Churyumov–Gerasimenko on lähestymässä vauhdilla ylihuomista periheliään eli Aurinkoa lähintä ratansa pistettä. Komeetan etäisyys päivätähdestämme on silloin 186 miljoonaa kilometriä eli suurempi kuin Maan ja Auringon välimatka. Siitä huolimatta komeetan ydin on ollut jo pitkään aktiivinen, ja se suihkuttaa kaasua ja pölyä avaruuteen.
29. heinäkuuta Rosetta-luotaimen OSIRIS-kamera otti 186 kilometrin etäisyydeltä kuvasarjan, jossa näkyy poikkeuksellisen voimakkaan suihkun nousu, uho ja tuho. Kuvaa klikkaamalla avautuvan sarjan ensimmäisessä ruudussa suihkusta ei näy vielä jälkeäkään, mutta 18 minuuttia myöhemmin ytimen kapeasta "kaulasta", epätasaiselta Anuketin alueelta, lähtee kapea ja hyvin kirkas suihku. 18 minuuttia myöhemmin siitä on jäljellä vain kalpea aavistus.
Yleensä komeetan kaasu- ja pölysuihkut ovat niin himmeitä, että kuvia on käsiteltävä rankasti, jotta ne saa näkyviin. Tällä kertaa suihku päihitti kirkkaudessa koko ytimen. "Suihku oli tähän saakka näkemistämme kirkkain", totesi Rosetta-luotaimen tutkijoihin kuuluva Carsten Güttler Max Planck -instituutista.
Kuva: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA