Hyvää matkaa Marsiin!

Ma, 03/14/2016 - 14:08 By Markus Hotakainen

Eurooppalainen ExoMars laukaistiin avaruuteen aikataulun mukaisesti aamupäivällä hieman puoli kahdentoista jälkeen Suomen aikaa. Lähtöä seurattiin jännityksellä myös Ilmatieteen laitoksella, jonka mittalaitteita on – jälleen kerran – matkalla kohti punaista planeetta.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn nettilähetys oli seikkaperäinen asiantuntijahaastatteluineen ja -selostuksineen, mutta itse laukaisua voi luonnehtia eleettömäksi, jopa koruttomaksi. Ruudulla ei näkynyt edes ”lähtölaskentakelloa” eikä kuvan laatukaan laukaisupaikalta häikäissyt.

 

Ari-Matti Harri esitteli luotainlennon vaiheita… ja Timo Nikkanen Marsia kohti matkaavia mittalaitteita.

Tärkein asia hoitui kuitenkin niin kuin piti: luotain pääsi matkaan. Jännittämistä riittää kuitenkin jatkossakin, sillä tieto luotaimen tilasta ja varmistus sen pääsystä kohti Marsia vievälle radalle saadaan vasta illalla noin kello 22.30 Suomen aikaa.

Ja kaikkein jännimmät hetket ovat edessä lokakuussa, kun luotain saapuu Marsiin. Eikä siinäkään vielä kaikki: ExoMars 2 seuraa perästä. Laukaisuajankohdaksi on kaavailtu jo vuotta 2018, mutta eilen ESAn pääjohtaja Jan Wörner toppuutteli hiukan ja piti todennäköisempänä vuotta 2020, koska ei halua ”herättää turhia toiveita”. 

Tausta- ja lisätietoa luotaimesta ja erityisesti laukaisusta löytyy aamulla julkaistusta Tiedetuubin jutusta.