Su, 11/03/2013 - 22:46 By Markus Hotakainen

Heinäkuussa 1940 avattiin Washingtonin osavaltiossa Pugetin lahdessa olevan Tacoman kapeikon yli johtanut riippusilta.

Silta oli tuolloin maailman kolmanneksi suurin: kokonaispituus oli 1810 metriä ja jänneväli 853 metriä, joten sen edellä olivat vain Golden Gate ja George Washington -silta.

Silta osoittautui kuitenkin fiaskoksi heti valmistuttuaan, tai oikeastaan jo ennen sitä: kapean salmen suuntaisesti puhaltaneet tuulet saivat sillan kannen huojumaan niin voimakkaasti, että joidenkin sitä rakentaneiden työmiesten kerrottiin tulleen merisairaiksi. Silta saikin lempinimen "Galloping Gertie" eli vapaasti suomennettuna "Keinuva Kerttu" ja sen vääntelehtimistä tultiin ihmettelemään matkojen päästä.

Heikkorakenteista siltaa yritettiin vahvistaa, mutta vain nelisen kuukautta sillan avaamisen jälkeen, 7. marraskuuta, silta joutui voimakkaaseen harmoniseen värähtelyliikkeeseen. Tuulen nopeus oli tuolloin hieman alle 20 metriä sekunnissa. Kun sillan kansi oli vääntyillyt edestakaisin reilun tunnin ajan, se hajosi ja romahti alas. Kiertoliikkeen kuumentamat rakenteet nostattivat veteen pudotessaan näyttävät höyrypatsaat.

Alla vielä viiden minuutin mittainen video sillan kohtalokkaasta tanssista aikakaudelle sopivan selostuksen kera: