Lisää IFAa – härpäkekatsaus nro 3 Berliinistä

Ma, 09/03/2018 - 21:01 By Jarmo Toivanen
Sony Aibo

Lisää kuulumisia Berliinin kulutuselektroniikkamessuilta: tässä tulee kolmas katsauksemme IFA-messuille.

Robotit tulevat myös kotiin, mutta toisaalta robotteja on ollut jo jonkin aikaa: Sonyn Aibo on monille jo vanha tuttavuus, vaikka sellaista ei kotona olisi vielä ollutkaan.

Robottikoiran uusi versio on kantaisäänsä kehittyneempi. Kosketusherkät alueet reagoivat kun koiraa silittää tai rapsuttaa.

Silmien OLED-näytöt osaavat melkoisen aidon kerjäyskatseen, pentu oppii tuntemaan isäntänsä ja muistamaan ympäristönsä. Osa tästä ”muistista” on tosin pilvipalvelussa, joka saattaa herättää tietoturvapohdintoja – hauva kun myös näkee ja kuulee, ja tiedot lähetetään verkkoon.

Myynti alkoi ensin Japanissa ja nyt viimeksi Yhdysvalloissa noin 2900 dollarin hintaan.

Monille koira on hyvä tekosyy pieneen aamulenkkiin, mutta heille ei robottikoiraa kannata suositella. Sen sijaan aamu-unisille Aibo voisi olla paikallaan!

Herätystä kaikille aisteille

Sensorwake Trio on ranskalainen ratkaisu herätysten ankeuteen: kello herättää tuoksulla, valolla ja äänellä.

Tuoksukapseleita on joka nenälle, kahvista appelsiinimehuun, suklaasta trooppisiin hedelmiin. Herätys alkaa aina tuoksulla, minuutin kuluttua mukaan tulee kirkastuva valo. Viimeistään motivoiva ääni takaa ylösnousun. Kello on saatavana kuulemma marraskuussa.

BeanGo Cube

Automaattinen kahvinpaahdin

Kahviharrastuksen ylimpiä asteita on kahvin kotipaahto. Paahtamisen opettelu on kuitenkin monen yrityksen ja erehdyksen tie. Kotibaristan pitää osata odottaa paahtuvan pavun ensimmäistä risahdusta, seurata papujen värien tummumista.

Helpommalla tasaista laatua lupaa BeanGo Cube, kompaktin muotoinen kahvinpaahdin. Laitteessa on kamera ja mikrofoni joilla tarkkaillaan paahdon kehittymistä. Laitetta voi ohjata tietysti myös matkapuhelinsovelluksella.

Automaattista annostelua

Pyykkäämisessä vaikeaa on pesuaineen annostelu. Vain muutamat laitteet ovat tehneet sitä tähän mennessä automaatisesti, mutta nyt tämäkin ominaisuus on tulossa laajempaankin käyttöön.

Automaattiseen annosteluun on eri valmistajilla hieman eri ajatukset. Joillakin valmistajilla on vain säiliöt, joissa voi käyttää käyttäjän suhteellisen vapaasti itse valitsemaa pesuainemerkkiä. Joillakin annostelu perustuu pesukonevalmistajalle valmistettuun ”omaan” pesuainemerkkiin

Tästä on tulossa siis vähän kuin printterit nykyisin: itse laite saattaa maksaa vähän, mutta musteet siihen maksavat maltaita. Kohta kentien pyykkäämisen hinta on kääritty pesuaineen hintaan.

Nyt automaattinen annostelu on löytänyt tiensä myös astianpesukoneeseen. Kuvassa ylhäällä oleva Mielen Power Disk on pesuaineen sisältävä kasetti, joka asetetaan koneessa omaan koloonsa.

Kasetissa on Mielelle tehtyä jauhemaista pesuainetta, jota kone ottaa aina sopivan määrän. Myös perinteinen manuaalinen annostelu on onneksi edelleen mahdollista, sillä koneessa on lisäksi tavallinen pesuainelokero.

IFA-kulutuselektroniikkamessujen antia, osa 2

Su, 09/02/2018 - 10:09 By Jarmo Toivanen
Panasonic-parturi

Berliinin IFA-kulutuselektroniikkamessut jatkuvat keskiviikkoon saakka. Tässä toinen juttumme messujen omituisuuksista ja jännistä yksityiskohdista.

IFA-messuita löytyy pieniä yrityksiä, joilla on vaatimaton nurkkaus jossain kulmassa ja sitten isoja. Yksi isoimmista on korkealainen LG.

Yhtiö oli rakentanut näytöistä suuren ”elämyspolun” . Suurilla valmistajilla on tapana varata vuodesta toiseen kokonainen halli omakseen. Vaikka mitään mullistavaa uutta ei olisikaan esillä, pidetään kuitenkin huoli siitä että yrityksen brändi pysyy mielessä.

Toisenlaisia elämyksiä tarjoavat sitten erillaiset kokkausnäytökset ja kilpailut. Kuten yllä Askon osastolla.

Kodinkonevalmistajat ovat tuoneet paikalle erilaisia keittiökuuluisuuksia, jotka sitten parhaansa mukaan yrittävät todistaa, että miten kätevästi kaikki sujuu ja herkkuja syntyy kuin itsestään.

Tai sitten kävijälle tarjotaan parranajoa perinteiseen malliin, kuten otsikkokuvassa Panasonic-parturissa. Samalla osastolla voi ajaa partansa myös itse sähkökoneella ja tutustua valmistajan tuotteisiin.

IFA:ssa on panostettu paljon siihen, että kävijät saavat myös näppituntumaa tuotteisiin.

Beosound Edge
Beosound Edge avattuna

Tyylikästä ääntä ilman piuhoja

Uusi Beosound Edge on langaton aktiivikaiutin, joka on minimalistisesta ulkomuodostaan huolimatta syönyt sisäänsä melkoisen määrän tekniikkaa. Kaiutin tukee AirPlay2, Chromecast ja Bluetooth -tekniikoita.

Äänen voimakkuutta voi ovelasti säätää kallistamalla kaiutinta. Tavallaan koko laite on siis kuin suuri äänenvoimakkuusnäppäin.

Aäntä kaiuttimesta lähti esittelyssä tuntuvasti messujen meluisassa ympäristössäkin. Tällä pystyy siis pelästyttämään varmasti myös naapurit.

Myyntiin kaiutin tulee lokakuussa, sen hinnaksi kerrotaan noin 3000 euroa.

Parisuhteen pelastus

Kuorsaava parisuhde on monella tapaa huono suhde. Kuorsauksen kiroihin on markkinoilla jos jonkilaista nenänipistintä ja aromisuihketta – puhumattakaan tohtorin järeimmistä toimenpiteistä itse melupesän kurkkuun.

Suomalainen Kempeleellä kotipaikkaansa pitävä QuietOn suunnittelee ja markkinoi vastamelukorvatulppia, joiden uusin tulokas on tarkoitettu nukkujalle takaamaan rauhalliset yöunet.

Tulpat ovat optimoitu kuorsaustaajuuksille, ja rakenteeltaan sellaiset, etteivät ne haittaa nukkumista. Näin vieressä nukkuvan katuporamainen pörinä häipyy lähes kuulumattomiin.

Messuilla esillä oli prototyyppi, mutta tulpat ovat jo ennakkotilattavissa, myynti alkaa lokakuussa.

QuietOn vastamelutulppien jo aiemmin myyntiin tulleet mallit ovat tarkoitettu matkakäyttöön, ja erikoismalli hammaslääkäreiden hoitohenkilökunnan korviin.

Tiedetuubi Berliinin kulutuselektroniikkamessuilla

La, 09/01/2018 - 17:55 By Jarmo Toivanen
IFA-logo

Berliinissä on meneillään IFA-kulutuselektroniikkamessut. Kaikki tärkeimmät ja vähemmänkin tärkeät valmistajat esittelevät siellä uutuuksiaan, ja myös Tiedetuubi on tällä kerralla paikalla. Julkaisemme nyt ja lähipäivinä juttuja, jotka tuovat oman, toivottavasti muihin medioihin verrattuna hieman erilaisen näkemyksemme messujen härpäkkeisiin.

Ihmeteltävän sitkeästi isot messut pysyvät hengissä, kuten nämä Beriliinin kulutuselektroniikkamessut. Sadas messukerta ei ole ihan kaukana, sillä vuonna 2024 päästään sellaista ehkä juhlistamaan. Tänä vuonna paikalla on 1814 näytteilleasettajaa, kävijöitä oli viimeksi noin 250 000.

Messuilla on aikojen kuluessa julkistettu moni sellainen keksintö, joka ovat mullistaneet maailmaa, kuten C-kasetti tai CD-levy. Sitten on tietysti enemmän niitä, joista ei voi mainita mitään, koska kukaan ei niitä enää muista.

Berliinin 161 200 neliömetrin näyttelyhallit ovat siis taas täyttyneet tekniikan vempaimista. Kodinkoneet, hierontahärvelit ja automaattiset ikkunanpesulaitteet kilpailevat huomiosta yhdessä 8K OLED-televisioiden ja kukkapurkkeihin liitettävien bluetooth –antureiden kanssa, unohtamatta matkapuhelimia, pölynimureita tai robottikoiria.

Siis jokaiselle jotakin. Sulassa sovussa messuilla kiertävät niin koululaisryhmät kuin ikäihmiset sekä rasittuneen näköiset myyntimiehet, joiden päätehtävänä lienee pitää messuille rahdatut asiakkaansa tyytyväisinä ja varmistaa, että he edelleen saavat merkin X tuotteita kaupaksi.

Alla on ensimmäinen valikoimamme näistä tuotteista.

Kuulokkeet märkiin harrastuksiin

Sonyn langattomat WF-SP900 -kuulokkeet ovat vesitiiviit kahden metrin syvyyteen, mutta uintiretkelle on vähän hankala ottaa puhelinta mukaan. Apuun tulee kuulokkeissa oleva sisäinen 4 gigatavun muisti johon voi tallentaa musiikkikappaleet, joten puhelimen voi jättää uintiretken ajaksi rantapyyhkeen päälle varastettavaksi.

Kuulokkeita saa useamman värisenä ja toiminta-aika on langattomana kolmisen tuntia. Kotelossa olevalla akulla ladaten saa kuunteluaikaa noin 12 tuntia. Jos kuuntelee vain kuulokkeiden omaan muistiin tallennettua musiikkia, mainitut toiminta-ajat pitenevät 6 /21 tuntiin.

AEG:n mittaritikku

Mittaritikku liesitasoon

Tämän laitteen nähdessään päällimmäinen ajatus on "miksei tätä aiemmin ole jo näkynyt?"

AEG (Electrolux) esitteli mittaritikun, joka toimii induktio-liesitason kanssa. Langaton (ja paristoton) tikku laitetaan ruokaan jolloin liesitaso pitää tarkasti halutun lämpötilan.

SenseProksi nimetty järjestelmään kuuluu muitakin automaattisia toimintoja, mutta vaikka kodinkonevalmistajat kuinka väittävät automaation tekevän jokaisesta kotikokista Michelin-tason ruuanlaittajan, taitaa silti vielä lopputulokseen tarvita muutakin kuin automaattinen mittatikku.

Induktioltason sisin olemus

Oletko koskaan miettinyt, mitä siellä induktiotason sisällä on?

Kuvassa on Panasonicin liesitaso, ja kuten siitä näkyy, tässä mallissa on paljon kuparisia induktiokeloja. Määrä selittyy sillä, että kattilan voi sijoittaa nyt vapaasti tason päälle, eikä astian koollakaan ole niin suurta merkitystä. Oikea määrä induktiokeloja kytkeytyy automaattisesti käyttöön.

Vastaavia tasoja joissa on koko pinta käytettävissä keittotasona, on usealla muullakin valmistajalla.

Induktioliesitasot ovat yleistyneet vauhdilla, koska niiden valttina on tarkka ja nopea lämmönsäätö joka on verrattavissa kaasulieteen. Ne ovat myös turvallisia, sillä liesi ei kuumene ilman sopivaa metallista keittoastiaa.

Jonkin verran päänvaivaa aiheutuu sellaisista kattiloista ja pannuista jotka eivät ole optimaalisesti suunniteltu induktiolle. Vaikka kattilan pohjassa lukisi ”induction” saattaa magneettikenttään reagoiva alue olla paljon pohjaa pienempi. Silloin käyttäjä yleensä syyttää lieden valmistajaa eikä kattilaa.