Kuvassa on ensimmäinen aamu sitten toukokuun ranskalais-italialaisella Concordia-tutkimusasemalla Etelämantereella. Kuvan otti viime lauantaina asemalla työskentelevä Antonio Litterio, eräs 12 henkilöstä, jotka ovat viettäneet koko talven Concordialla.
Kuten Lapissa hyvin tiedetään, talvella Aurinko pysyttelee päivälläkin horisontin alapuolella ja kesällä taas kellittelee taivaalla vuorokauden ympäriinsä. Mitä pohjoisempaan mennään, sitä pitempi kaamosaika on.
Samoin on luonnollisesti eteläiselläkin pallonpuolella, ja etenkin Etelämantereella kaamos tuntuu kovasti. Paitsi että on pimeää, niin myös on kylmää, tuulista ja koska manner on paksun jään peitossa, ovat monet siellä olevat asemat itse asiassa sen verran korkealla, että myös ilmanpaine on hyvin alhainen. Talven yli viettäminen tutkimusasemilla on rankkaa, minkä vuoksi vain muutama asema on miehitetty vuoden ympäri.
Concordia sijaitsee 75° astetta etelässä 3,2 kilometrin korkeudessa 1300 kilometrin päässä rannasta. Lähin miehitetty asema on 600 kilometrin päässä sijaitseva venäläinen Vostok. Asemalla vuoden keskilämpötila on -50°C ja talvella -80°C ei ole mitenkään tavaton. Kesällä -25°C on tyypillinen "lämmin" kesäpäivä.
Asemalla tehdään runsaasti tieteellistä tutkimusta, ja mm. Euroopan avaruusjärjestö ESA käyttää sitä eräänä miehitetyillä avaruuslennoilla käytettävien tekniikoiden ja menetelmien testauspaikkana. ESA:n nettisivuilla onkin hyvä tietopaketti Concordiasta ja siellä on myös Concordia-blogi, missä Antonio Litterio kertoo muun muassa kertoo kuvasta.
Kuva: ESA/IPEV – Antonio Litterio