Video: Lento läpi hurrikaanin

Video näyttää kuuluisia Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n "Hurrikaanimetsästäjiä" työssään. 

NOAA:lla on kaksi tällaista Hurricane Hunters -lentokonetta, joilla se käy paikan päällä pyörremyrskyn sisällä tekemässä mittauksia, joita on vaikea tehdä kauempaa tai satelliiteilla. Mittalaitteilla ja pudotussondeilla varustetut koneet lentävät pyörremyrskyn voimakastuulisen reunaman läpi sen seesteiseen keskustaan ja takaisin.

Lentokoneet ovat tyypiltään Lockheed WP-3D Orion -potkuriturbiinikoneita, jotka ovat varsin modifioituja versioita normaalisti sukellusveneiden etsimiseen ja merivalvontaan käytetystä Lockheed Orion -koneesta.

Hurrikaanimittauslentoja tehdään muillakin koneilla, mutta nämä Hurricane Huntersit ovat kaikkein kuuluisimpia. Niistä on tehty paljon erilaisia dokumentteja, mutta yllä oleva on eräs parhaimmista: se näyttää hyvin autenttisesti miltä lento tuntuu ja mitä koneessa tehdään.

Muita jänniä videoita lennoista ovat mm. The Weather Channelin (mahtipontinen) video ja tämä NOAA:n raakavideo lennosta hurrikaanissa vuonna 2007.

Kauden 7. hurrikaani muodostumassa

Hurrikaanimetsästäjät pääsevät taas pian kunnolla hommiin, koska Pohjois-Atlantin hurrikaanikausi alkoi virallisesti kesäkuun alussa ja jatkuu marraskuun loppuun.

Ennusteen mukaan tästä kaudesta on tulossa hieman tavallista aktiivisempi, koska meriveden lämpötila Meksikonlahdella, Karibialla ja Atlantin länsiosissa on keskimääräistä korkeampi. Keski-Atlantilla tosin meren pintalämpötila on jotakuinkin normaalilla tasolla.

Itse asiassa kausi alkoi varsin epätavallisesti, sillä ensimmäinen pyörremyrsky muodostui jo tammikuussa. Hurrikaani Alex oli ensimmäinen tällainen "kauden ulkopuolinen" myrsky sitten vuoden 1955.

Alexia seurasi toinen ennenaikainen toukokuussa, Bonnie, ja sen jälkeen kesäkuussa tulivat Colin ja Danielle. Tämän vuoden hurrikaaneille on jo etukäteen päätetty nimilista, jonka mukaan muodostuville voimakkaille matalapaineille annetaan nimet järjestyksessä. Siten elokuun alussa ollut hurrikaani oli Earl, ja siitä tuli kauden ensimmäinen tappaja: se sai aikaan 67 ihmisen kuoleman Belizessä ja Meksikossa.

Parhaillaan Atlantilla on muodostumassa kauden seitsemäs hurrikaani, Fiona. Se muuttui trooppisesta matalapaineesta hurrikaaniksi nyt elokuun 17. päivänä ja liikkuu parhaillaan hitaasti (19 km/h) kohti Bermudaa. Se kerännee matkallaan lisää voimaa ja saattaa jatkaa ylös kohti Floridaa.

Vaikka tulevien hurrikaanien määrästä ja voimakkuudesta ei tässä vaiheessa voi sanoa paljoakaan, ovat siis tulevien myrskyjen nimet tiedossa. Kyseessä on sama lista kuin vuonna 2010, eli seuraava hurrikaani on Gaston ja sitä seuraavat Hermine, Ian, Julia, Karl, Lisa, Matthew, Nicole, Otto, Paula, Richard, Shary, Tobias, Virginie ja Walter

Toivottavasti enempää nimiä ei tarvita.