Joulukalenterit kautta aikain

Edisonin jouluvalot
Edisonin jouluvalot
Joulukalenteri kynttilöistä

Tiedetuubin Yllätysten joulukalenterin viimeisestä yllätysluukusta paljastuu yllättäen pienimuotoinen yllätys: useampikin joulukalenteri. 

Tiedetuubi on ollut linjoilla jo 11 vuoden ajan, ja tämän yli vuosikymmenen aikana olemme julkaisseet useammankin erilaisen joulukalenterin. 

Vuoden 2024 joulukalenterin lopuksi listaamme niistä kiinnostavimmat, ja lisäksi myös pieni katsaus joulu- ja adventtikalenterien historiaan.

Nämä kalenterit kannattaa katsoa ainakin:

Tieteellistekninen lähtölasku jouluun (2013)

Kemiallinen joulukalenteri (2015)

Tiedetöppäyskalenteri (2019)

Vuonna 2018 esittelimme tiedepaikkoja, mutta nyt niitä on kartalla jo paljon enemmän kuin esittelimme aikanaan. Etenkin näin korona-aikaan mielikuvamatkat eri puolille planeettaa ovat kiinnostavia, joten alla koko tarjontamme!

Vuonna 2023 esittelimme joitain näistä paikoista joulukalenterinomaisesti YouTube -kanavamme Shorts-videoilla.

Tämän vuoden Yllätysten joulukalenterin kaikki luukut löytyvät myös omalta sivultaan.

Mistä joulukalenteri on kotoisin?

Wikipedian mukaan ensimmäisen adventtikalenterin loi protestanttipappi Johann Hinrich Wichern vuonna 1839 hampurilaisen lastenkodin lapsille, jotta joulun joulun odotus olisi lapsille helpompi. Hän asetti joka päivälle kynttilän pyöreään kranssiin, ja jokaiselle adventtisunnuntaille paksumman kynttilän.

Joulukalenteri kynttilöistä

Ensimmäinen itse tehty adventtikalenteri yksityiskodissa on peräisin todennäköisesti vuodelta 1851. Protestanttiperheet ripustelivat vähitellen 24 kuvaa seinälle. Yksinkertaisempi versio oli 24 liituvetoa seinään tai oveen, ja lapset saivat pyyhkiä yhden viivan pois joka päivä. 

Katolilaisissa kodeissa taas laitettiin olkia seimeen, yksi joka päivä, jouluaattoon saakka. 

Thomas Mann mainitsee romaanissaan Buddenbrookit vuoden 1869 adventin, jolloin pieni Hanno seuraa joulunajan lähestymistä lastenhoitajan valmistamalla repäisykalenterilla.

Noin vuonna 1903 müncheniläisen painotalon Reichhold & Lang perustaja Gerhard Lang tuotti ensimmäiset painetut, kuvitetut kalenterit.

Vuonna 1921 Lang keksi laittaa painettuun kalenteriin luukut. Sen ansiosta häntä pidetään nykyaikaisen joulukalenterin keksijänä. Vuonna 1945 saksalaisen Richard Sellmerin yhtiö ryhtyi painamaan joulukalentereita massatuontantona.

Joulukalenterin ja adventtikalenterin ero on yksinkertaisesti se, että joulukalenterissa on 24 luukkua, kun taas adventtikalenterissa luukkuja on ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaen.

Suomeen adventtikalenterin toivat Suomeen partiolaiset, jotka edelleen myyvät kalentereita. Tessi Fazer näki Ruotsissa kalenterin ja ehdotti, että Partiotytöt teettäisivät oman kalenterin. Ensimmäisen kalenterin suunnitteli Ulla von Wendt ja se ilmestyi vuonna 1947. Ensimmäisinä vuosina kalenteri meni huonosti kaupaksi, koska sen ideaa ei ymmärretty. Vuonna 1949 kauppa sujui jo hyvin.

Yllätysten joulukalenteri: Joulu Kuussa ja katseet Maassa

Maannousu. Kuva: William Anders / NASA
Maannousu. Kuva: William Anders / NASA

Yhdysvaltain Apollo-ohjelma oli 56 vuotta sitten täydessä käynnissä ja edennyt ensimmäiseen lentoon Kuun ympäri. Kun Apollo 8 kiersi Kuuta jouluna 1968, lennon kolme astronauttia pääsivät ihailemaan kuulentojen kenties suurinta yllätystä: maapalloa.

Kuualuksella oli tehty vasta yksi miehitetty lento Maata kiertävälle radalle, mutta siitä huolimatta Nasassa tehtiin uhkarohkea päätös: Apollo 8 suuntaisi kohti Kuuta.

Frank BormanJames Lovell ja William Anders matkaisivat ensimmäisinä ihmisinä toisen taivaankappaleen läheisyyteen, ei vielä pinnalle, mutta kiertoradalle kuitenkin.

Kolmikko oli myös ensimmäinen, joka vietti joulun todella kaukana kotoa.

Apollo 8 laukaistiin jättimäisen Saturn V -raketin kärjessä 21. joulukuuta ja jouluaattona alus asettui Kuuta kiertävälle radalle. Maan ilmestyessä astronauttien näköpiiriin Kuun rosoisen horisontin takaa, Anders nappasi yhden tunnetuimmista valokuvista: Maannousun.

Kauniisti Kuun horisontin takaa noussut maapallo tuli astronauttikolmikolle pyytämättä ja yllättäen. He olivat keskittyneet kuvaamaan kohteita Kuun pinnalla suunnitelman mukaisesti, kunnes Anders äkkäsi Maan.

Anders: "Herrajumala, katso tuota! Maapallo on nousemassa! Vau, se on kaunis!"

Borman (vitsaillen): "Älä vain ota siitä kuvaa, sitä ei ole suunniteltu."

Anders: "Onko sinulla värifilmiä, Jim? Anna minulle äkkiä se värirulla..."

Lovell: "Oi, tuo on mahtavaa!"

Andersilla oli käsissään Kuun pintakuvausta varten muokattu (ruotsalainen!) Hasselblad 500 EL -kamera sisällään mustavalkofilmiä. Hän vaihtoi nopeasti kameraan Lovellilta saamansa Ektachrome SO-368 -värirullan ja otti sillä legendaariset kuvat. 

Aukoksi f/11 ja suljinnopeus 1/250. Klik, klik, klik...

Legendaarisista legendaarisin on Nasan numerointisysteemissä kuva numero AS08-14-2383, joka on tämän jutun otsikkokuvanakin.

Yleensä kuva esitetään asennossa, jossa Maa näyttää kohoavan Kuun pikimustalle taivaalle, mutta todellisuudessa näkymä oli kalenteriluukkumme mukainen.

Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksen Visualisointistudio teki vuonna 2018 kuvaussessiosta alla olevan videon, missä Apollo 8:n kuvaustapahtumat yhdistetään Kuuta kiertävän LRO-luotaimen ottamiin kuviin.

Kotiplaneettaamme esittävä kuva ja jouluinen kuulento suorine lähetyksineen ”kaukaa” kosmoksesta valoi moniin uskoa tai ainakin toivoa rauhaisammasta tulevaisuudesta.

Kulunut vuosi oli ollut hyvin levoton: eri puolilla maailmaa oli sotia ja mellakoita, pommiattentaatteja ja salamurhia, lento-onnettomuuksia ja luonnonkatastofeja.

Maahan palattuaan Apollo-astronautit saivat miljoonia sähkeitä ja kirjeitä, joissa heitä onniteltiin saavutuksestaan. Lennon komentajan Frank Bormanin mukaan ikimuistoisimmassa todettiin: ”Te pelastitte vuoden 1968.”

Yllätysten joulukalenteri: Graniitti on 1,8 miljardia vuotta vanhaa kamaa jalkojesi alla

Graniittisia katukiviä Hämeenlinnan torilla. Kuva: Jari Mäkinen
Graniittisia katukiviä Hämeenlinnan torilla. Kuva: Jari Mäkinen
Graniittia. Kuva: Jari Väätänen, GTK
Kivilajien eri päätyyppien muodostuminen aineen suuren kiertokulussa. Kuva: Tapani Tervo, GTK.

Yleensä täällä Tiedetuubissa kehotamme lukijoitamme katsomaan ylöspäin taivaalle. Nyt kuitenkin kannustamme katomaan alas katukiveykseen. On aika todennäköistä, että siellä on graniittia. Se ei sinällään ole yllätys, mutta sen tarina saattaa olla monelle hämmästys.

Graniittia on ympärillämme joka puolella, koska se on Suomen kallioperän yleisimpiä kivilajeja ja maanuoren yleisin kivilaji.

Graniitti on lisäksi kestävää ja helppohoitoista, joten sitä käytetään paljon rakentamiseen: katukiveyksien lisäksi siitä tehdään rakennusten kivijalkoja, kokonaisia talojakin, veistoksia sekä hautakiviä, ja myös sisätiloissa on mm. graniittisia tasoja keittiöissä ja kylpyhuoneissa.

Graniitti kuuluu jähmettyneisiin kivilajeihin eli magmakivilajeihin ja niiden alaryhmään syväkivilajit. Se koostuu kvartsista, kiilteestä, maasälvästä ja joskus myös sarvivälkkeestä, jotka näkyvät selvinä rakeina kiven pinnassa.

Mineraalit ovat ehtineet järjestäytyä ja muodostaa suurehkoja, silmin havaittavia kiteitä, joska graniitti on syntynyt hitaasti jäähtymällä eli intrusiivisesti magmapesäkkeissä syvällä maan kuoressa.

Koska Suomen graniitit ovat peräisin hyvin syvältä, ovat ne varsin vanhoja, yli 1800 miljoonaa vuotta vanhoja.

Koska maapallon ikä on noin 4,5 miljardia vuotta (4500 miljonaa vuotta), ovat katukiveyksen graniitit muodostuneet jotakuinkin silloin, kun planeettamme oli puolet iältään nykyisestä.

Nimi "graniitti" tulee  latinan sanasta granum eli rae.

Vanhaa kamaa

Suomen kallioperä kuuluu Fennoskandian kilpialueeseen, joka ulottuu Norjasta Ruotsin ja Suomen kautta Länsi- ja Luoteis-Venäjälle.

Kilpi tarkoittaa laajaa aluetta, jossa vanha, kiteinen (eli magmakivistä tai metamorfisista kivistä koostuva) kallioperä on näkyvissä tai ohuen maaperän peitossa, mutta ei siis esimerkiksi nuorten sedimenttikivien peittämä, kuten Virossa.

Itä- ja Pohjois-Suomessa on yli 2500 miljoonaa vuotta vanhoja ns. arkeeisiksia alueita. Pääosa kallioperästämme on kuitenkin nuorempaa, noin 2500–1600 miljoonaa vuotta vanhaa.

Kiinnostavin geologinen ajanjakso Suomen seuduilla oli 1900–1800 miljoonaa vuotta sitten, kun tänne syntyi korkea vuoristo, Svekofennidit.

Maapallo oli tuolloin kovin toisenlainen: alue, missä Suomi on nykyisin, oli noin 1800 miljoonaa vuotta osa suurempaa maa-aluetta nimeltä Fennoskandian kilpi tai Baltian kilpi.

Se puolestaan oli osa muinaista supermannerta, jota kutsuttiin nimellä Columbia. Todennäköisesti nyky-Suomen seudut olivat tuolloin olennaisesti etelämpänä nykyisen Grönlannin eteläpuolella. 

Mannerlaattojen myllerryksessä Svekofennidien vuoristo ei kestänyt kauaa. Se kului pois jo muutamassa sadassa miljoonassa vuodessa, mutta sen pohjaosat muodostavat nykyisen kallioperämme.

Kun kävelet siis kadulla ja korkosi kopsahtavat (tai lätsähtävät loskan kanssa) katukiveykseen, niin kävelet ammoisen vuorijonon juurikiven päällä – jos kivi on suomalasta.

Suurin graniitin myyjä maailmassa on Intia, mikä toimittaa noin 30 % kaikesta maapallolla käytetystä graniitista. Seuraavana tulevat Brasilia (15 %) ja Kiina (10 %), joiden jälkeen listalla ovat etenkin koristegraniittia tuottavat Espanja ja Italia.

Kaikkein vanhimmat graniitit ovat yli 2,5 miljardia vuotta vanhoja, ja niitä on esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa.

Nuorempi graniitti, niin sanottu fanerozooinen graniitti, on syntynyt viimeisten 541 miljoonan vuoden aikana. Sellaista löytyy esimerkiksi Brittein saarilta.

Graniittia. Kuva: Jari Väätänen, GTK

Mitä se graniitti on?

Yllä olevassa kuvassa (joka on GTK:n Kivioppaasta, kuvaaja Jari Väätänen) näkee selvästi, miten graniitti koostuu vaaleasta kvartsista, tummasta kiilteestä ja punertavanharmaasta maasälvästä. Joskus mukana on myös hieman sarvivälkettä.

Graniitin väri vaihtelee melko paljon maasälvän värin ja määrän mukaan tumman punaruskeasta vaaleanharmaaseen. 

Myös raekoko vaihtelee muutamasta sentistä alle milliin. Kuvassa rakeet ovat varsin suuria ja karkeita, eli kyseessä on porfyyrinen graniitti, jossa maasälpärakeet asettuneet samansuuntaisiksi.

Graniitin tyypillinen kemiallinen koostumus on 70–77 % piidioksidia, 11–13 % alumiinioksidia, 3–5 % kaliumoksidia, 3–5 % natriumoksidia, 1 % kalkkia, 2–3 % rautaa, ja alle 1 % magnesiumia ja titaania. Siinä on toisinaan myös pieniä määriä uraania ja toriumia.

Graniittikiteiden joukossa tavataan toisinaan jalokivistä beryllejä ja topaaseja.

Graniitti valittiin vuonna 1989 Suomen kansalliskiveksi samalla kun Suomen maakunnille valittiin omat maakuntakivet. 

Maakuntakivistä kiinnostavin graniittimielessä on Kymenlaakson rapakivi, sillä se on graniitin omalaatuinen, haperoinen versio, jota esiintyy hyvin harvoissa paikoissa. Suomi onkin geologien parissa niin tunnettu rapakivestään, että rapakivi on saunan ohella ainoa sana, jonka merkitys suomenkielisessä muodossaan tunnetaan kaikissa sivistyskielissä.

Rapakivestä voi lukea lisää esim. tästä erinomaisesta Suomen geologisen seuran artikkelista.

Kivilajien eri päätyyppien muodostuminen aineen suuren kiertokulussa. Kuva: Tapani Tervo, GTK.

Kivilajien eri päätyyppien muodostuminen aineen suuren kiertokulussa. Graniitti on magmakiviin kuuluva syväkivi. Kuva: Tapani Tervo, GTK.

Fun fact

Meteoriitit luokitellaan kivi- ja rautameteoriitteihin, mutta kivimeteoriiteissa ei ole koskaan graniittia – se on niin maaperäinen kiviaines. Jos siis oletat löytäneesi mereoriitin ja se on selvästi graniittia, niin kyseessä on ihan kotoinen kivi. 

Yllätysten joulukalenteri: Fossiilikala

Coelacanth, eli varsieväkala
Coelacanth, eli varsieväkala
Piirros latimeriasta ja piirroksen tehnyt Marjorie Courtenay-Latimer. Kuvat East Londonin museon kokoelmista.
Kuva Latimeria chalumnaesta Naturen artikkelissa.

Mitä jos joku löytäisi yllättäen nykypäivänä elävän dinosauruksen? Siltä saattoi tuntua Marjorie Courtenay-Latimeristä 86 vuotta sitten, 22. joulukuuta 1938, kun hän löysi elävän fossiilikalan eteläafrikkalaisessa kalastussatamassa.

Kyseessä on kalalaji nimeltä latimeria (Latimeria chalumnae), läntisellä Intian valtamerellä esiintyvä harvinainen syvänmeren varsieväkala, joka on elänyt satoja miljoonia vuosia lähes muuttumattomana.

Siksi sitä kutsutaan usein eläväksi fossiiliksi – etenkin kun sen oletettiin kuolleen sukupuuttoon miljoonia vuosia sitten, samoihin aikoihin dinosaurusten kanssa.

Yksi syy tähän lienee paitsi se, että latimeria on varsin ruma ja sen liha maistuu kuulemma pahalta, niin myös se, että nämä syvyyksissä elämään tottuneet kalat kuolevat pinnalle nostettaessa tai pian sen jälkeen.

Kauimmaksi historiaan ajoitetut varsieväkalafossiilit ovat yli 410 miljoonaa vuotta vanhoja. Niiden arveltiin kuolleen sukupuuttoon myöhäisliitukaudella noin 66 miljoonaa vuotta sitten.

Mutta ei.

Juuri ennen joulua vuonna 1838 eteläafrikkalaisen kalastusalus Nerinen kippari Hendrik Goosen soitti läheisen East Londonin museon kuraattori Marjorie Courtenay-Latimerille ja pyysi häntä tulemaan laivalleen katsomaan kummallista kalaa, jonka laivan miehistö oli napannut.

East London on kaupunki Etelä-Afrikan kaakkoiskulmassa, ja kummallinen kala oli löytynyt Chalumnajoen suulta Intian valtamerestä noin 70 metrin syvyydestä läheltä East Londonia.

Miehistö oli heittänyt tämä ruman, noin puolitoista metriä pitkän kalan roskasaalisröykkiöön, mikä heitettäisiin myöhemmin takaisin mereen – mutta Goosen onneksi nappasi kalan talteen ja soitti Courtenay-Latimerille.

Courtenay-Latimer oli tunnettu Etelä-Afrikan luonnon ja eläinten tuntijana, ja hän oli pyytänyt myös kalastajia ilmoittamaan hänelle kummallisista löydöistä.

Hän otti taksin satamaan ja näki siellä omituisen, sinertävän värisen otuksen. Kala, jolla oli neljä evää. Evät olivat vähän kuin jalkoja, joilla elämä merestä voisi siirtyä käppäilemään kuivalla maalla. Kala oli kuin alien.

Vaikka Courtenay-Latimer tunsi hyvin alueensa kalat, tässä tapauksessa hän oli vähän ns. pihalla. Hän vei kalan taksilla museoon ja piirsi siellä kalasta kuvaelman.

Piirros latimeriasta ja piirroksen tehnyt Marjorie Courtenay-Latimer. Kuvat East Londonin museon kokoelmista.

Piirros latimeriasta ja piirroksen tehnyt Marjorie Courtenay-Latimer. Kuvat East Londonin museon kokoelmista.

 

Courtenay-Latimer soitti tuntemalleen kalatieteilijä James Smithille Rhodes-yliopistoon Grahamstownissa noin 180 kilometrin päässä East Londonista, mutta ei saanut häntä kiinni.

Niinpä hän lähetti kirjeen, missä oli piirros ja kuvaelma kalasta, mutta sekään ei tuottanut tulosta – eikä ihme, sillä Smith oli matkoilla.

Vastausta odotellessa kala alkoi pilaantua, joten se piti käsitellä ja täyttää. Suolet ja muut sisukset laitettiin talteen. Kala myös mitattiin ja punnittiin: se oli 1,35 metriä pitkä ja 57-kiloinen.

Kun Smith oli takaisin työpaikallaan tammikuun 3. päivänä 1939, hän luki kirjeen ja näki piirroksen, hän tajusi saman tien kalan olevan samanlainen, jonka oletettiin olleen kokonaan kadonnut jo miljoonien vuosien ajan.

Smith näki lopulta itse täytetyn kalan ja sen jäänteet noin kuukautta myöhemmin, jolloin hän varmistui asiasta. 

Löydöstä kerrottiin julkisesti 18. maaliskuuta 1939 ilmestyneessä Naturen numerossa, missä oli myös kuva kalasta. Smith antoi artikkelissaan myös nimen otukselle: Latimeria chalumnae, eli tunnustus niin löytäjä Courtenay-Latimerille kuin löytöpaikalle Chalumnajoellekin.

Kuva Latimeria chalumnaesta Naturen artikkelissa.

Alkuperäinen kala on edelleen esillä East Londonin museossa, mutta vastaava on myös Kapkaupungin Iziko-museossa, mistä otsikkokuvamme on.

Varsieväkalojen tarina ei päättynyt tähän, sillä 14 vuotta myöhemmin, vuonna 1952, toinen samaan samanlainen kala löydettiin Komorien saaristosta Afrikan itärannikon tuntumasta Mosambikin ja Madagaskarin välistä. 

Smith itse oli paikan päällä tunnistamassa sitä.

Vuonna 1997 Indonesiassa, Sulawesin saaren läheltä löydettiin kokonaan uusi varsieväkalapopulaatio, joka määritettiin uudeksi lajiksi Latimeria menadoensis.

Latimerioita on havaittu sittemmin useita, mutta tiedot niiden elintavoista perustuvat pääosin sukellusveneistä tehtyihin havaintoihin. Nähtävästi latimeria voi kasvaa 1,8 metriä pitkäksi ja 80 kilogrammaa painavaksi, niiden pääravintona ovat pikkukalat ja mustekalat, ja paikallistavat saaliinsa saaliin synnyttämän lähes olemattoman sähkömagneettisen kentän avulla.

Naaras elää noin 11-vuotiaaksi ja synnyttää eläviä poikasia. Todennäköisesti uusia fossiilikaloja syntyy tänäkin jouluna lisää, mutta emme vain ole niitä näkemässä.

Yllätysten joulukalenteri: päivän luku on 147 165 829 km

Talvipäivää Ounasvaaralla. Kuva: Jari Mäkinen
Talvipäivää Ounasvaaralla. Kuva: Jari Mäkinen
Maapallon rata Auringon ympärillä

Tänään 21.12. on talvipäivänseisaus, eli päivä on lyhimmillään täällä pohjoisella pallonpuolella ja yö pisimmillään. Tähtitieteellinen talvi alkaa, mutta yllättäen maapallo onkin lähimmillään Aurinkoa näinä aikoina!

 

Vuodenajat ja maapallon vuotuinen kierto Auringon ympäri eivät ole suoraan tekemisissä keskenään.

Maan rata on lähes ympyrä, joten Auringon Maahan kohdistama lämmitysteho ei vaihdu vuoden kuluessa olennaisesti. Vähän kyllä, mutta ei niin paljoa, että se vaikuttaisi vuodenaikoihin.

Sen sijaan syynä on maapallon pyörähdysakselin kaltevuus, tällä haavaa noin  23,5°. Juuri tänään talvipäivänseisauksen aikaan akseli osoittaa poispäin Auringosta, ja klo 11.20 Suomen aikaa akseli on täsmälleen poispäin. 

Pohjoisella pallonpuolella yö on pisimmillään, eikä napapiirin pohjoispuolella Aurinko nouse lainkaan. Napapiiri sijaitsee tuon 23,5° etelään pohjoisnavalta, eli leveyspiirillä 66,5°. Auringon keskipiste näkyisi siellä keskipäivällä talvipäivänseisauksen aikaan horisontissa, jos ilmakehä ei taittaisi Auringon valoa.

Luonnollisesti myös etelässä on napapiiri, kohdassa 66,5° eteläistä leveyttä. Sen eteläpuolella on näinä aikoina yötön yö, eli Etelämantereella nautitaan jatkuvasta päivänpaisteesta.

Seisausten ajankohdat on nimetty pohjoisen pallonpuolen mukaan, joten kesäpäivänseisauksen aikaan täällä pohjoisessa tilanne on juuri päinvastainen: yö on pisimmillään eteläisellä pallonpuolella ja päivä pisimmillään täällä pohjoisessa. Maapallon akseli osoittaa kohti Aurinkoa.

Kevätpäivän- ja syyspäiväntasausten aikaan Aurinko on suoraan sivulla, joten niiden aikaan päivä ja yö ovat yhtä pitkät joka puolella rakasta kotiplaneettaamme.

Maapallon akselin kaltevuus muuttuu noin 41 000 vuoden jaksoissa. Muutos on tosin hyvin pientä, sillä kaltevuus soutaa välillä 22° – 24°. 

Myös akselin suunta Auringon suhteen muuttuu hitaasti, eli seisausten ja tasausten ajankohdat siirtyvät. Muutosjakson pituus on 19 000 – 23 000 vuotta.

Tällä hetkellä maapallo on lähimpänä Aurinkoa pohjoisen pallonpuoliskon keskitalven aikaan, mutta runsaat 10 000 vuotta sitten näin oli keskikesällä.

Maan rata Auringon ympärillä on lähes ympyrä, mutta ei aivan täsmälleen, sillä etäisyys vaihtelee 147 ja 152 miljoonan kilometrin välissä. 

Lähimpänä Aurinkoa olemme 4. tammikuuta ja kauimpana 4. heinäkuuta.

Juuri tänään maapallo on 147 165 829 kilometrin päässä Auringosta.

Maapallon rata Auringon ympärillä

Maan rata on tarkkaan ottaen ellipsi. Pyörimisakselin kaltevuudella ja suunnalla ei ole tekemistä radan kanssa. Johannes Kepler otti aikanaan käyttöön sanat apheli ja periheli Maan Aurinkoa kiertävän radan kaukaisimmalle ja läheisemmälle pisteelle. Sanat tulevat kreikasta: peri (περί) tarkoittaa läheisintä ja apo (ἀπό) kaukaisinta, ja Aurinko on (ἥλιος eli hēlíos). Samaan tapaan esim. Maata kiertävillä radoilla on apogeum ja perigeum, missä "geum" viittaa maapalloon (Γῆ eli Gē).

 

Jääkaudet seuraavat rataparametrien vaihtelua

Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa monet ottavat esiin nämä maapallon radan ja pyörimisakselin suunnan jatkuvat, sykliset muutokset. Niillä ei ole olennaista vaikutusta maapallon kokonaisuudessaan saamaan vuotuiseen säteilymäärään, mutta ne vaikuttavat merkittävästi säteilyn jakautumiseen eri vuodenajoille ja leveyspiireille.

Ilmatieteen laitoksen hieno Ilmasto-opas ja erityisesti sen maapallon rataa sekä pyörimisakselia selittävä artikkeli kertovat hyvin, kuinka taivaanmekaniikka vaikuttaa maapalloon ja synnyttää välillä jääkausia. 

Olennaisinta on se, että tähtitieteellisistä syistä johtuvat lämpötilan muutokset ovat varsin hitaita - muutamia sadasosa-asteita vuosisadassa. Sen sijaan ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöjen vaikutus on lähimmän sadan vuoden aikana useita asteita.

Ilmastonmuutoksen kannalta ei maan pyörimisakselin ja kiertoradan hitaita muutoksia siis tarvitse huomioida – kuten ei myöskään Auringon kirkkauden pieniä muutoksia lyhyillä ja pitkillä aikaväleillä.

Auringon sielunelämä on kuitenkin ihan oman juttunsa väärti.

Yllätysten joulukalenteri: Rakettikelkka joulukortissa

Tekoälyllä tehty joulukortti (Jarmo Korteniemi)
Tekoälyllä tehty joulukortti (Jarmo Korteniemi)
Colen joulukortti

Posti ilmoittaa, että kotimaan paketit ehtivät perille jouluksi, kun ne lähettää perjantaihin 20.12. mennessä – eli viimeistään tänään. Samoin tavalliset joulukortit – joissa ei ole ikimerkkejä – kannattaa lähettää tänään. Tämän merkkipäivän kunniaksi pieni tarina joulukorttien historiasta ja tekoälyllä tehty sähköinen joulukortti.

 

Tiettävästi maailman ensimmäiset joulukortit lähetti Sir Henry Cole Lontoossa vuonna 1843. Cole (1808 – 1882) oli virkamies, opettaja, keksijä jamyös  Victoria ja Albert -museon ensimmäinen johtaja.

Hän oli mukana uudistamassa brittiläistä postijärjestelmää 1840-luvulla, jolloin muun muassa kehitettiin yhtenäispostimerkki, jonka toivottiin lisäävän ihmisten innostusta lähettää tervehdyksiä koristelluilla kirjelomakkeilla ja käyntikorteilla.

V&A:n joulukorttiartikkelissa kerrotaan, että joulu oli kiireistä aikaa Colen perheessä, ja isäntä keksijänä keksi vastata tervehdyksiin ja kirjeisiin korteilla. Sir Henry pyysikin ystäväänsä, taiteilija John Callcott Horsleytä suunnittelemaan tätä varten sopivan kortin.

Cole kirjasi päiväkirjaansa 17. joulukuuta 1843: "Illalla Horsley tuli ja toi suunnitelmansa joulukorteille".

Colen joulukortti

Ensimmäinen joulukortti Victoria & Albert -museon kokoelmista.

Horsleyn suunnitelma kuvaa kolmea Cole-sukupolvea, jotka nostavat maljan keskeisessä, käsin värjätyssä paneelissa, ympäröitynä koristeellisella ristikkäällä ja mustavalkoisilla kohtauksilla, jotka kuvaavat lahjoittamisen tekoja; viesti oli siis kaksimerkityksinen, siinä oli juhlintaa ja hyväntekeväisyyttä.

Cole painatti tuhat korttia, joihin hän kirjoitti henkilökohtaisia tervehdyksiä vastaanottajan mukaan. 

Horsley piirsi Colen kortin oikeaan alakulmaan pienen omakuvansa allekirjoituksen sijasta ja lisäsi siihen tekstin "Xmasse, 1843".

Cole myös myi korttejaan, mutta yhden shilligin hinta oli kallis, eivätkä kortit tuottaneet rahaa. 

Ne kuitenkin sysäsivät liikkeelle trendin. 

Wikipedian mukaan joulukortit saivat 1800-luvun puolivälissä nopeasti suosiota ja levisivät ympäri Eurooppaa. Keski-Euroopassa uuden vuoden lahjat ja tervehdykset olivat olleet pidempi perinne, joten tämä uusi tapa tuli aiemman rinnalle ja alkoi osin korvata sitä.

Saksaan syntyi 1860-luvulla joulukorttiteollisuutta, joka hallitsi parikymmentä vuotta Euroopan markkinoita.

Joulukorttien aiheet eivät aluksi olleet kovin jouluisia, sillä tonttujen ja jouluisten aiheiden sijaan niissä oli uuden vuoden korttien mukaan pääasiassa pitsimäisiä koristeita, erilaisia kukkasia ja muun muassa neliapiloita.

Uskonnolliset aiheet (jouluseimi, kirkko ja enkelit) tulivat mukaan 1800-luvun lopulla.

Joulupukki ja -tontut eivät olleet kovin nättejä aiheita 1800-luvulla, koska silloin ne olivat vielä pelottavia ja jopa ilkeitä. Vasta 1900-luvun alussa, etenkin Coca Colan brändättyä pukin pulleahkoksi punanutuksi, otettiin joulupukki mukaan korttitaiteeseen.

1800-luvulla joulukortti-innostusta edesauttoi myös postilaitoksen kehittyminen. Postimerkit tulivat käyttöön – osin Sir Henry Colen ansiosta – ja rautatiet tekivät postin kulusta nopeampaa. Uusi painotekniikka teki mahdolliseksi korttien edullisen painamisen. 

Asiaan vaikutti myös luku- ja kirjoitustaidon lisääntyminen.

Joulukortit Suomessa

Varhaisimmat Suomeen tulleet kortit olivat saksalaisia ja ruotsalaisia. Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871. Suomessa joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi 1920-luvulla. Eniten lähetettiin saksalaisia ja ruotsalaisia kortteja, mutta venäläisiäkin oli liikkeellä.

Ensin korttien lähettely oli varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, mutta myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö alkoivat lähetellä kortteja.

Joulu on Suomen postille kiireisintä aikaa, sillä suomalaiset lähettävät kortteja eniten joulunaikaan. Joulukortteja lähetettiin eniten vuosina 1995—2009, jolloin vuosittain lähetettiin reippaasti yli 50 miljoonaa korttia.

Siitä alkaen trendi on ollut laskeva. Vuosina 2010-2015 lähetettyjen korttien määrä putosi 40 %. Vuonna 2023 lähetettyjen joulukorttien määrä väheni noin 12 miljoonaan, tänä vuonna luku lienee vieläkin pienempi.

Nyt suurin osa joulutervehdyksistä lähetetään sähköpostilla tai somessa. Sähköisen joulutervehdysajan kunniaksi Jarmo Korteniemi usitti tekoälyä tekemään meille otsikkokuvassa olevan kortin.

Yllätysten joulukalenteri: Sateenkaaren värit

Sateenkaaren värit. Kuva: MH
Sateenkaaren värit. Kuva: MH
Sateenkaaren synty. Kuva: MH

Talvella ei kovin usein sateenkaaria näy, mutta puolen vuoden kuluttua tilanne on toinen. Sateisena kesäpäivänä pilvien jo hiljalleen hajaantuessa taivaalle voi leimahtaa upea värien kirjo.

Sateenkaari näkyy aina vastakkaisella puolella taivasta kuin aurinko, koska valo heijastuu sadepisaroista takaisin jokseenkin samaan suuntaan kuin se on tullut. Valon heijastuminen vesipisaroista ei vielä riitä selittämään sateenkaaren värejä, siihen vaaditaan myös valon taittumista.

Kun auringonvalo taittuu ja heijastuu vesipisaroissa, valkoiselta näyttävä auringonvalo hajoaa – kirjaimellisesti – sateenkaaren väreihin. Niitä on seitsemän: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja violetti. Värit ovat sitä hehkuvampia ja kirkkaampia, mitä suurempia pilvistä tipahtelevat vesipisarat ovat.

Kun auringonvalo kulkee sadepisaran pinnan läpi, valon kulkusuunta muuttuu, koska se siirtyy harvemmasta aineesta eli ilmasta tiheämpään eli veteen.

Valo heijastuu pisaran sisäpinnasta ja kun se poistuu vesipisarasta, sen kulkusuunta muuttuu jälleen: nyt se siirtyy tiheämmästä aineesta harvempaan eli vedestä ilmaan.

Kahden taittumisen ja yhden heijastumisen seurauksena valon kulkusuunta muuttuu 42 astetta. Siksi sateenkaari näkyy taivaalla vastapäätä aurinkoa ja kaartuu katsojan pään varjon ympärille 42 asteen etäisyydellä.
 

Sateenkaaren synty. Kuva: MH

Valon kulkusuunta ei kuitenkaan muutu täsmälleen 42 astetta, sillä valon eri aallonpituudet eli värit taittuvat eri tavoin: punainen taittuu vähiten ja violetti eniten. Siksi punainen väri on sateenkaaren ulkoreunassa ja violetti sen sisäreunassa.

Ne ovat sateenkaaressa aina samassa järjestyksessä, sillä kullakin värillä on oma aallonpituutensa – tai tarkemmin sanottuna aallonpituusalueensa – ja se taittuu tietyllä tavalla. 

Värit ovat samassa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä myös toisinaan näkyvässä sivusateenkaaressa, joka kaartuu pääsateenkaaren ulkopuolella. Kun pääsateenkaaressa punainen on uloin ja violetti sisin väri, sivusateenkaaressa uloimpana on violetti ja sisimpänä punainen.  

Päinvastainen järjestys johtuu siitä, että sivusateenkaaren synnyttävä valo heijastuu vesipisaroiden sisällä yhden sijasta kahteen kertaan. Sivusateenkaari on himmeämpi juuri siksi: jokaisessa heijastumisessa valoa menee hivenen haaskoon.

Toinen heijastus pisaran sisällä vaikuttaa myös kaaren kokoon. Valon kulkusuunta muuttuu kahden taittumisen ja kahden heijastumisen tuloksena noin 51 astetta. Siksi sivusateenkaari kaartuu katsojan pään varjon ympärillä 51 asteen etäisyydellä, joten sivusateenkaari on aina pääsateenkaaren ulkopuolella.

Yllätysten joulukalenteri: Tähtiä kuvaamaan Markus Hotakainen Ke, 18/12/2024 - 08:38
Talvista tähtitaivasta 16 millimetrin objektiivilla ja kahdeksan sekunnin valotusajalla (f/4,5, ISO 5000). Kuva: MH
Talvista tähtitaivasta 16 millimetrin objektiivilla ja kahdeksan sekunnin valotusajalla (f/4,5, ISO 5000). Kuva: MH

Mikä olisi parempi tapa rauhoittua joulun aikaan kuin mennä ulos ja katsoa tähtiä? Päidemme päällä kauniisti kaartuvan tähtitaivaan voi myös tallentaa valokuviin nykytekniikalla hyvin helposti. Muutama asia on kuitenkin syytä pitää mielessä.

Kamera kuin kamera käy, kunhan valotusaikaa on mahdollista säätää. Monilla älykännyköilläkin saa varsin kohtuullisia tähtikuvia, mutta järjestelmäkamerassa säätömahdollisuuksia on enemmän ja ennen kaikkea niiden optiikkaa voi vaihtaa tarpeen mukaan.

Akku on hyvä ladata täyteen ja vara-akku kannattaa pitää mukana (mielellään lämpimässä takin sisätaskussa), sillä kylmässä ulkoilmassa lataus hupenee yllättävän nopeasti.   

Objektiivi määräytyy sen mukaan, kuinka laajan alueen tähtitaivaasta halua saada kuvaan. Mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajempi kuvakenttä. Ja mitä suurempi valovoima, sitä himmeämpiä tähtiä kuvaan tallentuu, jos valotusaika pysyy samana.

Valotusaika riippuu objektiivin polttovälistä – mikäli haluaa tähtien pysyvän pistemäisinä. Hyvä ohjenuora on niin sanottu 500-sääntö: luvun 500 jakaminen objektiivin polttovälillä (mm) kertoo, kuinka pitkällä valotusajalla (sekunteina) tähdet eivät vielä ala venyä viiruiksi. Esimerkiksi 50-millisellä objektiivilla maksimivalotusaika on 10 sekuntia. Pitää kuitenkin muistaa, että puolikennokameroissa todellinen polttoväli ei ole sama kuin objektiivissa ilmoitettu.

Jalusta on tärkeä apuväline, sillä käsivaralta kunnollisia tähtikuvia on miltei mahdoton ottaa, kun valotusajat venyvät. Nykyisten digikameroiden herkkyys kyllä riittää siihenkin, mutta kuvista tulee runsaan kohinan takia ”rakeisia”. Jalustan pitää olla riittävän tukeva, heppoiset kolmijalat eivät tähtikuvaukseen kelpaa.

Pimeys on eduksi. Valosaasteisella paikalla taivas ei ole syvänsininen vaan pahimmillaan likaisen oranssi (valonlähteiden värin mukaan). Taajamien valot hukuttavat himmeät tähdet alleen eivätkä ne tartu myöskään kameran kennolle.

Taskulamppu on suureksi avuksi ja myös turvaksi, jos onnistuu hakeutumaan pilkkopimeään paikkaan. Lampun eteen on hyvä teipata punaista muovia tai pahvia, jotta silmien hämäränäkö ei tärväänny aina, kun taskulampun sytyttää.

Vaatetus pitää valita kelin mukaan. Pikkupakkasessakin tulee äkkiä vilu, kun seisoskelee pari tuntia jalustalla olevan kameran vieressä. Erityisesti käsineisiin ja jalkineisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pilvet estävät usein tähtien kuvaamisen. Näin loppuvuodesta selkeä sää jää helposti haaveeksi, mutta sääennusteita seuraamalla voi varautua kirkkaaseen keliin ja laittaa varusteet toiveikkaasti valmiiksi.

 

 

 

Yllätysten joulukalenteri: Lähdetään Lontooseen (virtuaalisesti)!

Kuvakaappaus Tiedemuseon virtuaalikäyntisivusta
Kuvakaappaus Tiedemuseon virtuaalikäyntisivusta

Kaipaatko pientä taukoa joulunaluskiireisiin? Lähde Lontooseen tutustumaan kuuluisaan The Science Museumiin, kenties maailman parhaimpaan tiede- ja teknologiamuseoon! Käynti siellä tapahtuu kätevästi tietokoneen ja internetin ystävällisellä avustuksella.

Lontoossa, Kensingtonissa sijaitseva The Science Museum on maailman toiseksi vanhin tiedettä ja teknologiaa esittelevä museo. Se on perustettu vuonna 1857. Kolmantena iässä on Deutsches Museum (1903) Münchenissä, kun voiton vie Pariisissa oleva, vuonna 1794 perustettu Musée des Arts et Métiers.

Lontoon tiedemuseon nimi oli välillä Suuri Patenttimuseo, koska sen kokoelmissa oli lähinnä keksintöjä.

Museon kokoelmissa on nyt yli 300 000 esinettä, joiden joukossa on Apollo-kuualus, maailman vanhin höyrykone, Charles Babbagen tekemä tietokoneen esi-isä, Frank Whittlen suunnittelema ensimmäinen suihkumoottori, jäljennös Francis Crickin ja James Watsonin DNA:n rakennemallista, Mika Häkkisen kolaroima Formula 1 -auto ja paljon muuta.

Museo on ehdottomasti suositeltava käyntikohde Lontoossa jokaiselle tieteestä ja tekniikasta kiinnostuneelle, mutta jos et ehdi tai pysty singahtamaan nyt Brittein saarille, niin museoon pääsee tutustumaan erinomaisella 360°-sivustolla: 360tour.sciencemuseum.org.uk

Muita virtuaalikäyntejä:

The Smithsonian National Museum of Natural History (USA)

The Museo Galileo (Italia)

Musée des Arts et Métiers (Ranska)

Deutsches museum (Saksa)

Yllätysten joulukalenteri: Stiglerin laki

Alexander Meissnerin rakentama radiopuhelin, jossa käytettiin Lieben-putkea.
Alexander Meissnerin rakentama radiopuhelin, jossa käytettiin Lieben-putkea.

Yhdysvaltalaisen tilastotieteen professorin Stephen Stiglerin nimeä kantava laki kertoo, että ainuttakaan tieteellistä keksintöä ei ole nimetty alkuperäisen keksijänsä mukaan.

Esimerkiksi Lieben-putki, varhainen katodisädeputki, oli todellisuudessa Eugen Reiszin ja Siegmund Straussin aikaansaannos. He kuitenkin sattuivat olemaan Robert von Liebenin palkkalistoilla, joten uudenlaisen tyhjiöputken patentti kirjattiin kaikkien kolmen nimeen – ja silti se tunnetaan Lieben-putkena.

Fysiikasta ja kemiasta tuttu Avogadron vakio, joka kertoo, kuinka paljon hiukkasia on moolissa ainetta, on nimetty Amadeo Avogadron mukaan. Käsitteen otti käyttöön Jean Perrin yli 50 vuotta Avogadron kuoleman jälkeen.

Magnetismiin liittyvä Curie-piste eli lämpötila, jossa aineen magneettisuus katoaa, on saanut nimensä Pierre Curielta, vaikka ilmiön havaitsi ensimmäisenä Claude Pouillet.

Ja mantereen nimenä tunnettu Amerikka juontuu Amerigo Vespuccista, vaikka hän ei suinkaan ollut uuden maanosan ”löytäjä”. Ei sitä tietenkään ollut myöskään Kristoffer Kolumbus, sillä Atlantin tuolla puolen asusti alkuperäiskansoja jo kauan ennen eurooppalaisten harhautumista ”uuden maailman” rannikolle.

Stiglerin laki myös todistaa itse itsensä, sillä sen muotoili ensimmäisenä Stiglerin maanmies, sosiologi Robert Merton.