Ma, 01/13/2014 - 23:18 By Markus Hotakainen

Juuri kun Tiedetuubi pääsi kehumasta kahvin suotuisia vaikutuksia, teestä pitäville tulee lunta tupaan: vihreän teen juominen ei ehkä olekaan niin suositeltavaa kuin aiemmin on ajateltu.

Vihreää teetä on perinteisesti pidetty terveellisenä juomana, sillä se voi vähentää syövän sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Se myös rauhoittaa vatsaa – jopa omakohtaisten kokemusten perusteella – ja toimii etenkin luomuhunajan kera oikein mainiosti aamiaisen kyytipoikana. 

Jos on taipumusta kohonneeseen verenpaineeseen ja etenkin jos käyttää verenpainelääkettä, kannattaa ehkä harkita vihreän teen vähentämistä tai vaihtamista kokonaan toiseen teelaatuun.

Fukushiman lääketieteellisessä yliopistossa Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan vihreässä teessä olevat antioksidantit, erityisesti katekiinit, vaikuttavat haitallisesti lääkeaineiden imeytymiseen. Shingen Misakan johtaman ryhmän saamien tulosten mukaan katekiinit hidastavat merkittävästi verenpainelääkkeenä käytetyn nadololin siirtymistä ruoansulatuselimistöstä verenkiertoon.

Kokeeseen osallistuneella testiryhmällä nadololin määrän veressä todettiin vähentyneen neljännekseen, kun koehenkilöt joivat kaksi mukillista teetä päivässä kahden viikon ajan. Nadolol ei myöskään alentanut yhtä tehokkaasti kohonnutta verenpainetta.

Toisaalta testiryhmässä oli vain 10 henkilöä, joten vielä näiden tulosten perusteella ei ehkä tarvitse tyystin hylätä mielijuomaansa.

Tutkimus julkaistiin Clinical Pharmacology & Therapeutics -verkkolehdessä 13. tammikuuta ja siitä uutisoitiin ScienceNews-sivustolla.