1
min read
A- A+
0%
read
Portugal voittaa tänään – ainakin tiedemuseokisassa

Eilisen ranskalaismuseoesittelyn jälkeen tämänpäiväinen museo tulee Portugalista sunnuntain urheiluteemaa myötäillen. Museo ei ole suuri, mutta sille annetaan voittopokaali. Miksikö? 

10.07.2016

”KesälläCoimbra on Tampereen kokoinen (ainakin asukasmäärältään) oleva yliopistokaupunki Portugalin keskiosissa, Porton ja Lissabonin välissä noin 200 km Lissabonista pohjoiseen. Sen vuonna 1290 perustettu yliopisto on vanhin portugalinkielisen alueen yliopisto, ja sen rakennukset ovat mukana UNESCOn maailmanperintölistalla.

Coimbran yliopistossa on noin 20 000 opiskelijaa, joskin se on varsin leimallisesti tutkimusyliopisto: vuonna 1985 perustettu eurooppalaisten monialaisten tutkimusyliopistojen ryhmä perustettiin siellä ja se kantaa Coimbran nimeä.

Yliopiston vanha Kemian laitos on muutettu erinomaiseksi pieneksi tiedemuseoksi, joka yhdistää vanhojen eläinten, kasvien ja muiden näytteiden kokoelmat sekä instrumenttien ja muut tutkimuslaitteet mielenkiintoisesti nykyaikaisempien teemanäyttelyiden kanssa. Museossa on myös pysyvä näyttely, joka esittelee valoa ja ainetta. Kuva näyttelystä on alla.

Museo ei siis ole varsin suuri, mutta ensinnäkin näin pohjoismaalaisittain on yllättävää löytää moinen museo (ja koko historian sen sekä yliopiston takana) Portugalista, ja toiseksi museo (ja koko yliopistoalue) ovat todella kauniita. Siksi siis sympatiapisteet menevät tänään Portugaliin, vaikka eilinen Pariisin luonnontieteen museo on senkin aivan mahtavan upea.

Coimbran yliopiston kokoelmat ovat Portugalin vanhimmat ja suurin osa niistä on peräisin 1700-luvulta, jolloin Coimbra oli eräs Euroopan johtavista ylipistoista.

1700-luvun lopussa Pombalin markiisi laajensi yliopiston opetus- ja tutkimusskaalaa perustamalla sinne kemiallisen laboratorion, kasvitieteellisen puutarhan ja tähtitieteellisen observatorion. Lisäksi hän avasi "Luonnonhistoriallisen kabinetin", jota voi pitää nykyisen tiedemuseon edeltäjänä.

Nykyinen tiedemuseokeskus avattiin täysin uudistetussa kemianlaboratorion rakennuksessa vuonna 2006. Se yhdisti aiemmat perinteistyyliset näyttelyt sekä uudenlaisen interaktiivisen tiedekeskuksen. Parhaillaan laboratorion vieressä olevaa Colégio de Jesusta ollaan remontoimassa museon lisätilaksi; sinne sijoitetaan muun muassa lisää kokoelmia, jotka eivät ole nyt avoinna yleisölle.

Lisäksi museota – ja koko yliopistoaluetta – ollaan digitalisoimassa ja jo nyt valtaosa museon esineistä on ihailtavissa netissä.

Vanha kemiallinen laboratorio on erinomaisesti entisöity.

Tiedetuubin esittelemiä tiedekeskuksia ja muita kiinnostavia kohteita