Kuudes aisti hämähäkkimiehen asulla
09.03.2013

Haluaistiko olla kuin hämähäkkimies? Pue erikoistrikoot päälle ja saat yli-inhimillisiä kykyjä!

Toistaiseksi et pääse pomppimaan seinillä tai heittämään tahmeaa verkkoa satojen metrien päähän, mutta erikoispuku antaa sinulle silmät niskaan ja auttaa tuntemaan mitä ympärilläsi tapahtuu.

Chicagossa sijaitsevan Illinoisin yliopiston tutkija Victor Mateevitsi on kehittänyt erikoisasusteen, joka tarkkailee koko ajan ultraääniä kuuntelevien mikrofonien ja tietokoneen avulla ympäristöäsi ja pystyy havaitsemaan lähestyvät esineet ja kohteet. Tieto lähestyvästä mahdollisesta vaarasta välitetään tiukan vaatteen avulla; se reagoi sähkösignaaliin ja puristaa siitä suunnasta mistä kohde on lähestymässä voimalla, joka vastaa lähestymisnopeutta.

Mateevitsi on testannut pukuaan peitetyin silmin ja saanut hyvin lupaavia tuloksia. Tarkoituksena on kehittää tekniikkaa juuri huonosti näkeviä auttamaan, sillä puku (todennäköisesti "normaalien" vaatteiden alla pidettynä) auttaisi heikosti ympäristöään hahmottavia ihmisiä tuntemaan mahdolliset vaaralliset paikat ja esineet. Myös pimeässä työskenteleville tai vaikkapa savun keskellä oleville palomiehille puvusta olisi suurta hyötyä.

Menetelmää voidaan käyttää myös muunlaisen tiedon välittämiseen paineena suoraan iholle. Esimerkiksi radioaktiivisen säteilyn voimakkuus ja suunta voidaan välittää tuntoaistin kautta ydinvoimalatyömaalla työskenteleville. Hävittäjälentäjät voisivat tuntea konettaan lähestyvän ohjuksen, ja niin edelleen – sovelluksia on runsaasti.

Testipuvussa on 11 mikrofonia, jotka pystyvät tutkan tapaan havaitsemaan ympäristöä joka puolella käyttäjän ympärillä. Mikrofonien yhteydessä on myös pieni servomoottori, joka puristaa käyttäjän ihoa pienen työntötangon avulla sitä voimakkaammin, mitä lähempänä mikrofoni havaitsee kohteen kysesestä suunnasta olevan. Tieto mikrofoniyksiköistä käsitellään Arduino Mega -korttiin perustuvalla pientietokoneella.

Nyt puvussa on johdot mikrofoni yksiköiden ja tietokoneen välillä, mutta myöhemmissä tuotantoon tulevissa versioissa ne voidaan korvata langattomilla Bluetooth-yhteyksillä. Servomoottorien sijalla voi olla myös sähkösignaaliin kutsutumalla reagoiva kangas (yksityiskohta aktuaattorista viereisessä kuvassa). Testipuvun hinta on Mateevitsin mukaan noin 500 dollaria.

Pukua ja sen tekniikkaa esiteltiin eilen perjantaina Stuttgartissa, Saksassa, pidetyssä Augmented Human '13 -konfrenssissa. Mateevitsin lisäksi SpiderSense -projektissa ovat mukana Brad Haggadone, Jason Leigh, Brian Kunzer ja Robert Kenyon Illinoisin yliopiston Elektronisen visualisoinnin laboratoriosta.

Otsikkokuvassa on Tobey Maguire SpiderMan 3 -elokuvassa. Kuva: Columbia Pictures. Muut kuvat Lance Long ja Victor Mateevitsi.