Video: Ohjelma, jolla saat kenet tahansa tekemään mitä vain

Muistatko ällistyksesi, kun näit ensimmäisen uskottavan realistiselta näyttävän tietokoneanimaation? Oliko se ehkä jossain elokuvassa? Tyrannosaurus, Klonkku, tai kenties lohikäärme?

On aika ällistyä uudelleen. Realistinen kuvamanipulaatio on taas askeleen pidemmällä.

Kuvittele, jos joku nappaisi signaalin suorasta uutislähetyksestä, ja pistäisi sen saman tien eteenpäin - ilman viivettä, mutta manipuloituna. Niin, että uutisankkuri vaikkapa pälyilee ympärilleen, itkee, tai vaikka näyttää kieltä. Mutta näyttää täysin omalta luonnolliselta itseltään.

Tämä on nyt mahdollista.

Stanfordin yliopiston grafiikan ryhmässä on kehitetty ensimmäinen automaattinen ilmeidensiirto-ohjelma. Videolla nähdään sen tuloksia.

Idea on yksinkertainen: otetaan kaksi lähtövideota kahdesta ihmisestä, napataan toisesta konteksti ja toisesta ilmeet, yhdistetään ne, ja pukataan tulos pihalle. Erona aiempiin vastaaviin toteutuksiin on, että tulosta ei voi erottaa tietokoneen luomaksi, mitään erityisiä kuvausjärjestelyjä ei tarvita, ja kone tekee muutokset käytännössä reaaliaikaisesti.

Lähtöaineisto voi olla suoraa videokuvaa tai tallennettua arkistokamaa vuosien takaa. Ainoat vaatimukset ovat, että tietokone tunnistaa kummastakin videosta kasvot, ja että ilmeet näkyvät kokonaisuudessaan.

Kehitystyön tulokset tuotokset esiteltiin CVPR2016-tapahtumassa Las Vegasissa tänä kesänä. Metodista kerrotaan tarkemmin tutkijoiden kirjoittamassa raportissa.

Tuote ei ole vielä kaupallinen, mutta se on vain ajan kysymys. Käyttökohteet ovat rajattomat. Poliittisen vastustajan kampanjavideosta on helppo tehdä pilaversio, jossa hän laukookin älyttömyyksiä tai ilmeilee kuin idiootti. Toisaalta omia kameralle jo tallennettuja takelteluja voi aina parannella jälkikäteen. Maissa, joissa elokuvia ja tv-sarjoja jälkiäänitetään, Robert deNiro ja Al Pacino todella saattavat kohta todella myös näyttää puhuvan ihan muuta kuin englantia. Ja entäpä, jos Hitlerin saisi kerrankin pitämään suunsa kiinni jossain televisioidussa vaahtoamisessaan...

Mihin sitä voi enää uskoa?