Skip to header Skip to main navigation Hyppää pääsisältöön Skip to footer

Main navigation

  • Etusivu
  • Aihealueet
    • Avaruus
    • Tiede
    • Tekniikka
    • Luonto ja ympäristö
    • Terveys ja lääketiede
    • Ihmiset
    • Taide
    • Paikkoja
    • Arvioita
  • Videot ja podcastit
  • Uusimmat jutut listana
  • Jutturuletti
  • Tiedekiinnostavuuskartta
Tiedetuubi
Hyökkäilevät urokset pitävät naaraat erillään
Toimitus
07.03.2014

Viidakossa kuhisee! Belizessä elävät Geoffreyn hämähäkkiapinat ovat ihmisen lisäksi ainoa eläinlaji, jonka tiedetään systemaattisesti pitävän laumoissaan naaraita ja uroksia erilillään toisistaan ja kohtelevan eri sukupuolia eri tavoilla. Apinoilla syynä on nähtävästi se, että urokset muuttuvat väkivaltaisiksi, mikäli ne ovat liian kauan yhdessä naaraiden kanssa.

Nämä hämähäkkiapinat, tieteelliseltä nimeltään Ateles geoffroyi, elävät yleensä parinkymmenen yksilön laumoissa ja jo aikaisemmin on ollut havaintoja siitä, että niissä urokset ja naaraat ovat usein erillään toisistaan. Calgaryn yliopiston tutkija Kayla Hartwell halusi ottaa asiasta kunnolla selvää, ja vietti lähes kaksi vuotta viidakossa tutkien 34 apinan laumaa.

Hattwell huomasi, että lauman urokset ja naaraat elivät lähes kokonaan erillään toisistaan 15 kuukautta niistä 23 kuukaudesta, joita apinoita tarkkailtiin. Urokset ja naaraat olivat yhdessä lähinnä vain parittelun aikaan sekä silloin, kun ruoka oli vähissä. Muutoin urokset viettivät aikaa keskenään ja naiset sekä lapset olivat omissa oloissaan.

"Urokset ja naaraat ovat kehittyneet niin erilaisiksi käytökseltään, että ne yhdessäolosta tulee nopeasti vihamielistä", selitti Hartwell New Scientist -lehdelle.

Urokset ovat ystävällisiä toisilleen, viettävät aikaansa toisaan nyppien ja nukkuvat yhdessä. Ollessaan naaraiden kanssa samassa paikassa ne kuitenkin  muuttuvat aggressiivisiksi ja yrittävät heti dominoida naaraita.

Hartwellin mukaan urokset käyttävät paljon energiaansa lauman alueen suojaamiseen ja kilpailevien laumojen urosten häätämiseen pois, joten ne syövät naaraita paremmin muun muassa kypsiä hedelmiä. Naaraille jää siten vain heikompiravinteista ruokaa, maahan pudonneita ylikypsiä hedelmiä ja lehtiä. Naaraat liikkuvat vähän ja ovat pääasiassa lapsien kanssa, joten ne nähtävästi hyväksyvät tilanteen ja ovat mieluusti urosten suojaamina turvassa omissa oloissaan. Näin naaraiden ei tarvitse myöskään kärsiä uhkaavasti käyttäytyvistä oman laumansa uroksista.

Tutkimus ilmestyi International Journal of Primatology -julkaisussa (DOI: 10.1007/s10764-013-9746-0).

Otsikkokuva: Flickr / mattschepeleff

Samasta aiheesta

Melliferopolis Fest - urbaaneja uurastajia
Tieteentekijöiden kuka kukin on - retrohenkinen taistelupeli
Villisikoja Suomessa jo kivikaudella
Hyytiälän metsähöyryt kiinnostavat
Fysiikan ja kemian Nobel-palkinnot 2014

Suosituimmat tänään

La Silla – Euroopan eteläisen observatorion ensimmäinen havaintopaikka Chilessä
Sateenkaaren seitsemän väriä
Jutturuletti
Tässä on koronavirus, joka tulee pian taas kiusaksemme
Kuinka ensimmäinen avaruuskoira Laika kuolikaan?

AIHEALUEET

Avaruus ja ilmailu
Tiede ja tekniikka
Luonto ja ympäristö
Lääketiede ja terveys
Ihmiset ja paikat
Kirjat, elokuvat ja taide

ERIKOISTA

Tiedekiinnostavuuskartta
Jutturuletti
Suorana labrasta
eTuubi
Videot

TIEDETUUBI

Tiedetuubin esittely
Toimitus
Tiedetuubi ja tekoäly
Yhteistyökumppanit
Mediakortti
Information in English

Copyright © 2012-2026 Tiedetuubi - All rights reserved