To, 09/17/2015 - 11:42 By Jari Mäkinen
A350 OH-LWA ensilennollaan

Päivän kuvaEnsimmäinen suomalaisrekisteriin tuleva Airbus A350 teki eilen ensilentonsa Toulousessa, Ranskassa. Kyseessä on myös ensimmäinen eurooppalaiselle lentoyhtiölle tuleva A350. Koneita on tähän mennessä toimitettu jo Aasiaan, Lähi-Itään ja viimeksi Amerikkaan, kun brasilialainen TAM Airlines sai ensimmäisen koneensa eilen.

Kone sai heti kunnon kosketuksen lentämiseen, sillä noin neljä ja puoli tuntia kestäneen lentonsa aikana se kierteli merialueella Ranskan länsipuolella ja Bretagnen taivaalla samoilla alueilla, joilla trooppisen matalapaineen rippeiden voimakkaat ukkoset sekä tuulet riepottelivat ranskalaisia. Koelennon jälkeen koneelle tehdään vielä testetejä ja tarkistuksia, ja kone nousee siivilleen vielä uudelleen ennen siirtolentoa Helsinkiin.

Koneen ensilento tapahtui pari päivää aikaisemmin suunniteltua myöhässä, sillä vielä keväällä koneen odotettiin saapuvan Suomeen syyskuun 15. päivänä. Kokonaisuudessaan koneen ja sen seuraajien kokoonpano tapahtuu erittäin hyvin aikataulussa, sillä parin päivän myöhästyminen etenkin ensimmäisen yhtiölle toimitettavan koneen tapauksessa ei ole lainkaan harvinaista. Se on oikeastaan normaalia. Finnair aikoo joka tapauksessa tehdä ensimmäiset reittilentonsa koneella lokakuun alussa, joten kone saapunee Suomeen hyvissä ajoin sitä ennen (olettaen, ettei koelennoilla tai koneen hyväksymisessä tule eteen ongelmia).

Koelennoillaan tämä rekisteritunnuksen OH-LWA saava kone on kuitenkin Ranskan koelentorekisterissä tunnuksella F-WZTM. 

Tämän tavanomaista kiinnostavamman ensilennon voi kokea uudelleen mm. Flightradar24:n nettisivulla. Alla on vielä lento kartalla.