Euroopan eteläinen observatorio on julkaissut erään suurimmista koskaan tehdyistä tähtivalokuvista: noin kahdessa miljardissa pikselissä komeilevat kaasusumut NGC 6334 ja NGC 6357, eli Kissankäpäläsumu ja Hummerisumu.
Kummatkin sumut sijaitsevat Skorpionin tähdistössä ja ne ovat kaasusumuja, joissa syntyy uusia tähtiä.
NGC 6334 (hieman kissan käpälää muistuttava, kuvassa oikeassa yläkulmassa oleva sumu) sijaitsee noin 5500 valovuoden etäisyydellä Maasta, kun NGC 6357 (hummeria hieman muistuttava sumu vasemmalla alhaalla) on puolestaan 8000 valovuoden päässä meistä.
Kuva otettiin ESO:n Paranalin observatoriossa olevalla VST-teleskoopilla, johon on asennettu OmegaCAM -niminen kamera.
Kamera on paitsi tarkka ja herkkä, niin myös sen kuvakenttä on hyvin laaja. Sen kuvan koko on 256 megapikseliä, ja nyt julkaistun kuvan koko pikseleinä on 49511 x 39136.
Teleskooppi, missä kamera on asennettuna, ei ole siis VLT (Very Large Telescope), Paranalin kaukoputkijättiläinen, vaan lähes saman niminen VST (Very Large Telescope Survey Telescope), eli taivasta kartoittava kaukoputki. Se toimii ikään kuin VLT:n apukaukoputkena.
Vaikka kuva paljastaa paljon sumun kätkemiä kohteita, on suurin osa kaasupilvien sisustoista kuitenkin piilossa.
Etenkin Kissankäpäläsumussa (NGC 6334, kuvassa oikeassa yläkulmassa) on paljon syntyviä tähtiä; tuhansia nuoria, kuumia tähtiä. Osa niistä on kymmenenkin kertaa omaa Aurinkoamme massiivisempia, ja ne säteilevät voimakkaasti ultraviolettivaloa.
Usvamaiset kaasupilvet tähtien ympärillä näkyvät hyvin, koska tähtien valo valaisee niitä.
Koko kaunis, mutta valtava kuva on ladattavissa täältä: www.eso.org/public/finland/images/eso1705a. Kuvasta on ladattavissa eri versioita, joista suurimman koko on 5,4 GB – ei kannata siis ladata ihan hitaalla yhteydellä!
Kuvaa voi myös zoomailla itse ESO:n sivuilla.