Japanilaismuoti auttaa rauhoittumaan – hinta 2,25 euroa

Pe, 04/06/2018 - 18:57 By Jari Mäkinen
Alumiinifoliokuula. Kuva: Youtube /  SKYtomo

On perjantai ja edessä on jälleen viikonloppu. Jos et tiedä mitä tekisit, mutta haluaisit rauhoittua, niin tässä tulee hyvä ja yllättävän kaunis puuhavinkki: tee alumiinifoliopallo.

Japanilaisteinien parissa on nyt muodissa alumiinifoliopallojen tekeminen. Miksi ja mistä tämä on alkuisin on jäänyt itse ilmiön varjoon, sillä netti pursuaa nyt kuvia ja videoita, joissa tehdään näitä kiiltäviä alumiinipalloja.

Homma käy hyvin helposti. Osta pakkaus alumiinifoliota kaupasta (sen hinta on parisen euroa kaupasta, foliosta ja folion määrästä riippuen). Tee foliosta iso pallo rullaamalla sitä pois rullasta ja myttäämällä saman tien tasaisesti joka puolelle palloa. 

Kun folio on pallossa, ala puristaa palloa kasaan. Kun käsivoimat eivät enää riitä, ota avuksi vasara: naputtele sillä joka puolelta pöydän päällä olevaa palloa siten, että alumiini tiivistyy ja pallon muoto on mahdollisimman pyöreä. Jos pallossa on jossain kohtaa kuhmu, niin nakuttele vasaralla siitä kuhmua alas.

Kun et enää pysty tiivistämään palloa, ota vaikkapa hopealusikoiden tai auton kiillotusainetta sekä sieni, jolla voit hinkata pallon pintaa.

Hinkkaa, hinkkaa, hinkkaa ja hinkkaa. Joka puolelta, tasaisesti. Voit ottaa välillä mikrokuituliinan ja kiillottaa palloa myös sillä.

Mitä pitempään jaksat hinkata, sitä kauniinpi pallosta tulee.

Lopulta – jos olet onnistunut hyvin – on käsissäsi lumoavan kaunis metallikuula.

Alla vielä YouTubettaja SKYtomo näyttää miten homma onnistuu:

Jotkut tekevät hieman isompia palloja, kuten WolfieRaps:

Alumiinin kiillottaminen on tärkeä osa alumiinisten lentokoneiden huoltoa ja esimerkiksi Airveteran Finland pitää vuosittain aina talkoita kauniin DC-3 -koneensa kiillottamiseksi. Ainoa tapa saada kone kiiltämään kauniisti on puunata sitä käsin!

Jos pelkkä kiiltävä alumiinipinta kiinnostaa, niin juomatölkista saa hiottua todellä vätin näköisiä!

Alumiinista tehdään myös peilejä, eli sen pinnan voi kiillottaa todella kirkkaaksi. Jos haluat myös itse hifistellä alumiinifoliopallon kanssa, niin täällä on paljon kiillotusvinkkejä.

Muuten: liikaa ei kannata alumiinin kanssa leikkiä, siillä se on lievästi myrkyllinen aine. Pitkäaikainen altistus voi johtaa hermosolujen tuhoutumiseen ja hermoston rappeutumissairauksiin. Muun muassa Parkinsonin tautia ja seniiliä dementiaa sairastavien aivosoluista on löydetty korkeita alumiinipitoisuuksia.

Muutamien pallojen tekemisestä ei kuitenkaan ole haittaa – etenkin kun suurempia määriä alumiinia on ympärillämme koko ajan joka puolella.