Tässä se on: Aalto-1 täysin valmiina ja vielä kerran testattuna. Suomen ensimmäinen satelliiti on valmiina avaruusmatkaansa, jonka ajankohta tosin on vielä hieman epävarma.


Viime kesänä tapahtunut Space X -yhtiön Falcon 9 -kantoraketin laukaisuonnettomuus laittoi myös suomalaisten suunnitelmat uusiksi, sillä loppuvuoteen kaavailtu laukaisu siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Hyvä puoli epäonnesta oli kuitenkin se, että satelliitin lentomallin viimeistelyyn ja testaamiseen oli nyt käytettävissä enemmän aikaa. 

Kun Space X sai rakettinsa jälleen lentämään viime joulukuussa, pystyttiin ruuhkaksi asti lykkääntyneitä laukaisuita laittamaan uuteen järjestykseen satelliittien saatavilla olemisen sekä lentojen tärkeyden mukaan. 

Näin ollen – jos uusia onnettomuuksia ei tapahdu ja kaikki sujuu muutenkin hyvin – on Aalto-1:n käyttämä Falcon 9:n lento vuorossa tämän vuoden keväällä, huhti-toukokuussa. Lennon päähyötykuormana oleva kaukokartoitussatelliitti on jo valmiina ja odottamassa lentoaan, mutta sillä ei ole niin suurta kiirettä kuin esim. avaruusaseman huoltolennoilla. 

Itse Aalto-1 on siis valmis ja odottaa nyt toimitusta laukaisuvälittäjälle Alankomaihin, Delftiin. Siellä kaikki samalla lennolla laukaistavat nanosatelliitit asennetaan laukaisutelineisiinsä ja ne toimitetaan edelleen Yhdysvaltoihin, Kaliforniaan. Rakettihan lähetetään matkaan Vandenbergin lentotukikohdassa olevalta Space X:n laukaisualustalta. 

Raketti voidaan lähettää sieltä Maan napojen kautta kulkevalle polaariradalle, mikä tulee olemaan myös Aalto-1:n kiertorata. Sellaisella radalla oleva satelliitti kulkee säännöllisesti myös Suomen yli. Radan korkeus tulee olemaan keskimäärin 600 km, joten ylilentonsa aikaan Aalto-1 tulee olemaan noin kymmenisen minuuttia horisontin yläpuolella. 

Tästä vain noin seitsemän minuuttia on aikaa ottaa satelliittiin yhteyttä maa-asemalta, sillä linkki ei toimi luotettavasti kun satelliitti on lähellä horisonttia. 

Maa-asema Otaniemessä

Aalto-1:n maa-asema sijaitsee Otaniemessä Aalto-yliopiston Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osaston ullakolla ja yhteydenpitoon käytettävät antennit ovat samalla kohdalla rakennuksen katolla. 

Asema on käytännössä jo valmis, joskin yllätyksenä ja pyytämättä tullut ylimääräinen aika on käytetty tässäkin hyväksi laitteiden virittelyyn. 

Olennainen osa niin maa-aseman kuin satelliitin käyttämän radiolinkin lopullista testaamista oli lokakuussa tehty "todellinen" yhteystesti, missä täysin lentomallin tapaan toimiva Aalto-1:n insinöörimalli vietiin Helsingissä Malminkartanon täyttömäen päälle, mistä oli suora näköyhteys Otaniemeen.

Myöhemmin testi tehtiin vielä uudelleen ohjelmistojen päivittämisen jälkeen, joten nyt tiedetään, että niin satelliitti kuin maa-asemakin ovat valmiina satelliitin laukaisuun.

Alla on vielä video siitä, miltä Aalto-1:n kutsusignaali kuulostaa maa-asemalla: