Ke, 05/24/2017 - 19:57 By Jari Mäkinen
Aalto-2

Huomenna torstaina on suuri päivä: ensimmäinen suomalaistekoinen satelliitti pääsee avaruuteen ja toivottavasti alkaa toimia saman tien suunnitellusti.

Aalto-2:n ja muiden QB50-missioon osallistuvien, Kansainväliseltä avaruusasemalta vapautettavien nanosatelliittien lähetystä asemalta ulos avaruuteen jouduttiin lykkäämään myöhemmäksi alun perin suunnitellusta viime tiistaista ylimääräisen avaruuskävelyn vuoksi.  

Avaruusaseman tiedonvälitykseen käyttämä tietokonelaitteisto rikkoontui viime lauantaina, ja se jouduttiin vaihtamaan uuteen tiistaina – lähes samaan aikaan kuin Aalto-2 oli tarkoitus siirtää japanilaismoduulissa olevan ilmalukon kautta ulos avaruuteen ja ponnauttaa omille teilleen.

Vain 43 minuuttia kestänyt avaruuskävely onnistui hyvin ja nyt Nasa on ilmoittanut, että Aalto-2 pääsee ulos avaruuteen huomenna torstaina 25. toukokuuta klo 14.55.

Satelliitti tulee ensimmäisen kerran Etelä-Suomen horisontin yläpuolelle jo torstaina illalla, mutta on epävarmaa, saadaanko Otaniemestä siihen yhteys saman silloin.

Joka tapauksessa Aalto-2:ta ja muita samalla kertaa vapautettavia satelliitteja kuunnellaan muualtakin maailmasta QB50-hankkeeseen osallistuvien kumppanien maa-asemilla, ja onkin todennäköistä, että ensimmäinen Aalto-2-satelliitin lähettämä signaali kuullaan todennäköisesti muun kuin Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevan maa-aseman kautta.

Satelliitin kiertorata on jotakuinkin sama kuin Kansainvälisen avaruusaseman, eli siihen voidaan olla yhteydessä Otaniemestä vain ajoittain.

Aalto-satelliittien sosiaalisen median sivuilla (twitter.com/aaltoone ja www.facebook.com/AaltoSatellites) seurataan torstain vapautusta ja myöhemmin myös signaalin saamista ja satelliitin toimintaa. Tiedetuubi on myös mukana seuraamassa tapahtumia Otaniemessä.