2
min read
A- A+
read
Haloo, Watson? Tulkaa tänne, tarvitsen teitä.


Ja taas tärkeä tieteellistekninen merkkipäivä! Tänään tulee kuluneeksi tasan 140 vuotta ensimmäisestä puhelinsoitosta.


10.03.2016

Päivän kuva10. maaliskuuta 1876 kuuluisa skottisyntyinen, mutta Yhdysvalloissa huiman uran tehnyt keksijä ja sähkötekniikan pioneeri Alexander Graham Bell kirjoitti päiväkirjaansa pienen huomion tapauksesta, joka ei suinkaan ole pieni ihmiskunnan historiassa.

Hänen keksimänsä puhelin, eli "harmoninen telegrammi" toimi!

Bell itse tosin osasi aavistaa, että puhelimesta tulee jossain määrin suosittu, sillä vielä samana päivänä hän kirjoitti isälleen kirjeen, missä hän totesi, että "jonain päivänä vielä telegraafijohtoja (siis puhelinjohtoja) vedetään jokaiseen taloon samaan tapaan kuin vesi- ja kaasuputkia", ja että "ihmiset voivat keskustella toistensa kanssa ilman, että heidän täytyy lähteä ulos kodeistaan".

Bell oli jo jonkin aikaa tehnyt työtä "harmonisen telegramminsa" kanssa Bostonissa sijaitsevassa huoneistossaan, ja hän oli saanut patentin keksinnölleen juuri paria päivää aikaisemmin.

Silti ensimmäinen puhelinsoitto tuli oikeastaan yllätyksenä. Bell otti luurin ja soitti yllättäen viereisessä huoneessa olleelle apulaiselleen, Thomas Watsonille, ja sanoi yksinkertaisesti: "Herra Watson, tulkaa tänne, tarvitsen teitä".

Eipä aikaakaan, kun puhelin toimi jo pitemmän langan päästä ja vähitellen yhä kauempaa ja kauempaa – kiitos puhelinkeskusten sekä koko ajan levittäytyneiden puhelinlinjojen. 

Noin 40 vuotta myöhemmin verkosto oli jo niin kattava, että Bell pystyi ottamaan tammikuussa 1915 ensimmäisen puhelun yli koko Amerikan mantereen. Vastaanottaja oli – kukapa muukaan – kuin Thomas Watson. Hän oli San Franciscossa ja Bell oli New Yorkissa.

Kuurojen ystävä

Ääni oli aina Bellin erityisen kiinnostuksen kohteena oletettavasti siksi, että hänen äitinsä ja myös vaimonsa olivat kuuroja. Muutettuaan Skotlannista Kanadaan vuonna 1870 (kun Bell oli 23-vuotias), hänen ensimmäinen työnsä oli kuurojen opettajana. 

Yritteliäs Bell avasi pian erityiskoulun kuuroille ja vuonna 1873 hänestä tuli äänifysiologian professori Bostonin yliopistossa.

Bell keksi sähköpianon ja tutki erilaisia tapoja äänen kuljettamiseen ja tallentamiseen, mihin liittyen hän pohti myös ääntä välittävän lennättimen tekemistä. Sen kehittämiseen hän uppoutui erityisesti perheen muutettua Yhdysvaltoihin, Bostoniin, vuonna 1874.

Patentin saaminen puhelimelle ei kuitenkaan ollut helppoa, sillä tunnettu amerikkalaiskeksijä Thomas Edison ja Elisha Grey olivat jo kehittäneet eräänlaisen puhelimen Western Union -sähkeyhtiön tilauksesta. Bell sai keksinnölleen kuitenkin tukea, ensin raharikkailta sijoittajilta (start-upit kävivät jo tuolloin kisaa sijoittajien huomiosta ja rahoista!) ja sitten myös patenttiviranomaisilta.

Bell perusti oman puhelinyhtiönsä vuonna 1877 ja teleyhtiönimi "Bell" on edelleen erittäin näkyvä Yhdysvalloissa liikuttaessa.

Puhelintekniikan lisäksi Bell oli kiinnostunut liikennevälineistä, ja hän kehitti myöhemmin mm. lentokoneita ja kantosiipialuksia.

Kuuluisin näistä lienee ensimmäisenä äänivallin rikkonut lentokone  Bell X-1 – tosin keksijämestari itse ei ollut enää konetta suunnittelemassa ja todistamassa historiallista lentoa vuonna 1947, koska hän kuoli 75-vuotiaana Kanadassa vuonna 1922.