Tuore tiedehuhu: gravitaatioaaltoja vihdoin havaittu!

Ti, 01/12/2016 - 09:23 By Markus Hotakainen
LIGO-observatorio

Kosmologi Lawrence Krauss twiittasi eilen näin: "Aikaisempi huhuni LIGOsta on saanut varmistuksen riippumattomista lähteistä. Pysykää kanavalla! Gravitaatioaallot on ehkä löydetty!! Jännittävää."

Guardian tarttui huhuun ja julkaisi verkkosivuillaan jo yöllä artikkelin, jossa mahdollista uutista luodataan vähän kriittisemmin. Havainto olisi tehty LIGO-observatoriossa (Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), jonka ilmaisimet sijaitsevat Hanfordissa Washingtonin osavaltiossa ja Livingstonissa Louisianassa.

Kummassakin paikassa on L-kirjaimen muotoinen, yhdeltä sivultaan neljän kilometrin mittainen tyhjiöputki, jossa kulkee lasersäde peilien välillä. 

Interferometrian avulla pystytään mittaamaan hyvin tarkasti säteen kulkema matka. Jos ilmaisimen ohittaa gravitaatioaalto, matkan pituudessa tapahtuu minimaalinen muutos.

Kun ilmaisimet sijaitsevat noin 3 000 kilometrin etäisyydellä toisistaan, mahdollisen aallon saapumisajoissa havaitaan tulosuunnasta riippuen maksimissaan kymmenen millisekunnin ero. Siitä pystytään puolestaan laskemaan lähteen sijainti taivaalla.

LIGO-observatoriosta ei kuitenkaan ole saatu huhulle minkäänlaista vahvistusta. Krauss itsekin toteaa Guardianin haastattelussa, että pitää huhua vain 60-prosentin todennäköisyydellä totena, joten vielä ei kannata kaivaa samppanjaa kylmäkaapista. 

Mutta kuten Krauss toteaa: Pysykää kanavalla!

Kuva: LIGO Hanford Observatory/Caltech