Amazon-pomo uhoaa tekevänsä jättimäisen avaruusraketin

Amazon-nettikaupan perustajajohtaja Jeff Bezos kertoi nyt syyskuun alussa hurjasta suunnitelmasta: hänen toinen yhtiönsä, avaruusturismiin tarkoitettua rakettia tekevä Blue Origin suunnittelee aivan uutta, suurikokoista, lähes kokonaan uudelleenkäytettävää rakettia. New Glenn -nimen saanut raketti olisi lähes yhtä iso kuin ammoinen kuuraketti Saturnus V.

13.09.2016

Raketti olisi siis kuin nyt toimintansa jo käytännössä osoittanut SpaceX:n Falcon 9, jonka ensimmäinen vaihe palaa takaisin maan kamaralle. Näin laukaisukustannukset saadaan periaatteessa paljon edullisemmiksi, koska kantoraketin kaikkein suurinta ja kalleinta osaa ei täydy tehdä joka kerta uudelleen.

Blue Origin itse asiassa ennätti tekemään takaisin alas palaavan raketin ennen SpaceX:ää, tosin yhtiön New Shepard on Falcon 9:ään verrattuna pieni ja kevyt. Bezosin raketti onkin suunniteltu "vain" hyppäyksiin ilmakehän ulkopuolelle, mikä on huomattavasti vaatimattomampi temppu kuin avaruusaluksen lähettäminen Maata kiertävälle radalle.

Mutta New Glenn olisi raketin uusi, suurempi versio, joka pystyisi lähettämään suuriakin kuormia avaruuteen. 

Raketista on suunnitteilla kaksi versiota, joissa kummassakin on samanlainen, takaisin Maahan palaava ensimmäinen vaihe. Sen seitsemän BE-4 -nimistä rakettimoottoria käyttävät ajoaineinaan metaania ja nestehappea. 

Ensimmäisen vaiheen päällä olisi lennosta riippuen joko vain yksi ylempi vaihe, tai kaksi vaihetta. Kaksivaiheinen versio olisi 82 metriä korkea ja kolmivaiheinen peräti 95 metriä korkea. Ammoinen Saturnus V -kuuraketti oli 111 metriä, eli raketti olisi suurimmillaan lähes yhtä massiivinen näky. Työntövoimaa New Glennissä olisi lähes 17 miljoonaa Newtonia, eli 17 000 kN, mikä on yli kolme kertaa nykyisen Falcon 9:n ensimmäisen vaiheen työntövoiman.

Blue Origin jatkaa siis nimissä astronauttilinjalla, sillä New Shepard oli kunnianosoitus Alan Shepardille, ensimmäiselle amerikkalaiselle avaruudessa, ja uusi jättiraketti lainaa nimensä John Glenniltä, joka teki ensimmäisenä kierroksia oikein maapallon ympäri. Shepardin lento oli – kuten New Shepardin – pomppaus korkealle, kun taas Glenn nousi varsinaisesti kiertoradalle – kuten New Glenn.

Jeff Bezos New Shepard takanaan.
Jeff Bezos New Shepard takanaan.

Rakettisuunnitelma ei sinällään ole mikään yllätys, sillä Bezosin yhtiö on vuokrannut Cape Canaveralin legendaarisen laukaisualustan 36 käyttöönsä jo jokin aikaa sitten. New Glenn tulee siis käyttämään sitä.

"Näkemyksemme mukaan miljoonat ihmiset tulevat elämään ja työskentelemään avaruudessa, ja New Glenn on tärkeä askel kohti tätä", kertoo Bezos. "Mutta tämä raketti ei tietenkään ole viimeinen. Seuraavana piirustuslaudallamme on New Armstrong. Mutta siitä kerrotaan joskus myöhemmin.”

Jos nimi on enne, niin New Armstrong suuntaa Neil Armstrongin tapaan ulos maapallon lähipiiristä...

Olemassa olevat (ja kuuraketti Saturnus V) sekä tulossa olevat raketit vertailussa.