Viron sähköisten palveluiden määrä ällistyttää

Julkaistu: 25.03.2014 / Marja Saarikko
Ülemiste tulevaisuudessa

Virossa on uskomaton määrä sähköisiä palveluita, kerrassaan huikeaa. Kävin tekniikan toimittajat Presstek ry:n matkalla helmikuussa Viron ICT Demo Centerissä, jossa markkinointi- ja viestintävastaava Anna Piperal esitteli meille Viron e-palveluita.

Virossa kaikessa on kohta e-etuliite: e-vaalit, e-verot, e-poliisi, e-terveydenhuolto ja e-koulut. Sähköinen henkilökortti on yli 1,1 miljoonalla virolaisella, eli pian lähes jokaisella. Vuonna 2013 jo 25 prosenttia äänistä annettiin sähköisesti.

"Äänestää voi monta kertaa, viimeinen ääni ratkaisee", kertoo Piperal. Nuoret ovat hänen mukaansa olleet hyvin kiinnostuneita sähköisestä äänestämisestä, samoin kiireiset bisnesmiehet.

E-resepti otettiin Piperalin mukaan käyttöön 2010 ja nyt jo 95 prosenttia lääkkeistä määrätään sähköisesti.

Autokaupat sujuvat sekunneissa, koska kaiken tarvittavan voi tehdä verkossa. Erillistä ajokorttia ei enää tarvita ja kaikki kauppojen bonuskortitkin voi kytkeä tähän yhteen sirukorttiin.

Kyseinen kortti on avain näihin kaikkiin sähköisiin palveluihin. Se työnnetään lukulaitteeseen, johon syötetään myös pin-koodi. Myös matkapuhelin voi toimia kortin lukijana. Verkkosivu, jossa palveluihin pääsee käsiksi, sijaitsee osoitteessa eesti.ee.

"Internet-yhteys on kansalaisille sosiaalinen oikeus", Piperal sanoo ja kertoo, että koko maa on jo katettu laajakaistalla. "75 prosentilla kotitalouksista on laaja-kaistayhteys. Sadan megabitin laajakaista tulee joka kotiin arviolta vuoteen 2017 mennessä."

Tämän huomaa matkailijakin. Missä tahansa pääsee nettiin. Hotellissa internet-yhteys muodostuu sujuvasti ilman tunnuksia ja salasanoilla pelaamista. Kotiin palatessa karu todellisuus iskee vastaan.

Mutta ovatko kaikki virolaiset valmiita sähköistymään? Anna Piperal myöntää, että suomalaiset saattaisivat olla valmiimpia tähän.

Suomi on onneksi ottamassa oppia Virosta. Maat ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Mutta saa nähdä, milloin, jos koskaan, Suomeen saadaan luotua mitään vastaavaa. Viro loi kaiken tyhjästä. Suomella on rasitteena monenlaista tietojärjestelmää ja raskas byrokratia.