La, 10/17/2015 - 18:46 By Jari Mäkinen
Ebolaan uudelleen sairastuneen silmät

Tilanne vaikutti olevan jo ohitse: vuosi sitten otsikoissa ollut Länsi-Afrikan ebolavirusepidemia alkoi hiipua tämän vuoden tammikuussa ja keväällä suurimmassa osassa maista, missä tauti levisi, tilanne alkoi olla hallinnassa. 

Esimerkiksi ebolan pahasti runtelemassa Sierra Leonessa ei ole ollut uusia tapauksia enää kymmeneen kuukauteen.

Huhtikuussa Maailman terveysjärjestö WHO katsoi pandemiariskin pienentyneen, vaikkakin pitää sitä edelleen kansainvälisenä uhkana.

Tauti on vaikuttanut siis talttuneen ainakin tällä erää, paitsi että näin ei näytä olevankaan: virus myllääkin edelleen ainakin osassa jo parantuneista potilaista. Virus tai osa sen perintötekijöistä näyttää pysyvän hengissä parantuneiden potilaiden silmissä ja siemennesteessä. 

Parantuneiden tulisi pidättäytyä suojaamattomasta seksistä

Tuore New England journal of medicinessä julkaistu artikkeli osoittaa, että osalla ebolan sairastaneista miehistä on viruksen perintötekijöitä siemennesteessään. Asiaa tutkitaan parhaillaan tarkemmin, jotta saataisiin selville onko virus edelleen kykenevä  tartuttamaan ihmisiä. 

Yli 17 000 ebolasta parantuneelta tiedetään vain noin 20 tapausta, missä tauti on mahdollisesti tarttunut seksuaalisesti edelleen. Vaikka luku on pieni, ovat tietoon tulleet tapaukset mahdollisesti vain jäävuoren huippu.

Vaikka ebolan tarttuminen veren ja muiden ruumiinnesteiden välityksellä on ollut hyvin selvillä – ja se tiedettiin osasyyksi epidemian nopeaan laajenemiseen – ei aikaisemmin ole havaittu ebolan heräävän ikään kuin henkiin uudelleen parantuneissa. 

Tämä itse asiassa ei ole yllätys, sillä ebola on sukua Marburgin virukselle ja sen on tiedetty “säilyvän” kehossa parantumisen jälkeenkin. Ebolan tapauksessa tästä saatiin ensimmäinen merkki viime maaliskuussa, kun liberialaisnaisen havaittiin saaneen taudin oltuaan suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä ebolasta parantuneen miehen kanssa.

Ebola silmästä silmään

Kyse ei ole vain spermasta, vaan näyttää siltä, että ebola voi piileskellä myös parantuneiden ihmisten silmissä ja aivoissa.

Tästä lienee kyse viime viikolla yllättäen uudelleen ebolaan sairastuneen brittihoitajan tapauksessa: hän sai taudin ollessaan vapaaehtoisena viime joulukuussa ja parantui, kunnes hänelle nousi kuume, silmät alkoivat olla erittäin valoherkkiä ja hänen päätänsä alkoi särkeä voimakkaasti. 

Tällä hetkellä Pauline Cafferkey on kriittisessä tilassa eristyksessä lontoolaisessa sairaalassa. Otsikkokuvassa on hänen silmänsä ennen ja jälkeen uuden sairastumisen.

New York Timesin mukaan Liberiassa olevissa terveyskeskuksissa noin 40% ebolasta parantuneilla on silmäkipuja, silmän tulehduksia, näköhäiriöitä ja muita ongelmia silmissä.

Silmät ovat sopivia suojasaarekkeita viruksen muhimiseen, koska silmän sisäosien immuniteetti on erilainen kuin muun elimistön; normaali kehomme taistelu vieraita viruksia vastaan ei toimi siellä, koska se voisi haitata näkökykyä.

Kaikkien kuolemantapausten ja kärsimyksen jälkeen taudin uusi tuleminen näkövammojen ja taudin kenties aiempaa pahempana uusiutumisen muodossa olisi todella ikävää – etenkin kun näin tauti on mahdollisesti voinut levitä huomaamatta paljon tiedettyä laajemmalle.

Valitettavasti ebolaepidemia taitaakin siis vielä jatkua, tosin erilaisessa muodossa.