Ma, 12/21/2015 - 23:11 By Jari Mäkinen
Kopra ja Scott avaruuskävelyllä

Astronautit Scott Kelly ja Tim Kopra piipahtivat tänään iltapäivällä Suomen aikaa avaruuskävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. 

Kuten kerroimme jo viikonloppuna, tuli tarve tälle avaruuskävelylle yllättäen, kun avaruusaseman pitkän keskusmaston kyljessä olevalla raiteella kulkeva automaattinen kuljetuslavetti jysähti paikalleen. Lavettia käytetään esimerkiksi robottikäsivarren siirtämiseen paikasta toiseen ja se on olennainen aseman huoltotoimien kannalta.

Lavetteja on keskusmastossa kaksi, joista vain toinen oli nyt ongelmissa. Vikana näyttää olleen – aivan kuten oletettiin ennalta – lavetin käsikäyttöisen jarrun loksahtaminen jostain syystä paikalleen.

Niinpä Kopra ja Kelly onnistuivat vapauttamaan jarrun nopeasti ja lavetti lähti taas liikkeelle. Ongelmana oli se, että vaikka lavetti oli lukittunut itsekseen paikalleen, se ei ollut varmuudella lukossa paikallaan, jolloin se olisi saattanut lähteä itsekseen liikkeelle aseman muuttaessa asentoaan.

Asennonsäätöjä voidaan joutua tekemään koska tahansa, mutta sellainen on suunnitelmissa ensi keskiviikkona, kun tänään matkaan laukaistu venäläinen Progress-rahtialus saapuu asemalle.

Kelly oli käyttänyt jarrua viime marraskuun alussa avaruuskävelyllään ja mahdollisesti tuolloin se jäi lukitsematta paikalleen. Nyt hän joutui nykimään kahvaa pari kertaa edes takaisin, kunnes se napsahti kiltisti oikeaan asentoon.

"Se näyttää liikkuvan nyt – sepä kävi helposti", sanoi Kelly pukunsa radion kautta. 

Tämän jälkeen lennonjohdossa annettiin lavetille käsky liikkua ja se lähti saman tien liikkeeseen. Testin jälkeen lavetti ohjattiin menemään oikealle paikalleen ja se teki niin. Ja nyt myös sen oikeat jarrut ja lukko menivät paikalleen kuten pitikin. 

Kuva: Kopra ja takanaan Kelly avaruusaseman Quest-ilmalukon sisällä valmiina lähdössä ulos. 

 

Avaruuskävelyt ovat harvinaisia, ja joka kerta kun astronautit lähtevät ulos asemalta, he tekevät samalla myös muita, vähemmän tärkeitä tehtäviä. Tällä kerralla Kopra ja Kelly sijoittivat aseman ulkona olevia kaapeleita uudelleen sekä järjestelivät avaruuskävelyillä käytettäviä työkaluja, jotta vastaisuudessa siihen ei täydy käyttää turhaa aikaa. 

Suomensukuiselle "Sisunautti" Kopralle tämä oli toinen avaruuskävely ja varmasti yllättävä kokemus, sillä hän saapui vasta viime viikolla asemalle, eikä ollut varautunut avaruuskävelyyn näin pikaisesti. Mutta kuten huomattiin, se onnistui erinomaisesti. Kellylle tämä oli kolmas avaruuskävely.

Kaksikko oli aseman ulkona kolme tuntia ja 16 minuuttia.

Nyt he voivat hyvillä mielin jäädä odottamaan aatonaaton joululahjakuljetusta (on Progress-aluksen mukana toki paljon muutakin).