Komeetan pinnalla suihkuaa yölläkin
08.06.2015

 

Churyumov-Gerasimenko-komeettaa kiertävä Rosetta-luotain ällistyttää yhä välittämillään kuvilla. Tähän asti on näyttänyt siltä, että ytimen pinnasta kohoavat kaasu- ja pölysuihkut vaimenevat, kun Aurinko painuu sikäläisen horisontin taakse ja pimeys laskeutuu.

Harvoja poikkeuksia sääntöön on ollut 12. maaliskuuta otetuissa kuvissa näkynyt suihku, joka virkosi jo hieman ennen auringonnousua (kuva alla). Vasemmassa kuvassa ytimen pimennossa olevassa alaosassa ei näy mitään, mutta kaksi minuuttia myöhemmin sieltä suihkuaa avaruuteen pölyä.

 

 

Tänään julkaistu otos tarjoaa toisen poikkeuksen sääntöön. Rosetta on napannut kuvan 25. huhtikuuta, jolloin se oli 93 kilometrin etäisyydellä ytimestä. Muodoltaan kumiankkaa muistuttavan komeetan "päässä" sijaitsevalla Ma’at-alueella näkyy useita pölysuihkuja, jotka ovat aktiivisia, vaikka auringonlaskusta on jo puolisen tuntia.

 

 

Tuolloin Churyumov-Gerasimenkon etäisyys Auringosta oli 270 miljoonaa kilometriä eli hieman alle kaksi kertaa Maan ja Auringon välimatka. Tutkijoiden mukaan öiset suihkut liittyvät kaiken aikaa pienenevään etäisyyteen, jolloin Aurinko myös lämmittää ydintä enemmän.

Kuvat: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA