Microsoft Surface - läppäri vai tabletti?
16.02.2013

Microsoftin Surface on viime aikojen kiinnostavin uutuus tietokonepuolella, koska se yhdistää viimein tabletin ja kannettavan tietokoneen. Mutta toimiiko symbioosi? Ja onko Surfacesta lopulta mihinkään?

Periaatteessa Microsoft Surface on juuri sellainen laite mitä nyt kaivataan. Vaikka iPad and miniläppärit ovat käteviä ja hyviä, olisi Windows-maailmassa pyörivä niiden kombinaatio kerrassaan mainio. Windows 8, kaikesta kritiikistä huolimatta, on uusi ja pirteä, ja ainakin periaatteessa se on omimmillaan juuri Surfacen kaltaisessa laitteessa.

Surfacen ensimmäinen, edullisempi versio Surface RT on nyt saatavissa Euroopassa, mutta valitettavasti se on pettymys. Se on kaunis ja uudenlainen, mutta hidas, hankala ja ylipainoinen. Siinä pyörii Windows 8:n sijaan "uusi" Windows RT, sen kosketusnäyttö tukee vain viittä samanaikaista kosketusta ja näyttö itsessään, 10,6-tuumainen sellainen, ei ole lähellekään sitä mitä odottaisi (vain 1366x768 pikseliä). Prosessorina on Nvidia Tegra 3.

Hyvinä puolina RT:ssä on muotoilun ja hyvien, lisävarusteena saatavien näppäimistöjen lisäksi muistikapasiteetti: sisäisen muistin (max 64 GB) lisäksi koneessa on paikka Micro SDSX -kortille sekä USB-liitin.

Surface RT ei ole ollut menestys, eikä sitä voi erityisesti suositella ostettavaksi, koska pian tulossa on Surface Pro. Se on toki selvästi kalliimpi (Yhdysvalloissa alkaen $899), mutta se tarjoaa paljon enemmän vastinetta rahalle.

Pro tuntuu paljon paremmalta kädessä. Se on RT-versiota painavampi ja paksumpi, ja sen näyttö on selvästi parempi. Microsoftin VaporMg-magnesiumpohjainen materiaali tuntuu hyvältä ja tukevalta.

Ilman näppäimistöä laite on periaatteessa vain näyttö sekä Windows-logo, mikä toimii "kotinäppäimenä". Virtakytkin on yläkulmassa ja reunoilta löytyvät myös USB-portti, kuulokeliitäntä, voimakkuudensäädin, MicroSD-paikka, DisplayPort-näyttöliitäntä sekä virtajohdon liitin. Liitin muistuttaa hieman Applen magneetin avulla kiinni napsahtavaa MagSafe-liitäntää.

Myös näppäimistö kiinnittyy magneetilla (Applen iPad-suojan tapaan) laitteen reunaan ja toimii näyttösuojana. Microsoftin omia näppäimistöjä on kaksi, Touch Cover ja Type Cover, joista Touchissa on ohut, lähes tunnoton näppäimistö, kun taas Type on paksumpi ja enemmän "kunnollisen" näppäimistön kaltainen. Kummastakaan ei ole tiettävästi pohjoismaista versiota, joten ääkköset pitää näpytellä erikoismerkein.

Laitteessa on kaksi kameraa, edessä ja takana, ja ne pystyvät molemmat kuvaamaan 720p-laatuista videota. Lyhyen testin aikana niiden laadusta ei saanut selvyyttä. Ääni kuuluu hyvin, mutta ei ole erityisen laadukasta, kuten ei tabletista oletakaan.

Potkua Surface Prolle antaa 1,7GHz Intel Core i5-3317u -prosessori, iota avittaa siihen integroitu Intelin näyttöohjain. RAM-muistia on 4 GB ja sisäistä muistia Pro-versioissa on joko 64 GB tai 128 GB. Muistin määrää voi jälleen lisätä MicroSD-kortilla ja tarpeen vaatiessa mitä erilaisimmilla USB-laitteilla. Muistista puhuttaessa kannattaa muistaa, että esimerkiksi 64 GB:n versiossa käytössä on vain 29 GB esiasennettujen systeemin ja muun muistia vievän ohjelmiston jälkeen. Isommassa versiossa käytössä olevan muistin koko on 89 GB.

Surface Pro voi olla yhteydessä ulkomaailmaan WiFi-verkon kautta (ei 3G- tai 4G-mahdollisuutta) ja kuten yleensä tableteissa, on laitteessa kompassi, gyroskooppi, valosensori ja kiihtyvyysmittari. Laitteen mukana on myös paineen tunteva kynä, mistä on suuri apu piirrettäessä, mutta muutoin laitetta käytettäessä tai kirjoittaessa siitä ei ole olennaista iloa.

Testeissä RT:n akku on saatu kestämään normaalin työpäivän verran, mutta Pro ei edes näytön kirkkautta vähentämällä ja sähköä muuten säästämällä suostu toimimaan kuin nelisen tuntia.

Akun keston tosin antaa anteeksi, kun sitä ajattelee kannettavan tietokoneen kannalta, nimittäin tablettimaisesta olemuksestaan huolimatta Surface Pro käyttäytyy kuin täysiverinen Windows 8 -järjestelmällä varustettu kannettava tietokone. Tuntuu omituiselta käyttää tablettia, joka on kuin "normaali" tietokone.

Se, että laite käyttää Inter-prosessoria ja Windows 8 -käyttöjärjestelmää, tarkoittaa sitä, että se voi käyttää kaikkia normaaleita ohjelmia. RT ja sen Windows RT ovat tässä vajavaisia, eivätkä kaikki sovellukset toimi niissä. Käytössä Pro tuntuu myös nopealta ja näppärältä; pikakatsauksen perusteella se pärjää normaalikäytössä täysin useimmille ultrakevyille kannettaville.

Surface Pro on siis kuin kannettava tietokone, mutta kooltaan ja olemukseltaan kuin tabletti. Sitä voi myös käyttää kuin tablettia, mutta ainakin itsestäni se tuntuu hieman omituiselta. Tabletti ja kannettava ovat – ainakin toistaiseksi – mielessäni kaksi erityyppistä laitetta ja niiden käyttö on erilaista, mutta kenties se johtuu vain historiasta. Surface Pro voi olla edelläkävijä kehityksessä, joka vie kohti tietokoneen ja mobiililaitteiden yhtenäistymistä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että myös Apple tulee lähentämään iOS- ja tietokonekäyttöjärjestelmiään, joten tämänkaltaisia laitteita tultaneen pian näkemään lisää.

Peruskäyttäjälle Surface Pro on kuitenkin jo nyt hyvä vaihtoehto, jolla voi korvata tabletin ja tietokoneen.

Arviot nopean testauksen perusteella:

Microsoft Surface RT

Microsoft Surface Pro