuvan parannustason erityisesti Keski-Suomessa, jossa esim. teiden talvikunnossapidon tarpeisiin voidaan tuottaa laadukkaampaan tutkatietoa. Tutkasta on hyötyä myös puolustusvoimien Tikkakosken lentosotakoululle, jossa lentotunnit ovat lisääntyneet viime vuosina.

Säätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita, ja sen avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan paikalliset sateet ja erottamaan eri sateen olomuodot toisistaan. Uusi tutka parantaakin etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottaa talven lumisateiden ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista.

Modernit tutkat antavat muutakin tietoa ilmakehässä liikkuvista partikkeleista kuten lumihiutaleista ja sadepisaroista.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkatietoa omaan, yleiseen sekä asiakkaidensa käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi TV:n säätiedotusten yhteydessä ja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla. 

Niitä voi katsella myös esimerkiksi kännykällä, jolloin parhaimmillaan ylitse menevän sadekuuron laajuuden näkee nopeasti ja sateen loppumisesta saa varsin tarkan arvion.

Keski-Suomen tutkakartta on nähtävissä täällä. Koko Suomi on puolestaan täällä.

Teksti perustuu Ilmatieteen laitoksen tiedotteeseen.

Päivän kuva 24.5.2013: Monikäyttöinen tutka

To, 05/23/2013 - 22:45 By Markus Hotakainen

Ukkosmyrskyjen esiintymistiheys? Tappavan epidemian leviämiskartta? Ei, vaan tutkakuva lintujen muutosta Yhdysvaltain halki. Kuva on muodostettu Nexrad-verkoston (Next-Generation Radar) keräämistä tiedoista. Verkosto muodostuu 159 säätutkasta, joita operoi Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu. Doppler-tutkat pystyvät havaitsemaan sateen ja tuulet - sekä linnut. Lintuparvista heijastuvan tutkasignaalin voimakkuudesta voidaan arvioida muuttolintujen määrä. Linnut eivät suinkaan muuta pyöreinä parvina, vaan sinivihreiden alueiden muoto johtuu yksittäisten tutkien kantamista. Tummansinisillä alueilla on joitakin kymmeniä, vaaleansinisillä parisataa ja vihreillä alueilla jopa kaksituhatta lintua kuutiokilometrissä. Epämääräisen muotoiset alueet ovat saderintamia.