Ti, 08/18/2015 - 17:34 By Teemu Lantta
Dinosaurus-nukke

Tutkija väittää, että dinosaurukset voidaan mahdollisesti ”herättää henkiin” muokkaamalla niiden lähimmän elävän sukulaisen linnun perimää. Tutkijat ovat jo onnistuneet kehittämään kanan alkiolle dinosaurusmaisen nokan ja hampaat.

Tällaisen dinosauruksen kaltaisen, kanan kokoisen eläimen synnyttäminen on todennäköisesti mahdollista 5-10 vuoden kuluessa tunnetun paleontologin Jack Hornerin (kuva jutun lopussa) mielestä. Horner on toiminut muun muassa Jurassic Park –elokuvasarjan tieteellisenä avustajana.

Hornerin mukaan kanan muuttaminen dinosauruksen kaltaiseksi on mahdollista, mikäli tutkijat onnistuvat kääntämään evoluution taaksepäin. Dinosauruksista kehittyneet linnut kantavat edelleen monia dinosauruksen ominaisuuksia perimässään. On vain löydettävä keino aktivoida nämä ominaisuudet. Seuraavaksi tavoitteena on saada siivet muistuttamaan dinosauruksen eturaajoja ja pyrstö häntää.

Hornerin mukaan ihminen on jalostanut eläimiä käyttöönsä jo kymmeniä tuhansia vuosia, joten asiassa ei ole varsinaisesti mitään uutta. Hän muistuttaa, että esimerkiksi susi on muuttunut aikojen saatossa chihuahuaksi. Hän pitää mahdollisena, että pitkällä aikavälillä jopa Tyrannosaurus Rexin kaltaisen dinosauruksen luominen voisi olla mahdollista. Mutta se kuinka toivottavaa se on, on toinen asia! Ja voiko dinolemmikkiä kutsua varsinaisesti dinosaurukseksi, vai onko se ennemminkin lisävarusteltu kana.

Hornerin näkemyksistä kerrottiin Popular Science –lehdessä.

Otsikkokuvassa on dinosauruslemmikki (Flickr / Stephen Michael Barnett). Alla on Horner ja lintumaisen dinosauruksen luuranko (Paolo Sacchi).