Päivitys 1. marraskuuta
Chang'e 5 -koelennon maahanpaluukapseli laskeutui perjantaina illalla onnistuneesti Kiinan Sisä-Mongolian provinssin autiomaahan noin klo 23:55 Suomen aikaa. Alus teki Kuun ohilennon 28. lokakuuta ja lennosta kerrottujen tietojen mukaan kaikki sujui hyvin. Kuvassa on tämän suunnitteilla olevan näytteenhakulennon hieman miehitetyn Shanzhou-avaruusaluksen muotoinen, mutta pienempi laskeutumiskapseli maahanpaluun jälkeen.
Alkuperäinen artikkeli:
Kiina laukaisi tostaina 23. lokakuuta illalla – aikaisin perjantaina 24.10. paikallista aikaa Kiinassa – tuoreimman luotaimensa kohti Kuuta. Kyseessä on miehittämätön lento, jolla testataan tekniikkaa, jonka avulla Chang’e 5 -luotaimen on tarkoitus tuoda vuonna 2017 näyte Kuusta takaisin maapallolle.
Chang’e 5-T1 -nimellä kutsuttua avaruusalusta kuljettanut Long March 3C -kantoraketti lähetettiin matkaan Xichangin laukaisukeskuksesta, joka sijaitsee Kiinan lounaisosassa Sichuanin maakunnassa. Kiinalaisviranomaisten mukaan laukaisu sujui hyvin ja kuualus suuntasi tähtäimessä olleelle radalle kohti Kuuta.
Kahdeksanpäiväisen lennon tärkein tehtävä on paluu takaisin Maahan: luotain lentää Kuun luokse ja Kuun vetovoima linkoaa sen saman tien takaisin kohti Maata, ja samaan tapaan kuin ammoiset Apollo-alukset, joutuu luotain paitsi säätämään paluureittinsä hyvin tarkasti, niin myös selviytymään normaalia voimakkaammasta ilmakehän kitkakuumennuksesta. Luotaimen nopeus ilmakehään iskeytymisen aikaan on noin 11,2 km/s.
Mikäli kaikki sujuu suunnitelman mukaan, laskeutumiskapseli putoaa Kiinan puolella olevan Mongolian autioille alueille.
Kiina on kurottanut pieni askel kerrallaan kohti Kuuta. Se lähetti ensimmäiset luotaimensa Kuuta kiertämään vuosina 2007 ja 2010. Näiden Chang’e 1 ja 2 -luotaimien tehtävänä oli kartoittaa Kuun kamaraa ja testata teknisesti Kiinan taitoja päästä Kuun luokse ja sitä kiertämään.
Viime vuoden joulukuussa Kuun pinnalle laskeutunut Chang’e 3 osoitti, että Kiina pystyy lähettämään luotaimen Kuuhun ja toimimaan siellä. Vaikka itse laskeutuja on jo sammunut, sen mukana Kuuhun mennyt Yutu-kulkija on edelleen toiminnassa – vaikkakin se on myös nyt hiipumassa yli 9 kuukautta kestäneen toiminnan jälkeen. Yutu ei ole kyennyt enää liikkumaan tammikuun jälkeen, mutta jo se, että kulkija on kestänyt näin pitkään, on merkittävä saavutus.
Chang’e 4:n on tarkoitus toistaa kolmosen lento ensi vuonna, eli laskeutua Kuun pinnalle, mutta sen seuraaja Chang’e 5 tulisi siten paitsi laskeutumaan, niin myös sinkoamaan pienellä raketilla näytteen takaisin Maahan. Tämän kaavaillaan tapahtuvan vuonna 2017.
4M matkaa mukana
Kiinalaisraketin ylimpään vaiheeseen oli kiinnitettynä pieni luxemburgilaisyhtiön tekemä 14-kiloinen laite nimeltä 4M, mistä tulee ensimmäinen yksityisesti rahoitettu Kuuhun lähetetty avaruuslento. Ylin vaihe kun tulee seuraamaan kuuluotainta samalla radalla Kuun ympäri ja syöksymään Maan ilmakehään lennon päätteeksi hieman yli kahdeksan vuorokauden kuluttua laukaisusta.
Kyseessä on LuxSpace -yhtiön tekemä laite nimeltä 4M. Se käy siis Kuun luona rakettivaiheen mukana ja sen tärkein tehtävä on lähettää matkan ajan jatkuvasti yhden kilowatin voimakkuudella radiosignaalia 145,980 MHz:n taajuudella, joten radioamatöörit Maan pinnalla voivat kuunnella sitä periaatteessa vaivatta. Radiolaitteiston lisäksi mukana on espanjalaistekoinen säteilymittari.
Yhtiön tavoitteena on lisätä ihmisten kiinnostusta avaruustoimintaan ja osoittaa, että pienelläkin laitteella pystytään lähettämään tietoa Kuun luota Maahan. Laite lähettää kaikkiaan viidenlaista signaalia, ja yhtiö tarjoaa palkintoja kuuntelijoille, jota saavat otettua mahdollisimman paljon ja erilaisia tietoja vastaan; lisätietoja kilpailusta on yhtiön nettisivuilla osoitteessa http://moon.luxspace.lu/contest .
Laitteen nimi 4M on kunnianosoitus LuxSpacen emoyhtiön OHB:n perustajalle Manfred Fuchsille, joka kuoli viime huhtikuussa 75-vuoden ikäisenä. 4M tulee sanoista "Manfred Memorial Moon Mission”.
Kuvat: Kiinan uusin kuualus nousi matkaan 24.10. aikaisin aamulla Kiinan aikaa; myöhemmin Kuuta ohittaessaan se otti kauniin kuvan Maasta ja Kuusta.
Samasta aiheesta