2
min read
A- A+
0%
read
Maailman ensimmäinen robotti: mekaaninen ankka

Ranskalainen keksijä Jacques de Vaucanson kuoli tänään 21. marraskuuta vuonna 1782. Hän keksi aikanaan ensimmäiset robotit.

21.11.2015

Päivän kuva

de Vaucanson on jäänyt historiaan, koska hän keksi aikanaan ensimmäiset robotit. 

Kyllä, siis 233 vuotta sitten ja kyseessä olivat robotit.

Tarkalleen ottaen de Vaucanson rakensi eräät ensimmäiset automatat, jotka olivat nykyaikaisten robottien täysin mekaanisia ja yksinkertaisia esiasteita. Näistä kuuluisin oli tämä päivän kuvana oleva mekaaninen ankka, Canard digérateur, jonka tarkoituksena oli jäljitellä elävän, oikean ankan syömistä, juomista, ruoansulatusta ja kaikkea mitä sen jälkeen tapahtuu. 

Ankan oli tarkoitus toimia siten, että sen sisään laitettiin jyviä, jotka hajoaisivat kuten vatsassa ja lopulta tulisivat toisesta päästä ulosteena.

Ei sinänsä ole yllättävää, että ankka ei toiminut suunnitellusti. Ensinnäkin otsikkokuvana oleva ankka on oikeasta, alla olevasta ankasta tehty taiteellinen versio, joka näytti paremmalta kuin oikea suurine säiliöineen ja putkistoineen. 

Toiseksi systeemi ei toiminut (edes alla olevassa, suuremmassa ankassa, missä varsinainen “ruoansulatus” oli ankan ulkopuolella); sitä piti koko ajan hoitaa ja “ruokaa” viedä säiliöissä ja putkissa eteenpäin.

Vaucanson

de Vaucanson teki ankkansa vuonna 1739, ja sen tärkeimmäksi vaikutukseksi jäikin innostaminen robottien ja automaattien tekemiseen myöhemmin.

Paitsi tieteilijöitä, insinöörejä ja keksijöitä, oli ankka innoituksen lähteenä myös monille taiteilijoille, kirjailijoille ja filosofeille: tarjosihan koneellinen eläin aineksia niin otsikkokuvan kaltaisen teoksen tekemiseen kuin ihmisyyden ja elämän pohtimiseen.

Esimerkiksi Voltaire kirjoitti, että “ilman of Vaucansonin ankkaa, ei meillä olisi mitään muistuttamassa Ranskan suuruudesta”. Mitähän Voltaire tällä tarkoitti?

Alkuperäinen ankka tuhoutui vuonna 1879, kun se oli pitkän tapahtumaketjun päätteeksi joutunut yksityiskokoelman kautta museoon Krakovassa ja museossa riehui tulipalo.

Laitteesta on tehty replika, josta on alla video:

Canard Digérateur from doug goodwin on Vimeo.

Muita de Vaucansonin tunnetuimpia automata-laitteita olivat ankan lisäksi huilua soittava mies ja toinen soittaja, jonka instrumentteina olivat huilu ja tamburiini. Ne olivat pieniä veistoksia, jotka soittivat mekaanisen vivuston avulla instrumenttejaan hieman kuin oikeat muusikot.

Lisäksi hän kehitti tekniikkaa silkin kehräämiseen ja kankaan kudontaan. Kutomislaitteessa oli alkeellisia reikäkortteja, joiden avulla laite kutoi ohjeiden mukaisesti. Vaikka tämä laite ei toiminut aivan kuten toivottiin, kehitti sitä eteenpäin ja loi ensimmäiset kudontakoneet, jotka olivat olennaisessa osassa teollisen vallankumouksen alussa.

Vaucansonin automata

Mitä tulee ruoansulatuksen imitointiin koneella, niin jotakuinkin toimivaa laitetta saatiin odottaa vuoteen 1998 saakka, jolloin Stuart Wilkinson Floridassa kehitti sellaisen. 

GastrobottiKyseessä oli “gastrobotti”, jonka sisään syötettiin hiilihydraatteja, proteiineja ja muita ruoka-aineita, sekä esimerkiksi alkoholia, jotka regoivat laitteen sisällä mikrobien kanssa. Tuloksena oli kaasuja ja jätettä – sekä energiaa, aivan kuten ihmisen ruoansulatuksessa. 

Tuottamansa energian voimin pyörien päälle tehty laite pystyi rullaamaan eteenpäin.

Lisäys klo 10:05: Erilaisia automaatteja on ollut jo antiikista alkaen, mutta ne olivat hyvin yksinkertaisia.

Vaucansonin ankka on kuva-aiheena Tiedetuubin T-paidassa, joka on myynnissä puodissamme. Paidat ovat juuri valmistuneet ja niitä aletaan postittaa ensi viikolla!