Huh hellettä!
03.04.2013

Ei, kevät ei ole tekemässä vieläkään kunnolla tuloaan, sillä yöpakkaset jatkuvat yhä. Tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että Kansasissa on ollut todella kuuma – 270 miljoonaa vuotta sitten.

Permikaudella nykyiset mantereet olivat yhdessä ryppäässä ja muodostivat Pangaean supermantereen. Sen keskiosat sijaitsivat päiväntasaajalla ja niillä seuduin olivat myös nykyisin Yhdysvaltain keskiläntenä tunnetut alueet.

Jo aiemmin tiedettiin, että Kansasin permikautisessa vastineessa oli noihin aikoihin kovia helteitä: päivälämpötilat olivat 50 celsiusasteen tietämissä. Alue oli suurelta osin aavikkoa, jolle vähäisen veden haihtuessa muodostui laajoja suolajärviä.

Geologit Kathleen Benison ja James Zambito ovat tutkineet tarkemmin noihin aikoihin syntyneitä haliitin eli vuorisuolan kiteitä. Niistä on löytynyt mikroskooppisia kuplia, jotka ovat syntyneet suolaisessa vedessä ja jääneet kiteiden sisään nalkkiin.

Kuplien avulla pystytään määrittämään lämpötila, jossa kuplat – ja kiteet – ovat muodostuneet. Tutkijat saivat tulokseksi huiman lukeman: 74 astetta. Se ylittää reilusti nykyisen lämpöennätyksen 56,7 astetta, joka on mitattu Kalifornian Death Valleyssa 10. heinäkuuta 1913.

250 miljoonaa vuotta sitten permikauden päättänyttä joukkotuhoa edelsi eläimistön ja kasvillisuuden katoaminen trooppisilta seuduilta ja tällaiset lämpötilat selittäisivät sen hyvin. Vaikka keskilämpötila oli tuolloin "vain" 45 astetta, yli 70 asteen lämpötiloissa selviävät vain bakteerit.

Menneistä huippuhelteistä uutisoi ScienceNews ja alkuperäinen artikkeli ilmestyi Geology-lehdessä 18.3.2013.