Ti, 12/22/2015 - 07:27 By Jari Mäkinen
Falcon 9 laskeutui

Falcon 9 teki viime yönä Suomen aikaa virheettömän lennon kuljettamalla kyydissään olleet satelliitit avaruuteen. Lisäksi raketin ensimmäinen vaihe onnistui laskeutumaan takaisin Maahan.

Tämä on suuri helpotus SpaceX -yhtiölle, jonka edellinen laukaisu kesäkuussa epäonnistui ja jonka aiemmat yritykset saada rakettivaihe ehjänä takaisin alas ovat lähes onnistuneet – mutta eivät kuitenkaan.

Onnistunut lento on hyvä uutinen myös Aalto-1 -satelliitille, jonka pääsy avaruuteen on viivästynyt kantoraketin tarkistusten ja korjausten vuoksi. Ellei enää tule yllätyksiä, niin Suomen ensimmäinen oma satelliitti pääsee matkaan maaliskuussa.

Aiempi juttumme aiheesta on täällä: Falcon 9 palaa lentoon.

Space X -yhtiön Falcon 9 -kantoraketit ovat pysyneet maassa viime kesäkuussa tapahtuneen epäonnistuneen laukaisun jälkeen, kun onnettomuuden syy on selvitetty ja vika korjattu. 

Nyt tapahtunutta laukaisua lykättiin tarkistusten vuoksi vielä joulukuun alusta viikonloppuun, ja siitä edelleen vielä tähän maanantai-iltaan (paikallista aikaa Floridassa), koska sääolosuhteet laskeutumista varten olivat paremmat.

Kantoraketti nousi lentoon klo 3:28 (Suomen aikaa) ja klo 3:44 ensimmäiset kyydissä olleista 11 satelliitista vapautettiin avaruuteen oikeille radoilleen.

Kyseessä oli Falcon 9:n 20. laukaisu.

Samalla kun raketin ylempi osa nousi avaruuteen satelliitit mukanaan, sen suurikokoinen, yhdeksällä rakettimoottorilla varustettu ensimmäinen osa teki monimutkaisen lentoradan vempautusliikkeen ja suuntasi uudella radallaan takaisin kohti Cape Canaveralia.

Laskeutuminen tapahtui (saatavissa olevien tietojen mukaan täydellisesti) klo 3:40 noin kymmenen kilometriä laukaisualustasta etelään sijainneelle alueelle.Koko 45-minuuttinen video lähtövalmisteluista, laukaisusta, lennosta ja laskeutumisesta on katsottavissa SpaceX:n YouTube-kanavalla.Viimeinkin onnistui!

Aiemmin Falcon 9:n ensimmäisen vaiheen laskeutumista on yritetty merellä olleen jalkapallokentän kokoisen lavetin päälle, mutta se ei ole kertaakaan onnistunut. Kaksi kertaa onnistuminen on ollut tosin hyvin lähellä, joten voi sanoa, että onnistuminen oli vain ajan kysymys. 

Kyseessä ei ole enää ensimmäinen kerta, kun raketti laskeutuu onnistuneesti lentonsa jälkeen takaisin Maahan.

Blue Origin -raketti onnistui tässä marraskuun lopulla, mutta kyseessä oli olennaisesti pienempi raketti kuin Falcon 9. Blue Origin ei kykene laukaisemaan satelliitteja avaruuteen ja vaikka sen laskeutuminen oli jo aimo askel eteenpäin uudelleenkäytettäviä kantoraketteja tehtäessä, on Falcon 9:n onnistunut laskeutuminen suurempi harppaus eteenpäin.

Nyt kiinnostavinta on nähdä kuinka hyvässä kunnossa Falcon 9:n ensimmäinen vaihe on ja kuinka helposti se voidaan kunnostaa uutta lentoa varten.