Tähtiötökät tutkivat yli miljoona tähteä vuodessa

Siding Springin observatoriossa Australiassa aletaan kartoittaa tähtiä ja galakseja ennätysvauhdilla. Nopeus perustuu pikkuruisiin robotteihin.

Uusi TAIPAN-spektrografi hyödyntää muiden vastaavien instrumenttien tavoin valokuituja, joiden avulla pystytään täsmäkeräämään valoa ainoastaan tutkittavista kohteista.

Ongelmana on ollut se, että valokuidut on sijoitettava kaukoputken näkökenttään tarkalleen oikeisiin kohtiin, jotta tähtien tai galaksien valo päätyy mittalaitteeseen. Se vie arvokasta havaintoaikaa.

Australian tähtitieteellisessä observatoriossa on nyt kehitetty uusi, havaintoja huomattavasti tehostava tekniikka, joka perustuu pieniin Starbug-robotteihin.

TAIPAN-instrumentissa valokuitujen sijoittelusta vastaavat 150 "tähtiötökkää" etsivät itsenäisesti uudet kohteet kuvakentästä ja siirtävät valokuidut oikeisiin kohtiin, mikä säästää huimasti aikaa.

Ensi alkuun instrumentilla toteutetaan kaksi laajaa tutkimushanketta: FunnelWeb-tähtikartoitus, jossa mitataan yli kolmen miljoonan tähden spektri, ja Taipan-galaksikartoitus, jossa tutkitaan kolmea miljoonaa galaksia.

Siding Springin observatorion UK Schmidt -teleskooppiin asennetun uuden instrumentin avulla pystytään mittaamaan 150 tähden spektri joka kuudes minuutti. Yhden yön aikana tähtiä kertyy 15 000 ja vuodessa toista miljoonaa.

Havainnot kootaan spektritietokantaan, jossa on miljoonia eteläisen taivaanpallon tähtiä. Kootun datan avulla pystytään esimerkiksi etsimään uusia planeettajärjestelmiä ja hyvin nuoria tähtiä.

"Lisäksi sen pohjalta saadaan muodostettua aiempaa paljon tarkempi kuva kotigalaksimme Linnunradan rakenteesta, historiasta ja tulevaisuudesta", listaa Uuden Etelä-Walesin yliopiston professori Chris Tinney.

Uudella instrumentilla tehtävä galaksitutkimus on puolestaan kattavin eteläisellä pallonpuoliskolla tehty spektroskooppinen kartoitus. Sen avulla pystytään määrittämään maailmankaikkeuden laajenemisnopeus yhden prosentin tarkkuudella.

"Taipan-galaksikartoitus kertoo meille sekä maailmankaikkeuden iän että koon ennennäkemättömällä tarkkuudella", toteaa Australian kansallisen yliopiston professori Matthew Colless.

TAIPAN on kuitenkin vasta prototyyppi. Samaa tekniikkaa hyödyntävä, vielä tehokkaampi MANIFEST-spektrografi on määrä asentaa seitsemästä 8,4 metrin peilistä rakentuvaan GMT-kaukoputkeen (Giant Magellan Telescope) sen valmistuttua 2020-luvun puolivälin tietämissä.

Uudesta tekniikasta kerrottiin Uuden Etelä-Walesin yliopiston uutissivuilla.

Kuva: David Brown/AAO