Ke, 11/04/2015 - 18:59 By Jari Mäkinen
SAS:n kone kentällä Arlandassa

Tänään ollut avaruusmyrsky sai lentoliikenteen Ruotsissa kokonaan sekaisin tänään iltapäivällä, kertoo Expressen. Sähkömagneettisen häiriön vuoksi lentoliikennettä seuraavaan tutkaverkkoon tuli vika, joka vähensi ensin 25% kapasiteetista ja sitten enemmän. Lopulta klo 16:30 paikallista aikaa (17:30 Suomen aikaa) Ruotsin ilmailuviranomainen piti asiasta kriisikokouksen ja koko liikenne seisahtui noin klo 17 paikallista aikaa.

Ruotsin ilmailuhallinnon Swedavian mukaan tilanne on kuitenkin ohi, mutta lennoissa on edelleen myöhästymisiä. 

Käynnissä on parhaillaan voimakas magneettinen myrsky ja esimerkiksi Suomessa olevat magnetometrit ovat punaisella. Aurinkotuulen nopeus on juuri nyt varsin suuri ja niin sanottu K-indeksi (joka ilmaisee sähkömagneettisen myrskyn voimakkuutta) on varsin koholla.

Jo aiemmin päivällä Ilmatieteen laitos ennusti tälle illalle revontulia näkyväksi, ja niitä on näkynyt jo eilen useilla paikoilla eteläisessäkin Suomessa. 

Auringosta saapui nopean aurinkotuulen rintama Maahan toissa päivänä, ja sen mukana magneettikenttään on tullut paljon korkeaenergiaisia hiukkasia. Näiden odotetaan aiheuttavan geomagneettisia häiriöitä on odotettavissa ainakin tämän päivän ja huomisen aikana. 

Juuri nyt ennusteet lupaavatkin koko maahan revontulia täksi illaksi ja Maan pohjoisnavan ympärillä oleva ns. revontuliovaali on NOAA:n ennusteen mukaan juuri Suomen päällä parhaimmillaan noin klo 23 Suomen aikaa (kuva alla). Silloin etelässäkin olisi revontulia ja pohjoisessa hyvinkin voimakkaita – silmät kannattaa pitää auki koko illan ajan, sillä alimyrskyt saattavat tulla koska tahansa!

Auringossa on parhaillaan jotakuinkin kohti Maata aukko koronassa ja lisäksi sen pinnalla oleva pilkkuryhmä AR2445 on ollut hyvin aktiivinen.

Seuraamme tilannetta illan kuluessa.

Päivitys klo 19:27Sodankylän geofysiikan observatorion kamerat näyttävät taivaan olevan siellä jo täynnä revontulia.

Päivitys klo 20:20: Magneettikentän häiriöisyys on laskussa, mutta samalla esim. Keski-Suomessa olevassa Hankasalmen observatorion kokotaivaankuvassa näkyy jo jo revontulia.

Päivitys 23:28: Etelässä taivaan valot näyttävät jäävän vähiin, mutta Lapissa leimuaa kunnolla.