Virtuaalilasit testissä – ihan kivat, mutta…

Ke, 07/08/2015 - 11:15 By Anonyymi (ei varmistettu)
Samsung Gear VR  Innovator Edition for S6

Virtuaalimaailmassa on tapahtunut viime aikoina paljon. Microsoft on tuonut markkinoille uudet HoloLens -lasinsa, jotka lisäävät Googlen lasien tapaan 3D-grafiikkaa ja tietoja lasien kautta katsottavaan ”todelliseen” maisemaan. Lisäksi Microsoft ilmoitti aloittavansa yhteistyön yhdysvaltalaisen Oculus VR -yhtiön kanssa, jonka Rift -virtuaalilasien mukana tullaan toimittamaan (kun niiden lopullinen versio julkistetaan vuoden 2016 alussa) Xbox One –peliohjaimia. Lisäksi Oculus Rift tulee olemaan yksi heinäkuun lopussa julkistettavassa Windows 10 -käyttöjärjestelmässä käytettävistä virtuaalitodellisuuslaseista. 

Lisäksi molemmat saavat koko ajan uusia kilpailijoita ja alalla jo olleet yhtiöt tekevät uusia tuotteita – virtuaalitodellisuus on todella puskemassa elämäämme juuri nyt!

Oculus VR on yhteistyössä myös Samsungin kanssa, ja työn ensimmäinen hedelmä on Samsungin Gear VR  Innovator Edition for S6 (varsinainen nimihirviö). Kuten nimi antaa ymmärtää, ovat ne lisälaite Samsungin Galaxy S6 -puhelimeen – vai pitäisikö sanoa, että puhelin on lisälaite laseihin? 

Joka tapauksessa monista muista huhutuista ja tekeillä olevista virtualilaseista poiketen ne saa ostettua vaikka saman tien. Ne vaikuttavat myös käteviltä verrattuna muihin saatavilla oleviin virtuaalilaseihin ... mutta onko niin? Testataan!

Tarjolla huimia maisemia ja migreeniä

Näyttönä toimii Samsungin S6 -puhelin, joka kiinnitetään silmien eteen lasien etuosaan. Virtuaalilasit tulevat näin edullisemmiksi ja yksinkertaisemmiksi, kun puhelin korvaa niissä olevat pienet näyttöruudut.

Puhelimeen asentuvalla ohjelmistolla muutetaan näytön kuva laseille sopivaksi tuottamaan virtuaalimaailmaa. Lasien optiikassa on kyse siis siitä, että puhelimen kuva näytetään stereoparina laseissa olevien linssien läpi ja puhelimen ohjelmisto huolehtii kuvan tuottamisesta pään asennon mukaan.

Laseissa on myös toimintonäppäin, tai paremminkin pieni kosketusalusta. Lisäksi laite on varustettu on kiihtyvyysanturilla ja kulmanopeuden tunnistimella (gyrosensori). Virta otetaan matkapuhelimesta, mutta laseihin voi liittää usb-laturin, jolloin kännykän sähköä säästyy.

Liitäntä tukee myös peliohjainta.

Paketista otettuna lasit saa käyttöön nopeasti, ja kun puhelin on kiinni laitteessa alkaa ohjelmistojen automaattinen asennus. Sen jälkeen lasit kalibroidaan käyttäjänsä silmille sopiviksi.

Käyttöohjeen varoitukset mahdollisista lasien aiheuttamista oireista muistuttavat lääkepakettien sivuvaikutusluetteloa: jokaiselle jotakin. On kuitenkin selvää, että virtuaalilaseilla on oikeasti mahdollista saada itsensä huonovointiseksi, ja migreenille alttiiden voi olla paras varustautua lääkepurkilla.

Tarjolla on pelejä, elokuvia, virtuaalisia matkoja maailman nähtävyyksiin ja laseilla voi katsella myös ihan tavallisia valokuvia. Sisältöä voi ostaa lisää Oculus-kaupasta.

Käyttökokemus on aluksi kiinnostava, ja lasit sinänsä toimivat ihan kelvollisesti, ainakin siis siinä mielessä, että näkymät vaihtuvat päätä käännellessä ja kursoria voi ohjata katseella. Alkuefektissä on kieltämättä nykyisin harvemmin saatavaa ”wau”-efektiä ainakin niille, jotka eivät ole virtuaalilaseja päässään aiemmin pitäneet.

Kuvan laadussa on kuitenkin sanomista: puhelimen näytön pikselit erottuvat, aluksi sen unohtaa, sitten se alkaa hieman ärsyttää. Puhelimen kameran voi kytkeä päälle, ja katsoa siis ”lasien läpi” , jos on hetkellinen tarve pullahtaa ulos virtuaalimaailmasta todellisuuteen.

Aluksi on kiinnostavaa tiirailla Pariisin näkymiä Eifelin huipulta tai lennellä helikopterilla Islannin yllä. Sitten alkaa kaivata lisää laadukasta sisältöä.

Tällä hetkellä laite kuuluu mielestäni sarjaan ”kivat lelut”, mutta eipä kulu kuin hetki ja laatu paranee tuotekehityksen myötä ”oikeiden” virtuaalilasien tasolle ja näille keksitään järkevää jokapäiväistä käyttöä.

Samsung lupaa tästä "Innovator Editionista" aikanaan "lopullisen myyntiversion", sillä nyt myynnissä oleva versio on vasta kehitysversio.

Samsung Gear VR  Innovator Edition for S6

Hyvää:

  • Hintaa ei ole aivan tolkuttomasti
  • Kieltämättä alkuun koukuttavan hauska
  • Asennus on suoraviivasta ja helppoa vaikka ilman ohjeita

Parannettavaa:

  • Pikselit näkyvät, kuvan laatu saisi olla parempi
  • Sisältöä kaipasi lisää

Hinta ja saatavuus:

  • Lasit maksavat noin 250 euroa (suositushinta 219 euroa). Jos lisäksi pitää ostaa mainittu puhelin, pitää hintalappuun lisätä noin 700 euroa.
  • Laseja voi hankkia useimmista Samsungin tuotteita myyvistä liikkeistä.

Onnea 40-vuotias Microsoft!

La, 04/04/2015 - 14:43 By Jari Mäkinen
Microsoft vuonna 1978

Edelleen maailman suurin ohjelmistoyhtiö Microsoft perustettiin tänään 40 vuotta sitten. Nyt yhtiössä on yli 125 000 työntekijää, se on maailman kolmanneksi arvokkain yhtiö ja sen käyttöjärjestelmä on liki 90% maailman tietokoneista, mutta vuonna 1975 se oli vain yksi monista elektroniikka- ja tietokoneyhtiöistä, joita Yhdysvalloissa perustettiin uuden ajan kynnyksellä.

Yhtiön perustivat kaksi yliopisto-opintonsa keskeyttänyttä nörttiä, Bill Gates ja Paul Allen. Gates toimi vuoteen 2000 yhtiön toimitusjohtajana, minkä jälkeen hän on jatkanut yhtiössä “neuvonantajana”. Hän, kunten Allenkin, ovat keskittyneet pääasiassa säätiöidensä ja yhtiöidensä kautta hyväntekeväisyyteen ja kiinnostavien start-upien rahoittamiseen. 

Gates on luvannut antaa 95% valtavasta omaisuudestaan pois hyväntekeväisyyteen ennen kuolemaansa, ja on jo rahoittanut pääosaa hankkeista hallinnoivaa Bill & Melinda Gates -säätiötä 28 miljardilla dollarilla.

Netissä on vuotanut julkisuuteen Gatesin Microsoftin työntekijöille lähettämä kirje, missä hän kertoo yhtiön perustamisesta ja kehottaa ylväästi Microsoftia ponnistelemaan edelleen ns. paremman elämän puolesta.

“Viekää teknologian voima kaikkien saataville, yhdistäkää ihmisiä keskenään ja tehkää henkilökohtainen tietojenkäsittely mahdolliseksi kaikkialla”, kirjoittaa Gates.

Vaikka yhtiö on viime aikoina rimpuillut tuotteissaan ja yrityksissään luoda uusia menestyksiä, on se osoittanut merkkejä piristymisestä uuden toimitusjohtaja Satya Nadellan aikana. Yhtiöllä on myös erityinen maine monien suomalaisten mielessä, koska sen huomassa makaavat nykyisin Nokian matkapuhelimet.

Gates on otsikkokuvana olevassa Microsoftin henkilökuntaa vuonna 1978 esittävässä potretissa alhaalla vasemmalla, Allen keskellä oikealla. (Kuva: Microsoft) Alla on esimerkki siitä, että yhtiön alkuaikoina koodaamiseen ei suhtauduttu täysin vakavamielisesti.

Microsoft Surface - läppäri vai tabletti?

La, 02/16/2013 - 12:14 By Jari Mäkinen
Microsoft Surface

Microsoftin Surface on viime aikojen kiinnostavin uutuus tietokonepuolella, koska se yhdistää viimein tabletin ja kannettavan tietokoneen. Mutta toimiiko symbioosi? Ja onko Surfacesta lopulta mihinkään?

Periaatteessa Microsoft Surface on juuri sellainen laite mitä nyt kaivataan. Vaikka iPad and miniläppärit ovat käteviä ja hyviä, olisi Windows-maailmassa pyörivä niiden kombinaatio kerrassaan mainio. Windows 8, kaikesta kritiikistä huolimatta, on uusi ja pirteä, ja ainakin periaatteessa se on omimmillaan juuri Surfacen kaltaisessa laitteessa.

Surfacen ensimmäinen, edullisempi versio Surface RT on nyt saatavissa Euroopassa, mutta valitettavasti se on pettymys. Se on kaunis ja uudenlainen, mutta hidas, hankala ja ylipainoinen. Siinä pyörii Windows 8:n sijaan "uusi" Windows RT, sen kosketusnäyttö tukee vain viittä samanaikaista kosketusta ja näyttö itsessään, 10,6-tuumainen sellainen, ei ole lähellekään sitä mitä odottaisi (vain 1366x768 pikseliä). Prosessorina on Nvidia Tegra 3.

Hyvinä puolina RT:ssä on muotoilun ja hyvien, lisävarusteena saatavien näppäimistöjen lisäksi muistikapasiteetti: sisäisen muistin (max 64 GB) lisäksi koneessa on paikka Micro SDSX -kortille sekä USB-liitin.

Surface RT ei ole ollut menestys, eikä sitä voi erityisesti suositella ostettavaksi, koska pian tulossa on Surface Pro. Se on toki selvästi kalliimpi (Yhdysvalloissa alkaen $899), mutta se tarjoaa paljon enemmän vastinetta rahalle.

Pro tuntuu paljon paremmalta kädessä. Se on RT-versiota painavampi ja paksumpi, ja sen näyttö on selvästi parempi. Microsoftin VaporMg-magnesiumpohjainen materiaali tuntuu hyvältä ja tukevalta.

Ilman näppäimistöä laite on periaatteessa vain näyttö sekä Windows-logo, mikä toimii "kotinäppäimenä". Virtakytkin on yläkulmassa ja reunoilta löytyvät myös USB-portti, kuulokeliitäntä, voimakkuudensäädin, MicroSD-paikka, DisplayPort-näyttöliitäntä sekä virtajohdon liitin. Liitin muistuttaa hieman Applen magneetin avulla kiinni napsahtavaa MagSafe-liitäntää.

Myös näppäimistö kiinnittyy magneetilla (Applen iPad-suojan tapaan) laitteen reunaan ja toimii näyttösuojana. Microsoftin omia näppäimistöjä on kaksi, Touch Cover ja Type Cover, joista Touchissa on ohut, lähes tunnoton näppäimistö, kun taas Type on paksumpi ja enemmän "kunnollisen" näppäimistön kaltainen. Kummastakaan ei ole tiettävästi pohjoismaista versiota, joten ääkköset pitää näpytellä erikoismerkein.

Laitteessa on kaksi kameraa, edessä ja takana, ja ne pystyvät molemmat kuvaamaan 720p-laatuista videota. Lyhyen testin aikana niiden laadusta ei saanut selvyyttä. Ääni kuuluu hyvin, mutta ei ole erityisen laadukasta, kuten ei tabletista oletakaan.

Potkua Surface Prolle antaa 1,7GHz Intel Core i5-3317u -prosessori, iota avittaa siihen integroitu Intelin näyttöohjain. RAM-muistia on 4 GB ja sisäistä muistia Pro-versioissa on joko 64 GB tai 128 GB. Muistin määrää voi jälleen lisätä MicroSD-kortilla ja tarpeen vaatiessa mitä erilaisimmilla USB-laitteilla. Muistista puhuttaessa kannattaa muistaa, että esimerkiksi 64 GB:n versiossa käytössä on vain 29 GB esiasennettujen systeemin ja muun muistia vievän ohjelmiston jälkeen. Isommassa versiossa käytössä olevan muistin koko on 89 GB.

Surface Pro voi olla yhteydessä ulkomaailmaan WiFi-verkon kautta (ei 3G- tai 4G-mahdollisuutta) ja kuten yleensä tableteissa, on laitteessa kompassi, gyroskooppi, valosensori ja kiihtyvyysmittari. Laitteen mukana on myös paineen tunteva kynä, mistä on suuri apu piirrettäessä, mutta muutoin laitetta käytettäessä tai kirjoittaessa siitä ei ole olennaista iloa.

Testeissä RT:n akku on saatu kestämään normaalin työpäivän verran, mutta Pro ei edes näytön kirkkautta vähentämällä ja sähköä muuten säästämällä suostu toimimaan kuin nelisen tuntia.

Akun keston tosin antaa anteeksi, kun sitä ajattelee kannettavan tietokoneen kannalta, nimittäin tablettimaisesta olemuksestaan huolimatta Surface Pro käyttäytyy kuin täysiverinen Windows 8 -järjestelmällä varustettu kannettava tietokone. Tuntuu omituiselta käyttää tablettia, joka on kuin "normaali" tietokone.

Se, että laite käyttää Inter-prosessoria ja Windows 8 -käyttöjärjestelmää, tarkoittaa sitä, että se voi käyttää kaikkia normaaleita ohjelmia. RT ja sen Windows RT ovat tässä vajavaisia, eivätkä kaikki sovellukset toimi niissä. Käytössä Pro tuntuu myös nopealta ja näppärältä; pikakatsauksen perusteella se pärjää normaalikäytössä täysin useimmille ultrakevyille kannettaville.

Surface Pro on siis kuin kannettava tietokone, mutta kooltaan ja olemukseltaan kuin tabletti. Sitä voi myös käyttää kuin tablettia, mutta ainakin itsestäni se tuntuu hieman omituiselta. Tabletti ja kannettava ovat – ainakin toistaiseksi – mielessäni kaksi erityyppistä laitetta ja niiden käyttö on erilaista, mutta kenties se johtuu vain historiasta. Surface Pro voi olla edelläkävijä kehityksessä, joka vie kohti tietokoneen ja mobiililaitteiden yhtenäistymistä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että myös Apple tulee lähentämään iOS- ja tietokonekäyttöjärjestelmiään, joten tämänkaltaisia laitteita tultaneen pian näkemään lisää.

Peruskäyttäjälle Surface Pro on kuitenkin jo nyt hyvä vaihtoehto, jolla voi korvata tabletin ja tietokoneen.

Arviot nopean testauksen perusteella:

Microsoft Surface RT

Microsoft Surface Pro