Ma, 10/26/2015 - 16:20 By Jari Mäkinen
SDO:n 21.10. ottama kuva Auringosta (suurennos)

Auringon pinnalla on näkyi viime viikolla harvinaislaatuisen kookas ja pitkäikäinen filamentti, eli Auringon pinnan yläpuolella leijuva, magneettikentän paikallaan pitämä pitkä kaasupilvi. Ne ovat hieman Auringon pintaa viileämpää ainetta, ja siksi ne näyttävät tummemmilta.

ProtuberanssejaKyseessä ovat kaasupurkaukset, jotka Auringon sivulla, sen kiekon ylitse ulottuessaan näkyvät kauniina protuberansseina. Tämä tumma viiru on todennäköisesti ollut myös komea protuberanssikaari Auringon pinnalla, mutta näyttäytyy tasaisen tummana viiruna näin yläpuolelta sitä katsottaessa.

Erityisen hyvin ne näkyvät esimerkiksi vedyn alfa-aallonpituuden sekä äärimmäisen ultravioletin alueella, kuten tässä yllä olevassa kuvassa. Silmin filamentteja ei yleensä näe, vaan niiden havaitsemiseen tarvitaan erikoislaitteita – kuten kuvan 21.10. ottanut SDO-satelliitti ja sen ultraviolettiteleskooppi.

Alla on suurennos kuvasta.

Filamentit eivät ole mitenkään harvinaisia, mutta tästä nyt näkyneestä teki erikoislaatuisen sen koko: sen pituudelle olisi mahtunut jotakuinkin 50 maapalloa jonoon. 

Yleensä filamentit ja protuberanssit kestävät muutamia päiviä, mutta toisinaan ne ovat nopeampia ja joskus myös hitaampia. Harvoin ne kestävät ylitse viikkoa. 

Suuriksi äityessään ne ovat voimakkaita kaasupurkauksia, jotka sysäävät avaruuteen lentävän kaasupilven, joka esimerkiksi Maahan osuessaan synnyttää avaruusmyrskyn.

Suurissa purkauksissa kaasu ei ole enää kauniisti kaarimaisessa muodossa, vaan kaari repeytyy auki ja kaasu sinkoaa suoraan avaruuteen.

Kuva: NASA/SDO