Ti, 06/23/2015 - 13:30 By Jari Mäkinen

Ei, et varmaankaan huomannut mitään, etkä todennäköisesti huomaa ensi yönäkään mitään. Pohjoisen valoisat yöt peittävät kaikki revontulet alleen, vaikka niitä onkin siis ollut taivaalla – ja ennusteiden mukaan tulee myös ensi yöksi. 

Viime yönä maapalloon iskenyt voimakas G4-luokan geomagneettinen myrsky sai kuitenkin pohjoisten napa-alueiden päällä olevan revontulivyöhykkeen leviämään varsin etelään, ja se olisi talven olosuhteissa tuottanut komeita revontulia myös eteläisen Suomen taivaalle.

Nyt revontulia oli näkyvissä etelämpänäkin, jos vain tiesi niitä katsoa, ja esimerkiksi havaitsijat Bostonin seuduilla Yhdysvalloissa ovat kuvanneet revontulia. Samoin Skotlannissa niitä on havaittu.

Myrskyt liittyvät Auringossa olevaan suureen ja aktiiviseen pilkkuryhmään AR2371, mistä kerroimme jo aikaisemminkin

Ennusteen mukaan siitä lähteneet purkaukset tuottavat lisää geomagneettisia myrskyjä täällä Maassa tulevina päivinä. Täällä pohjoisessa revontulten sijaan nämä on havaittavissa parhaiten häiriöissä radioliikenteessä ja epätarkkuuksina GPS-satelliittipaikannussignaalissa.

Mahdollisuus kohtalaisen voimakkaaseen myrskyyn ensi yönä on 90% ja seuraavana yönä enää 70%. Otsikkokuvassamme on Yhdysvaltain avaruussääkeskuksen ennuste revontuliovaalin sijainnista ja voimakkuudesta etelässä ja pohjoisessa 24.6. yölle.

Magneettikentän häiriöisyyttä voi seurata kätevästi mm. Sodankylän geofysiikan observatorion sivuilta ja Ilmatieteen laitoksen revontulisivulta.